Vlaxos-Giorgos

15/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, βουλευτής της Ν.Δ.

«Αναγκαίος ο ενιαίος προσανατολισμός στη συγκυβέρνηση»

Το χρέος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, τονίζει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεώργιος Βλάχος και προσθέτει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανή εξέλιξη.
      Pin It

Το χρέος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, τονίζει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεώργιος Βλάχος και προσθέτει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανή εξέλιξη. «Για να καταφέρουμε όμως να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, πρέπει να διατηρήσουμε σαφή προσανατολισμό και να εξασφαλίσουμε διευρυμένη αποδοχή και συνεννόηση μεταξύ περισσότερων δυνάμεων από όλο το πολιτικό φάσμα», ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για «τις μικροπολιτικές πρακτικές», όπως λέει, που ακολουθούν ορισμένοι υπουργοί, με αποτέλεσμα «μάλλον να καθυστερούν την παραγωγή έργου».

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Μπάμπη Αγρολάμπο

 

• Κύριε Βλάχο, είστε πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, έχετε γνώση των βασικών μεγεθών της οικονομίας και των προβλημάτων των πολιτών. Θεωρείτε ότι έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας;

 

Θεωρώ ότι έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά για να μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για πραγματική ανάπτυξη, την οποία θα αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας. Οι διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας επικεντρώνονται σε μέτρα που θα ανακουφίσουν άμεσα τους πολίτες. Για να καταφέρουμε όμως να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, πρέπει να διατηρήσουμε σαφή προσανατολισμό και να εξασφαλίσουμε διευρυμένη αποδοχή και συνεννόηση μεταξύ περισσότερων δυνάμεων από όλο το πολιτικό φάσμα. Η εθνική στρατηγική θα δώσει τις λύσεις, όχι η πολιτική αντιπαράθεση.

 

• Ποια είναι η λύση κατά την άποψή σας εν όψει της επόμενης φάσης στην οποία θα τεθεί το θέμα του χρέους;

 

Προς το παρόν, η προσοχή μας εστιάζεται στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Οκτώβριο, οπότε και θα τεθεί ουσιαστικά το θέμα του χρέους, το βάρος θα πρέπει να μετατεθεί στη διαχειρισιμότητά του, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Θεωρώ ότι η χώρα δεν θα πρέπει να «ανοίξει τα χαρτιά της» πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης αυτής, θα πρέπει όμως να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για κάθε πιθανή εξέλιξη.

 

• Εάν δεν δοθεί λύση, τι θα γίνει;

 

Η διαπραγμάτευση του χρέους είτε θα αφορά την ελάφρυνσή του και την προσαρμογή της αποπληρωμής του με ρεαλιστικούς όρους είτε την ενίσχυση της ανάπτυξης, με τη δημιουργία συνθηκών μείωσης της ύφεσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να επιτευχθεί η συμφωνία και επιτέλους ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος από τους δανειστές μας.

 

• Μετά τον ανασχηματισμό βλέπουμε μια ιδιότυπη σύγκρουση μέσα στην κυβέρνηση, με βουλευτές της Ν.Δ. να εγκαλούν υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να θέλουν διορθώσεις από τους υπουργούς της Ν.Δ. Είναι το άγχος για το ενδεχόμενο εκλογών ή βαθύτερο πρόβλημα πολιτικής κατεύθυνσης;

 

Μετά τις εκλογές του Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μια γενικότερη «κρίση ταυτότητας». Οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και οι λαϊκίστικες πολιτικές προσεγγίσεις είναι, κατά τη γνώμη μου, κινήσεις πανικού για τη διάσωση του κόμματος. Η περίοδος αυτή όμως δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες πρακτικές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πολιτική ζημιά. Οπως ανέφερα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενιαίος προσανατολισμός και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, κυρίως όσων είναι στην κυβέρνηση.

 

• Είσαστε ικανοποιημένος από την εικόνα της κυβέρνησης;

 

Η κυβέρνηση έχει ήδη καταφέρει να κάνει σημαντικά βήματα εξόδου από την κρίση και πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται προς αυτήν την κατεύθυνση απερίσπαστα. Οι συζητήσεις και οι μικροπολιτικές πρακτικές, που παρατηρούνται από υπουργούς, μάλλον καθυστερούν παρά προσφέρουν στην αποτελεσματικότητα και την παραγωγή έργου. Θυμίζω, όμως, ότι υπεύθυνος για την εικόνα και τη λειτουργία της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός.

 

• Από τη θέση σας στη Βουλή, βλέπετε ότι το νομοθετικό έργο με τον τρόπο που προωθείται δίνει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα ή ανοίγει νέα εκεί που δεν υπάρχουν, για παράδειγμα τόση φασαρία για το γάλα, αλλά οι τιμές στην αγορά είναι ίδιες. Και τώρα με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

Από τη θέση του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αλλά και ως ενεργός βουλευτής, πολλές φορές έχω βρεθεί μπροστά σε υπουργούς που δεν μπορούν να απαντήσουν και να εξηγήσουν τη σκοπιμότητα των πρωτοβουλιών τους. Η συνήθης απάντηση «γιατί μας πιέζουν» ή «γιατί μας το ζητούν», εμένα αλλά και άλλους συναδέλφους, δεν μας πείθουν. Ασε που πολλές φορές δεν μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά και να υλοποιηθούν δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

• Βλέπουμε από τη μία πλευρά τη μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως την περασμένη εβδομάδα για τη ΔΕΗ, και από την άλλη στελέχη σας να λένε ότι μπορεί να συζητηθεί μελλοντικά μια κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα γίνει αυτό;

 

Η δημοσιότητα είναι δυστυχώς πολύ ελκυστική για ορισμένους, που δεν αντιλαμβάνονται πως η θέση τους υπαγορεύει μια πιο υπεύθυνη πολιτική στάση απέναντι στα πράγματα. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που δεν έχουν κανέναν κοινό παρονομαστή σήμερα. Αντίστοιχα, όμως, δεν θεωρώ ότι προσφέρει σε κάτι η σύγκρουση με την αντιπολίτευση. Η εποχή επιτάσσει μεγαλύτερη σύμπνοια σε πολιτικό επίπεδο, με αμοιβαία ρεαλιστικά βήματα από όλες τις πλευρές, γιατί μόνο έτσι θα προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

• Μπορεί να υπάρξει σε αυτές τις συνθήκες συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας;

 

Τα αποτελέσματα της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τα γνωρίζουμε ήδη από το 2009, όπως γνωρίζουμε και την εξέλιξη των πολιτικών δυνάμεων που εφάρμοσαν αντίστοιχες πρακτικές αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Η χώρα δεν είναι έτοιμη για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση, που θα μας καθυστερήσει και θα λειτουργήσει σε βάρος μας. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής πολιτικής και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η αυτοκριτική στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το 2009 δεν αλλάζει όσα έγιναν. Ας μη γίνει δεύτερη φορά το ίδιο κακό.

 

• Συνεπώς η προεδρική πλειοψηφία πώς θα διαμορφωθεί;

 

Αυτό εξαρτάται από τη στάση των κομμάτων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Εκείνο που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο για ακόμη μια φορά είναι «τι ψηφίζουμε». Δεν μπορούμε να μετατρέπουμε κάθε ψηφοφορία σε εθνική εκλογική αναμέτρηση. Η ψήφος αυτή αφορά την εκλογή του Προέδρου, ο οποίος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, και όχι την ανάδειξη κυβέρνησης.

 

• Υπάρχουν πρόσωπα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν πολιτικός καταλύτης;

 

Βέβαια η υποψηφιότητα συγκεκριμένων προσώπων μπορεί να συσπειρώνει 180 βουλευτές, μπορεί και όχι. Και η Κεντροδεξιά έχει ικανά πρόσωπα να προταθούν, χωρίς να αναφέρομαι στον Κώστα Καραμανλή, αφού, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει, σέβεται τον θεσμό του ΠτΔ, αλλά έχει άλλες προτεραιότητες. Υπάρχουν λοιπόν πολιτικά πρόσωπα που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στη διαδικασία, μετά στα χαρακτηριστικά του υποψηφίου Προέδρου και, τέλος, στα ονόματα.

 

Scroll to top