gaza-nekroi

13/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετρούν νεκρούς στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις δείχνουν έτοιμες για χερσαία εισβολή. Ξεπέρασαν τους 100 οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των επιχειρήσεων. Συνεχίζει την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου η «διεθνής κοινότητα» μπροστά στη νέα ασύμμετρη σφαγή.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

 Διασώστες αναζητούν θύματα κάτω από τα ερείπια κτιρίου, μετά από αεροπορική επιδρομή  REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa


Διασώστες αναζητούν θύματα κάτω από τα ερείπια κτιρίου, μετά από αεροπορική επιδρομή
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να δείχνουν έτοιμες για μια νέα, πολύνεκρη χερσαία εισβολή. Χτες ξεπέρασαν τους 100 οι κάτοικοι της Γάζας που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των επιχειρήσεων, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Ομως και οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν το μπαράζ ρουκετών προς ισραηλινές πόλεις: μια ρουκέτα μάλιστα έπληξε πρατήριο καυσίμων στην πόλη Ασντόντ, τραυματίζοντας οκτώ πολίτες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Ομως για κάθε Ισραηλινό τραυματία, οι Παλαιστίνιοι μετρούν δέκα νεκρούς: έξι ακόμη άμαχοι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι μαχητή της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» στη Ράφα, στη νότια Γάζα, ενώ σε άλλη επιδρομή σκοτώθηκε 33χρονος Παλαιστίνιος στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Τελ ελ-Χάουα, που μόνο χτες χτυπήθηκε από τουλάχιστον δεκαπέντε βόμβες και πυραύλους.

 

Απειλές για το αεροδρόμιο

 

Ταυτόχρονα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ( οι «Ταξιαρχίες αλ-Κάσαμ») προειδοποίησε πως θα χτυπήσει με ρουκέτες το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ και προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να μην πραγματοποιούν πτήσεις προς το Ισραήλ.

 

Το διεθνές αεροδρόμιο συνεχίζει να λειτουργεί, παρά τις καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ, οι οποίες σε ποσοστό πάνω από 50% αναχαιτίζονται από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα.

 

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον δύο ρουκέτες «Κατιούσα» εκτοξεύτηκαν χτες το πρωί και από τον νότιο Λίβανο με στόχο την πόλη Κιριάτ Σμόνα, χωρίς θύματα. Το Ισραήλ απάντησε με οβίδες, ενώ τα λιβανέζικα ΜΜΕ επιμένουν ότι τις ρουκέτες δεν τις έριξε η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, «που δεν έχει κανένα όφελος να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το Ισραήλ», αλλά «μια μικρή παλαιστινιακή οργάνωση που θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη της στη Χαμάς».

 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πάντως, μετά από συνάντηση που είχε με κορυφαίους αξιωματούχους, ότι οι «τρομοκράτες της Χαμάς έχουν χτυπηθεί σκληρά» στη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσει αν θα διατάξει χερσαία επίθεση. Σύμφωνα με την εκτίμηση της «Χααρέτζ», ο Νετανιάχου επιζητεί για την ώρα μια «ελεγχόμενη κλιμάκωση» των βομβαρδισμών, χωρίς να προχωρήσει σε χερσαία «εκκαθαριστική επιχείρηση» στη Γάζα.

 

…«δεν βιάζονται» οι Αιγύπτιοι

 

Σημαντικό ρόλο στα σχέδια των Ισραηλινών παίζει και η ανοιχτά εχθρική προς τη Χαμάς στάση της Αιγύπτου: το Κάιρο θεωρεί την οργάνωση παρακλάδι της υπό διωγμόν Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σε καμιά περίπτωση δεν βιάζεται να μεσολαβήσει για μια εκεχειρία που μπορεί να διευκολύνει τη Χαμάς, όπως είχε κάνει το 2012 υπό την ηγεσία -τότε- του μετέπειτα ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

 

Οσο για τη «διεθνή κοινότητα», συνεχίζει την πατροπαράδοτη πολιτική του Πόντιου Πιλάτου μπροστά στη νέα ασύμμετρη σφαγή. Χτες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και τόνισε την ανάγκη «να κάνουν και οι δύο πλευρές ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών και να επαναφέρουν την ηρεμία»! Εκκλήσεις για τερματισμό της βίας έκαναν με τη σειρά τους και οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας, Φρανσουά Ολάντ και Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε… κλασικά Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση».

 

Scroll to top