Gaza-kapnos-bomba

14/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα

Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζουν να απειλούν ο ένας τον άλλο, ωστόσο έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν το ενδεχόμενο της εκεχειρίας. Ασφυκτικές οι πιέσεις Ευρωπαίων, Αμερικανών και Αράβων για κατάπαυση του πυρός.
      Pin It

Κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών και της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Από χθες (Κυριακή) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε έτοιμος να συνεισφέρει για την αποκατάσταση της ηρεμίας. Παρασκηνιακά, φέρονται να συνεχίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες και οι Αιγύπτιοι.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, οι υπουργοί σε ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι στόχος τους είναι να καθοριστεί μια «κοινή αραβική θέση», καθώς και «να αναληφθεί ταχεία δράση για τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα και για την προστασία των Παλαιστινίων».

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για εκεχειρία στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι έχει επαφές με τις εμπλεκόμενες «πλευρές στην περιοχή» για να ασκήσει πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τις ανθρώπινες απώλειες και να επανέλθουν στην ηρεμία. Είμαστε σε επαφή με τις πλευρές στην περιοχή με στόχο την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Χθες  ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πως «στη Γάζα όπως και στο Ισραήλ, η απόλυτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός. Στη συγκυρία αυτή της καταστροφικής κλιμάκωσης, η Γαλλία ζητεί, όπως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την επιστροφή στην εκεχειρία του 2012. Χωρίς αμφιβολία θα το συζητήσουμε με τους συναδέλφους μου που είναι παρόντες εδώ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που έφθασε σήμερα, Δευτέρα, στην Ιορδανία, κάλεσε την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς να σταματήσει «αμέσως» τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

«Οι ρίψεις ρουκετών της Χαμάς προς το Ισραήλ πρέπει να τερματιστούν αμέσως. Εάν θέλουν να δουν το τέλος αυτής της βίας, αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν» δήλωσε ο Σταϊνμάγερ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την καταδίκη του για τον αριθμό των αθώων θυμάτων.

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν άλλη εναλλακτική οδό παρά μόνο την ειρήνη, έστω κι εάν τώρα μοιάζει πολύ μακρινή. Χρειάζεται μια λύση δύο κρατών και το τέλος των εχθροπραξιών. Πολλοί αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτήν την κλιμάκωση. Παρακολουθήσαμε φρικιαστικές εικόνες πολιτών που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και δε μπορούμε να το ανεχτούμε» επέμεινε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Αμάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα επισκεφθεί αύριο, Τρίτη, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη προκειμένου να «επιδιώξει να βρει τις βάσεις των λύσεων που θα βάλουν τέλος στην κλιμάκωση».

 

Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις

Από την πλευρά τους, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς δείχνουν έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αν και συνεχίζουν να απειλούν ο ένας τον άλλον. Η Χαμάς έχει δώσει σημάδια ότι μπορεί να είναι έτοιμη να συζητήσει μια εκεχειρία, ζητώντας ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση των εκατοντάδων μελών της που έχουν συλληφθεί πρόσφατα.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να δείξει στους συμπατριώτες του ότι έχει καταφέρει να επιφέρει σοβαρά πλήγματα στην οργάνωση, περιορίζοντας τη δυνατότητα της να απειλεί με τις ρουκέτες της το Ισραήλ, πριν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις. Ήδη, το Ισραήλ απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσει τις επιχειρήσεις του για όσο διάστημα η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του εδάφους του. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προχωρήσει σε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας, όπως είχε προειδοποιήσει, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει περιορίσει τον αριθμό των βομβαρδισμών που εξαπολύει.

 

Οι όροι της Χαμάς 

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία παρά μόνο αν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς» να γίνεται λόγος για μια εκεχειρία.

 

Gaza-Palaistinioi-spiti-bomba

«Κάθε εκεχειρία θα πρέπει να βασίζεται στους όρους που θέσαμε. Τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει δεκτό», δήλωσε ο Μούσιρ αλ Μάσρι, βουλευτής και εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα. Όμως «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκεχειρία μπροστά στα εγκλήματα και τις σφαγές που διαπράττουν οι Ισραηλινοί εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη Χαμάς, το Ισραήλ είναι αυτό «που ξεκίνησε με τη βία και αυτό πρέπει λοιπόν να τη σταματήσει».

Ο Μάσρι ανέφερε τους όρους που είναι απαραίτητοι για μια εκεχειρία:

  • «Ο τερματισμός της επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού»,
  • «Η άρση του αποκλεισμού» της Γάζας, που επιβάλλεται από το 2006,
  • «Το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα» στην Αίγυπτο,
  • «Η απελευθέρωση των κρατούμενων που συνελήφθησαν ξανά» μετά την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσει η βία», προειδοποίησε ο βουλευτής της Χαμάς, «οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία προϋποθέτουν πραγματικές προσπάθειες τις οποίες δεν έχουμε δει». Όταν ρωτήθηκε για τις ισραηλινές απειλές ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα ενισχυθούν με μια χερσαία επιχείρηση, ο Μάσρι προκάλεσε το Ισραήλ. «Οι Παλαιστίνιοι αντάρτες το ονειρεύονται, μακάρι ο εχθρός να αποφασίσει μια χερσαία εισβολή. Η Γάζα θα γίνει ο τάφος τους, αν το θέλει ο θεός», υπογράμμισε.

Ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμία πραγματική «προσπάθεια μεσολάβησης» από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας. Χαρακτήρισε επίσης τις επαφές που διεξάγονται με διάφορες ξένες κυβερνήσεις «δημοσκοπήσεις άποψης».

 

Υπενθυμίζεται πως το ξέσπασμα της βίας άρχισε μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια η δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου ως πράξη αντεκδίκησης. Σήμερα οι δικαστικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε τρεις Εβραίους για τον θάνατο του 16χρονου Μοχάμεντ Αμπού Χαντάιρ, οι οποίοι ομολόγησαν ότι τον έκαψαν ζωντανό και αναπαρέστησαν το έγκλημα τους. Αλλοι τρεις θεωρούνται ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στην δολοφονία και παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Μέχρι στιγμής, οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει την ζωή σε 177 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 1.280 ανθρώπων σε διάστημα 7 ημερών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι το ένα τέταρτο των θυμάτων ήταν παιδιά και τα τρία τέταρτα και πλέον ήταν άμαχοι.

 

Σχετικά θέματα:

 

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top