meimarakisdragasakis

10/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛΛ., η απόφαση για το δημοψήφισμα

Στο θερινό τμήμα η απόφαση για δημοψήφισμα σχετικά με τη ΔΕΗ, καθώς δεν κατέληξε το προεδρείο της Βουλής σε συμπέρασμα. Δεν θα παραστεί ο ΣΥΡΙΖΑ που εξετάζει κάθε θεσμική δυνατότητα, προκειμένου να αποφευχθεί η εκτροπή. Απόντες και οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
      Pin It

Στο Α' θερινό τμήμα που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, παραπέμπεται η απόφαση των προτάσεων που κατέθεσαν τα κόμματα για να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ.

Κατά τη διάσκεψη των προέδρων, η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε ότι οι προτάσεις δεν αθροίζονται, άρα δεν μπορεί να συμπληρωθεί ο αριθμός 120 που απαιτείται. Αντίδραση υπήρξε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέμεινε στην άθροιση των προτάσεων. Αμέσως μετά τη διάσκεψη των προέδρων, συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αποφάσισε πως δεν θα παραστεί στο θερινό τμήμα, καθώς αρνείται να νομιμοποιήσει τη διαδικασία. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί τρόπο, εξαντλώντας όλα τα θεσμικά όπλα και τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να αποφευχθεί – όπως αναφέρει – η εκτροπή.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση παρωδία» όπως την χαρακτηρίζουν, έπειτα από σχετική απόφαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Απόντες και οι βουλευτές του ΚΚΕ. Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει την Παρασκευή, πριν από τη συνεδρίαση του θερινού τμήματος της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία για αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις και πρακτικές.

 

Θα απέχει από τη συζήτηση και το ΚΚΕ

Χωρίς τους βουλευτές του ΚΚΕ θα διεξαχθεί η συζήτηση για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Τα στελέχη του ΚΚΕ επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση «γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ», τονίζεται στην ανακοίνωση του Περισσού.

Ωστόσο, αυτό που υπογραμμίζουν είναι ότι η πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων.

 

 

Ν. Βούτσης: Αντισυνταγματική η κυβερνητική απόφαση

Μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΚΟ, Νίκος Βούτσης, ανέφερε:

«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την ΠΓ του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό τμήμα με θέμα την έγκριση η όχι ως «παραδεκτής», της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη, για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών. Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής.»

 

Τι προηγήθηκε

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράφουν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» . Το ΚΚΕ ζητά δημοψήφισμα όχι μόνο για την ΔΕΗ, αλλά και συνολικά για το ενεργειακό θεσμικό πλαίσιο. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Νικολόπουλος υπογράφουν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής. Με τις υπογραφές 11 βουλευτών κατατίθεται στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ως τώρα έχουν κατατεθεί προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (με 71 υπογραφές), την Χρυσή Αυγή (με 16 υπογραφές), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (με 14 υπογραφές, καθώς συνυπογράφει και ο Νίκος Νικολόπουλος), τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (με 14 υπογραφές), το ΚΚΕ (με 12 υπογραφές), την ΔΗΜΑΡ (με 11 υπογραφές, αλλά χωρίς τις υπογραφές του Γρηγόρη Ψαριανού και της Κατερίνα Μάρκου που ανεξαρτητοποιήθηκε), όπως επίσης και του πρ. Προέδρου της ΒουλήςΒύρωνα Πολύδωρα.

 

Προσπάθειες να αποφευχθεί η Ολομέλεια

Το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να συζητηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» αναμένεται να διαταράξει τις σχέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Αμφότερες οι πλευρές επιμένουν στις απόψεις που έχουν εκφράσει και η ρήξη που διαφαίνεται δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμπλοκή και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το θέμα της ΔΕΗ θεωρείται λήξαν για το μέγαρο Μαξίμου, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα διαβιβαστεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έπειτα για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top