mh17-crash8-data

19/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός πυρετός για το Boeing

Συγκλονίζει η κατάρριψη μαλαισιανού αεροσκάφους πάνω από την ανατολική Ουκρανία με πύραυλο εδάφους – αέρος. Επέβαιναν 298 επιβάτες, εκ των οποίων 100 πήγαιναν σε συνέδριο για το AIDS – Αλληλοκατηγορίες Κρεμλίνου – Κιέβου για τη ρίψη του πυραύλου Buk.
      Pin It

Οι αντάρτες επέτρεψαν στους απεσταλμένους του ΟΑΣΕ περιορισμένη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές δεν «επιτρέπουν» στα συνεργεία των ειδικών που έχει στείλει το Κίεβο «να κάνουν σωστά την δουλειά τους». Οι παρατηρητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αποσύνθεσης των σορών και την αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων στην περιοχή που έχουν πέσει τα συντρίμμια.

Άλλωστε, στην πρώτη συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής που έχει συστήσει η κυβέρνηση για την έρευνα των αιτιών, που έγινε σήμερα, αποφασίστηκε:

• οι σοροί να μεταφερθούν στο Χάρκοβο, όπου υπάρχει ειδικό εργαστήριο και έχει εγκατασταθεί εκεί ομάδα συντονισμού

• να γίνουν συνεννοήσεις με τα ξενοδοχεία για την δωρεάν παροχή καταλυμάτων στο Κίεβο και το Χάρκοβο για 600 συνολικά συγγενείς θυμάτων

• θα διασφαλιστεί ότι με την άφιξη τους στο Κίεβο και το Χάρκοβο οι συγγενείς θα έχουν ειδική συνοδεία.

• όσοι χρειάζονται βίζα, θα μπορούν να σφραγίζουν τα διαβατήρια τους στις δυο αυτές πόλεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε την κατάρριψη του αεροσκάφους «οργή ανείπωτων διαστάσεων» και υποστήριξε ότι υπήρχε και ένας Αμερικανός υπήκοος μεταξύ των επιβατών.  «Το αεροπλάνο κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από μια περιοχή ελεγχόμενη από τους υποστηριζόμενους από την Ρωσία αυτονομιστές. Γνωρίζουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αεροπλάνο καταρρίπτεται στην ανατολική Ουκρανία. είναι πολύ νωρίς για να μπορούμε να μαντέψουμε ποιες ήταν οι προθέσεις αυτών που εκτόξευσαν τον πύραυλο. Οι έρευνες θα συνεχιστούν. Δεν έχουμε χρόνο ούτε για προπαγάνδα, ούτε για παιχνίδια» τόνισε.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι πύραυλος εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από περιοχή υπό τον έλεγχο των ανταρτών κατέρριψε το Boeing, αλλά απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως την Ρωσία ότι προμήθευσε στους αυτονομιστές το όπλο.

Οι πρεσβευτές Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ αντάλλαξαν πυρά σε μια φορτισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ απαίτησε από την Ρωσία «να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο» και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ρωσία να παρείχε τεχνική υποστήριξη στους αντάρτες. Από την άλλη ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν είπε πως η χώρα του «ρίχνει όλο το φταίξιμο στο Κίεβο», ενώ ο πρεσβευτής της Ουκρανίας κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι «στηρίζει τρομοκράτες».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε άμεση εκεχειρία μεταξύ ανταρτών και Κιέβου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί ρωσικής ανάμειξης, είπε πως η Ουάσιγκον υποκινεί την «πολιτική αστάθεια».

Αντίθετα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο προσκάλεσε διεθνείς ειδικούς να ερευνήσουν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, ενώ ο πρωθυπουργός Γιάτσενιουκ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα στείλει τον στρατό στο σημείο της τραγωδίας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι. Αργά το βράδυ, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης Λουγκάνσκ και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν περικυκλώσει και το αεροδρόμιο.

 

plane1

 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αερομεταφορών παροτρύνει με ανακοίνωση τις τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από την ανατολική Ουκρανία, επικαλούμενη «την πιθανή ύπαρξη σοβαρών κινδύνων για την ασφάλεια των επιβατικών πτήσεων». Ήδη από χθες το βράδυ η αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία έχει εκδώσει εντολή που απαγορεύει τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, μια από τις πλέον «προβεβλημένες» φυσιογνωμίες της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, που θέλουν να ιδρύσουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ο Ντένις Πουσίλιν, παραιτήθηκε από το «αξίωμα» του στην διάρκεια επίσκεψης του στη Μόσχα, αναφέρει το πρακτορείο Interfax. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ο Πουσίλιν έστειλε επιστολή παραίτησης από τη θέση του «προέδρου της Βουλής», χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και παραμένει στη Μόσχα. Το όνομα του Πουσίλιν, που έχει γίνει δυο φορές στόχος δολοφονίας, βρίσκεται στην λίστα των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, καθώς του έχει απαγορευτεί η είσοδος του στην Ε.Ε. και έχουν παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ευρώπη.

Η λίστα των θυμάτων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μεταξύ των επιβατών ήταν περίπου 80 παιδιά- τρία εξ αυτών νήπια- 189 άτομα ήταν Ολλανδοί, 27 Αυστραλοί, 10 Βρετανοί, ένας Αμερικανός. Μερικά από τα πρόσωπα της αεροπορικής τραγωδίας

richard

Ο Βρετανός φοιτητής Richard Mayne, από το Leicestershire πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των θυμάτων

karlinj

Αθλήτρια της κωπηλασίας ήταν η Karlijn Keijzer, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα

andrei

Ο 24χρονος φοιτητής ιατρικής Andrei Anghel από το Τορόντο, είναι ο Καναδός υπήκοος που σκοτώθηκε στη συντριβή του αεροσκάφους.

Quinn

Ο Quinn Schansman, ο Αμερικανός επιβάτης των Αερογραμμών της Μαλαισίας

tessa

Ηταν 27 ετών. Η Tessa van der Sande εργαζόταν για την Διεθνή Αμνηστία και ήταν μια από τους επιβάτες της πτήσης ΜΗ17.

Ο Μο, η Εϊβι και ο Οτις: 12, 10 και 8 ετών. Τρία αδέλφια που χάθηκαν στη συντριβή του Boeing, ενώ ταξίδευαν με τον παππού τους για την Αυστραλία.

child-mh17

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 80 παιδιά ήταν μεταξύ των 298 επιβατών του Boeing των Αερογραμμών της Μαλαισίας.

girlairplane

Ένα από τα παιδάκια που χάθηκαν στη συντριβή του Μπόινγκ. Χαμογελαστό το κοριτσάκι στη θέση του, λίγο πριν την απογείωση.

 

Νωρίτερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ ανταρτών που υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, στις οποίες αναφέρθηκε και ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Γιούρι Σερκέγιεφ, υποστηρίζοντας ότι είναι απόδειξη για τις σχέσεις των ενόπλων με την Μόσχα. Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας επικαλέστηκε «φωτογραφίες και ομολογίες, μεταξύ αυτών από δυο Ρώσους πολίτες που συνελήφθησαν πρόσφατα και οι οποίοι επρόκειτο να  ενταχθούν στις ομάδες των τρομοκρατών, που είπαν ότι τα συστήματα Buk έχουν φθάσει πρόσφατα από την Ρωσία». Οπως είπε ο Σεργκέγιεφ, «εάν η Ρωσία δεν υποστήριζε τους τρομοκράτες και δεν τους παρείχε εξελιγμένα οπλικά συστήματα, τότε το αεροπλάνο δεν θα είχε συντριβεί».

18.47 Οι Ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) ανέβασαν στο επίσημο κανάλι τους στο YouTube, αυτό το βίντεο, με αγγλικούς υπότιτλους. Περιλαμβάνει και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που το Κίεβο λέει ότι είναι μεταξύ ανταρτών, άλλα και μια τεχνική ανάλυση για το πότε και πως οι πύραυλοι Buk  έφθασαν στην Ουκρανία.

ukraine5

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας μια «πλήρη, λεπτομερή και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα» για την συντριβή του αεροσκάφους και «να αποδοθούν ευθύνες».

un

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ανήσυχος για τις φαινομενικά «αξιόπιστες αναφορές που αφήνουν να εννοηθεί ότι χρησιμοποιήθηκε εξελιγμένος πύραυλος εδάφους-αέρος» για να καταρριφθεί το αεροσκάφος των Αερογραμμών της Μαλαισίας, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Τζέφρει Φέλτμαν, ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού.  Νωρίτερα, η αμερικανίδα πεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερς, είπε ότι η Ουάσιγκτον «εκτιμά πως το Boeing πιθανότατα καταρρίφθηκε με πύραυλο SA-11, που εκτοξεύτηκε από τοποθεσία των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία». Υποστήριξε ακόμα ότι όλα τα στοιχεία της πτήσης – ταχύτητα, υψόμετρο, σχέδιο πτήσης- ήταν κανονικά και δεν υπήρχε τίποτε που να δείχνει «απειλητικό ή προκλητικό».

 

map

Ο χάρτης με τις περιοχές των συγκρούσεων από το Κέντρο ανάλυσης του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας

presveiaollandias

Λουλούδια έξω από την Ολλανδική πρεσβεία στη Μόσχα

 

16.40 Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua προειδοποίησε Αμερικανούς, Αυστραλούς και εν γένει τις δυτικές κυβερνήσεις να μην βιάζονται να εμπλέξουν τη Ρωσία στην συντριβή του αεροσκάφους, αλλά τόνισε ότι όποιοι ευθύνονται τελικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη. «Οι κατηγορίες» αναφέρει το σχετικό σχόλιο του Xinhua, «είναι προφανώς βεβιασμένες, αφού οι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι προς το παρόν δεν ξέρουν ποιος ευθύνεται για την επίθεση, ενώ παράλληλα καταδικάζουν την ρωσική στρατιωτική παρέμβαση».

ukraine3

16.05 Αμερικανοί ειδικοί από το FBI και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Ουκρανία για να βοηθήσουν στις έρευνες. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί εάν θα χρειαστεί να πάει κι άλλο προσωπικό, είπε αξιωματούχος. Σύμφωνα με το CNN οι αμερικανοί φαίνεται να είναι σχεδόν σίγουροι ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από τους αντάρτες.

ukraineplane

ukraineplane2

15.57 «Παρακολουθούμε τα γεγονότα στην Ουκρανία και έχουμε κάνει τις κινήσεις εκείνες ώστε να θωρακίσουμε το τουριστικό ρεύμα από την ευρύτερη περιοχή της Ρωσίας», δήλωσε το μεσημέρι η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

15.55 Βίντεο υποτίθεται ότι δείχνει βομβαρδισμό με πυραύλους Grad το Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με το κανάλι OstroV στο στόχαστρο βρέθηκε συγκρότημα πολυκατοικιών και ένα σχολείο.

15.45 Σύμφωνα με τις Μαλαισιανές Αερογραμμές ο πιλότος κατέθεσε σχέδιο πτήσης μέσω Ουκρανίας ζητώντας άδεια να πετάξει στα 35.000 πόδια, αλλά έλαβε οδηγίες από τον πύργο ελέγχου να κατέβει στα 33.000 πόδια. Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμα ότι μόνο 4 επιβάτες είναι άγνωστης υπηκοότητας και ότι οι Ολλανδοί που επέβαιναν στο αεροσκάφος είναι πλέον 189.

15.40  Κι ενώ η έρευνα για τα αίτια της συντριβής αρχίζει, ο πόλεμος συνεχίζεται. Τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

Η πόλη των 427.000 κατοίκων ελέγχεται από τους αντάρτες. Κάνοντας λόγο για «άλλη μια μαύρη μέρα». Οι δημοτικές αρχές ανέφεραν ότι «βόμβες πέφτουν σχεδόν σε όλες τις γειτονιές». Ο Ουκρανικός στρατός έχει καταφέρει να προσεγγίσει τις παρυφές της πόλης αυτή την εβδομάδα.  

15.30 Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι όλα τα συστήματα στο αεροσκάφος της λειτουργούσαν κανονικά όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Απαντήσεις αναμένονται από τα μαύρα κουτιά που βρίσκονται στα χέρια των ουκρανικών αρχών.

15.22 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους ενόπλους και την Ουκρανική κυβέρνηση να συμφωνήσουν σε εκεχειρία για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. «Απευθείας συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Πούτιν μιλώντας στην ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Όλες οι πλευρές πρέπει γρήγορα να σταματήσουν τις επιθέσεις και να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες», τόνισε ο Πούτιν χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία, «τραγωδία».

15.20 Το ακόλουθο βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube από το Ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών το οποίο ισχυρίζεται ότι δείχνει όχημα εκτόξευσης για τον τύπο των πυραύλων που λέγεται ότι κατέρριψε το αεροσκάφος, να μεταφέρεται προς τα ρωσικά σύνορα. Το βίντεο έχει τίτλο «Οι ένοπλοι αποσύρουν το σύστημα 'BUK' προς τα σύνορα με την Ρωσία».

Το υπουργείο έχει εκδώσει και ανακοίνωση για το βίντεο αυτό και επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών Αβάκοφ, υποστηρίζει ότι οι εικόνες καταγράφηκαν στις 4.50 το πρωί και ότι στο βίντεο διακρίνονται δυο εκτεθειμένοι πύραυλοι και ότι η θέση όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει και ένας τρίτος πύραυλος, φαίνεται να είναι κενή.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17

Διεθνείς αντιδράσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και δεν απέδωσαν ευθέως ευθύνες στην Μόσχα, επέκριναν το Κρεμλίνο για τον εξοπλισμό των αναρτών και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος, αλλά δεν έχει ακόμα αποφανθεί εάν εκτοξεύτηκε από ουκρανικό ή ρωσικό έδαφος.

boeing-mh17Ωστόσο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ένοπλοι στηριζόμενοι από τη Ρωσία ευθύνονται για την τραγωδία. Το ίδιο υποστήριξε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρεί υπεύθυνη την Ουκρανία, χωρίς όμως να κατηγορήσει το Κίεβο ότι κατέρριψε το αεροσκάφος. «Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί εάν είχαμε ειρήνη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «και εάν δεν συνεχίζονταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ανατολικά»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και ζήτησε τη βοήθεια Ολλανδών ειδικών στις έρευνες. Ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός, από την άλλη, είπε ότι έχει την υπόσχεση των ουκρανικών αρχών ότι η έρευνα θα είναι ανεξάρτητη και εις βάθος.

Έκτακτη σύνοδο κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σχέδιο ανακοίνωσης των Βρετανών καλεί για μια «πλήρη, λεπτομερή και ανεξάρτητη έρευνα» στα αίτια της συντριβής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «όλες οι πλευρές να επιτρέψουν άμεση πρόσβαση στο σημείο της τραγωδίας σε ερευνητές».

Σημείο συντριβής

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ουκρανικές αρχές βρήκαν το μαύρο κουτί. Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι βρισκόταν στην κατοχή ανταρτών. Σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί μαζί με εθελοντές-εργαζόμενους σε ορυχεία «χτενίζουν» όλη την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Εναέριος χώρος

Ειδικοί επέκριναν τις Μαλαισιανές Αερογραμμές επειδή επέλεξαν να πετάξουν από τους συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους πάνω από την ανατολική Ουκρανία, αλλά η εταιρεία υποστηρίζει ότι το σχέδιο πτήσης είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Το αεροπλάνο πετούσε 1.000 πόδια πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Άλλες αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι είτε έχουν αρχίσει εδώ και μήνες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από αυτή την περιοχή είτε μετά τη συντριβή της πτήσης MH17 αναθεωρούν την πολιτική τους.

Το Κίεβο σήμερα ανακοίνωσε ότι «κλείνει» τον εναέριο χώρο στα ανατολικά της χώρας για τις εμπορικές πτήσεις.

 

 

 

 

boeing

 

 

 

 

 

Σχετικά θέματα:

 

 

 

efsyn.gr

Scroll to top