meimarakisdragasakis

10/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Διάσκεψη των προέδρων η απόφαση για τη σύγκληση της Ολομέλειας

Συγκεντρώθηκαν 139 υπογραφές βουλευτών που ζητούν δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, ενώ οι υπογραφές που απαιτούνται είναι 120. Ως τώρα έχουν κατατεθεί εφτά προτάσεις.
      Pin It

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράφουν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» . Το ΚΚΕ ζητά δημοψήφισμα όχι μόνο για την ΔΕΗ, αλλά και συνολικά για το ενεργειακό θεσμικό πλαίσιο. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Νικολόπουλος υπογράφουν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής. Με τις υπογραφές 11 βουλευτών κατατίθεται στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ως τώρα έχουν κατατεθεί προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (με 71 υπογραφές), την Χρυσή Αυγή (με 16 υπογραφές), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (με 14 υπογραφές, καθώς συνυπογράφει και ο Νίκος Νικολόπουλος), τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (με 14 υπογραφές), το ΚΚΕ (με 12 υπογραφές), την ΔΗΜΑΡ (με 11 υπογραφές, αλλά χωρίς τις υπογραφές του Γρηγόρη Ψαριανού και της Κατερίνα Μάρκου που ανεξαρτητοποιήθηκε), όπως επίσης και του πρ. Προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα.

H Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Σε εξέλιξη είναι η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής όπου παραπέμπονται οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Από την έδρα ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι έχουν κατατεθεί 6 αιτήματα υπογραφόμενα από 127 συνολικά βουλευτές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», σύμφωνα με τα οριζόμενα σε έκαστη αυτών.

Ξεχωριστά ανακοίνωσε ο κ. Δραγασάκης το αίτημα 12 βουλευτών του ΚΚΕ που ζητάει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και την κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ».

Προσπάθειες να αποφευχθεί η Ολομέλεια

Το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να συζητηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» αναμένεται να διαταράξει τις σχέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Και οι δύο πλευρές επιμένουν στις απόψεις που έχουν εκφράσει και η ρήξη που διαφαίνεται δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμπλοκή και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το θέμα της ΔΕΗ θεωρείται λήξαν για το μέγαρο Μαξίμου, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα διαβιβαστεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έπειτα για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Ωστόσο, μέχρι την υπογραφή και δημοσίευση, μεσολαβεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα.

 

Αντίθετη η ΔΗΜΑΡ να συναθροιστούν οι υπογραφές της Χ.Α. και όχι του ΚΚΕ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να αποσύρουν τις υπογραφές τους από την πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «Μικρή ΔΕΗ», σε περίπτωση που η Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσει ότι δεν συναθροίζονται στις 120 απαιτούμενες υπογραφές και αυτές των βουλευτών του ΚΚΕ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θέλουν ούτε πολιτικά ούτε αθροιστικά να υπολογιστούν οι υπογραφές τους με των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, αν η Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσει ότι δεν θα συναθροιστούν στις υπογραφές και οι ψήφοι του ΚΚΕ τότε θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος για να πάρουν την τελική τους απόφαση.

 

 

 

Σχετικά θέματα:

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάθεση πρότασης δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ

Κατατέθηκε η πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. κατέθεσαν την πρόταση δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ»

Στη Βουλή η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος και από το Β. Πολύδωρα

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

 

efsyn.gr

Scroll to top