Σοροί θυμάτων της τραγωδίας στην άκρη του δρόμου ( ΦΩΤΟ από τον Πολ Σον της Wall Street Journal)

20/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Αλληλοκατηγορίες για το αεροσκάφος και κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία

Τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου αεροπλάνου υποστηρίζουν πως έχουν στην κατοχή τους οι αυτονομιστές. Ευθείες βολές από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κατά της Μόσχας. Με νέο γύρο κυρώσεων απειλεί η Βρετανία της Ρωσία.
      Pin It

Σε ειδικά βαγόνια-ψυγεία μετέφεραν οι αυτονομιστές τις σορούς 196 επιβατών της πτήσης ΜΗ17 και δήλωσαν ότι θα τις παραδώσουν μόνο στη διεθνή ομάδα παρατηρητών που – όπως είπαν – αναμένεται να φθάσει το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή. Το εμπορικό τρένο με τα πέντε βαγόνια είναι σταθμευμένο στο σταθμό του Τορέζ, 15 χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής. Ανέφεραν επίσης ότι έχουν στην κατοχή τους και τα «μαύρα κουτιά», τα οποία επίσης θα παραδώσουν στους ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατηγόρησε σήμερα (Κυριακή) ευθέως τη Μόσχα ότι προμήθευσε βαριά όπλα (μεταξύ των οποίων και τους επίμαχους πυραύλους S-11) στους αντάρτες την περασμένη εβδομάδα και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειες των ενόπλων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Βρετανία απείλησε τη Μόσχα με νέο γύρο κυρώσεων που θα πλήξουν φίλους και συμμάχους του Πούτιν, θέμα που θα συζητηθεί την Τρίτη σε σύνοδο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ζητώντας από το Κρεμλίνο να διευκολύνει την αξιοπρεπή ταφή των θυμάτων πίσω στις πατρίδες τους.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι μάχες στην περιοχή του Λουγκάνσκ, όπου σύμφωνα με τους τοπικούς επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα τελευταία 24ωρα τη ζωή τους.

 

Αναλυτικότερα, οι εξελίξεις της Κυριακής: 

20:50 Την πρώτη του συνομιλία από τη συντριβή του αεροσκάφους είχε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Κάμερον, που ένιωθε «απογοητευμένος» από την άρνηση του Ρώσου προέδρου να του μιλήσει όλες αυτές τις ημέρες, είπε ότι του «έκανε σαφές» τα αιτήματα του Λονδίνου και κυρίως ότι πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής και ότι τα θύματα να ταφούν με αξιοπρέπεια.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είχε προεδρεύσει συνάντησης αξιωματούχων- μεταξύ αυτών στελεχών της αστυνομίας και υπηρεσιών ασφαλείας.

Δηλώσεις έκανε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι ο ΟΑΣΕ διαπραγματεύεται με τους αυτονομιστές στην μεταφορά των σορών σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, αποκλείοντας το ενδεχόμενο «στρατιωτικής επιχείρησης» για την ανάκτηση τους.

 

Σοροί και συντρίμμια κοντά στο χωριό Χράμποβε, στην περιοχή του Ντονετσκ (ΦΩΤΟ REUTERS)

Σοροί και συντρίμμια κοντά στο χωριό Χράμποβε, στην περιοχή του Ντονετσκ (ΦΩΤΟ REUTERS)

19:05 Νεώτερα από τη συνέντευξη τύπου του «πρωθυπουργού» των αυτονομιστών στο Ντονετσκ: Ο Αλεξάντερ Μποροντάι επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες έχουν απομακρύνει 196 σορούς από το σημείο της συντριβής και τις έχουν τοποθετήσει στα ειδικά τρένα στην πόλη Τορεζ. Ο Μποροντάι υποστήριξε ότι ήταν «απάνθρωπο» να παραμείνουν εκτεθειμένα τα θύματα στο σημείο της συντριβής και να «αποσυντίθενται στη ζέστη».

Ukraine-sintrivi-aeroskafous-soros

Στο Χάρκοβο, έχουν αρχίσει προετοιμασίες για την οργάνωση ενός κέντρου διαχείρισης της κρίσης, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν φήμες ότι επετεύχθη κάποιου είδους συμφωνία για την άμεση μετακίνηση των σορών σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. Ο Μποροντάι ωστόσο το διέψευσε, επέμενε ότι θα παραμείνουν στους συρμούς στο Τορέζ μέχρι να φθάσει «διεθνής αντιπροσωπεία» για να τις εξετάσει. Είπε ακόμα ότι η ομάδα από τους 81 ειδικούς- μεταξύ αυτών και 20 από την Μαλαισία- «πιθανότατα θα αφιχθούν αύριο το απόγευμα» και ότι δεν ξέρει γιατί η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε πιο γρήγορα. Επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες βρήκαν πράγματι «αντικείμενα που πιστεύεται ότι είναι τα μαύρα κουτιά», τα οποία «έχουν φυλαχτεί σε ασφαλή τοποθεσία στο Ντονετσκ» μέχρι να παραδοθούν στους «διεθνείς ειδικούς».

Ukraine-sintrivi-aeroskafous-soroi

Νωρίτερα οι Ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν δώσει στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ δυο ηγετικών φυσιογνωμιών των αυτονομιστών στις οποίες αναφέρεται ότι πράγματι τα κουτιά είναι στην κατοχή τους αφού μπορεί να ενδιαφερθούν γι αυτά «φίλοι τους από ψηλά», δηλαδή άνθρωποι «της Μόσχας». Όταν ρωτήθηκε εάν βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές ο Μποροντάι απάντησε: «Επίσημα, όχι».

18:00 Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ζητώντας από την παγκόσμια κοινότητα «να αποκρούσει αποφασιστικά τη διεθνή τρομοκρατία και να σταματήσει όσους κατευθύνουν τρομοκράτες και τους προμηθεύουν όπλα».

Ukraine-stratos

Νωρίτερα, επίθεση κατά της Ρωσίας είχε εξαπολύσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μιλώντας στο CNN: απαίτησε από τη Μόσχα να «βιαστεί» και να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειες των αυτονομιστών, είπε πως οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις ότι μεγάλες ποσότητες «προμηθειών» έφθασαν στην Ουκρανία από την Ρωσία τον περασμένο μήνα, μεταξύ αυτών και ένα κονβόι 150 τεθωρακισμένων, τανκ και εκτοξευτήρων ρουκετών.

Kerry-John

Ο Κέρι υποστήριξε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες υπέκλεψαν συνομιλίες για τη μεταφορά προς τους αυτονομιστές πυραυλικού συστήματος SA11, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σαφές πλέον πως η Ρωσία στηρίζει τους αυτονομιστές, προμηθεύει τους αυτονομιστές, τους ενθαρρύνει και τους εκπαιδεύει…». Είπε ακόμα ότι υπάρχουν πληροφορίες πως «μεθυσμένοι ένοπλοι μαζεύουν τις σορούς χωρίς σεβασμό για τους νεκρούς και… παρεμβαίνουν με τα αποδεικτικά στοιχεία στην περιοχή».

17:00 Σε συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο, ο αντιπρόεδρος της Ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι έχουν ανασυρθεί άλλα 27 πτώματα από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους και ότι συνολικά 192 σοροί έχουν τοποθετηθεί στα ειδικά τρένα-ψυγεία, για να μεταφερθούν πίσω στις πατρίδες τους για την ταφή.

Ukraine-stratos-1

 

16:55 Μαχητικά βγαίνει μπροστά το Λονδίνο, στη «διπλωματική μάχη» κατά της Μόσχας. Φίλοι και σύμμαχοι του Βλαντιμιρ Πούτιν μπορεί να γίνουν στόχοι του επόμενου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων που θα γίνει την Τρίτη. Ο Φιλιπ Χάμοντ ωστόσο παραδέχθηκε ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία και τόνισε ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος- μια αιχμή κατά μεταξύ άλλων Γάλλων, Ιταλών, Γερμανών και Αυστριακών, που παρά την πολεμική ρητορική, συνεχίζουν να έχουν εμπορικές σχέσεις με τους ρωσικούς κολοσσούς.

Ukraine-stratos16:35 Η δημοσιογράφος Χάριετ Σάλεμ  μεταδίδει από την ανατολική Ουκρανία ότι η Ολγκα Τχάνοβνα, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή του Λουγκανσκ αναφέρει πως αυτή και η οκταμελής ομάδα της έχουν εγκλωβιστεί στα υπόγεια των γραφείων του ΕΣ από το πρωί, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων. Η Τιχάνοβνα λέει πως έχουν καταγραφεί 44 θάνατοι αμάχων στο Λουγκάνσκ και τα γύρω προάστια τις τελευταίες δυο ημέρες και 258 τον περασμένο μήνα. Αλλοι 850 άμαχοι έχουν τραυματιστεί. Σφοδροί βομβαρδισμοί μαίνονται στο Λουγκανσκ επί μια εβδομάδα, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης.

16:00 Δύο αξιωματικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας έφθασαν από το Λονδίνο στο Κίεβο για να συμμετάσχουν στις έρευνες, την ταυτοποίηση και τον επαναπατρισμό των σορών Βρετανών υπηκόων. Μια ομάδα έξι Βρετανών ειδικών βρίσκεται ήδη στη χώρα για να βοηθήσει στις έρευνες για τα αίτια της συντριβής (Φωτογραφία από το BBC)

Ukraine-sintrivi-aeroskafos

 

Φιλορώσος αντάρτης με το ψευδώνυμο «Novorossiya» (δηλαδή Νέα Ρωσία) ανέφερε στο Twitter ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους έχουν μεταφερθεί στη πόλη Ντονετσκ. Ο Αλεξαντερ Μπορονταϊ «πρωθυπουργός» της αυτο- ανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονετσκ» είπε ότι «αντικείμενα, που πιθανόν είναι τα μαύρα κουτιά» έχουν μεταφερθεί στη πόλη και είναι «υπό τον έλεγχο τους».

Παιδικά παιχνίδια στα συντρίμμια του Boeing στη μνήμη των 70 παιδιών που έχασαν τη ζωή τους - ΦΩΤΟ REUTERS

Παιδικά παιχνίδια στα συντρίμμια του Boeing στη μνήμη των 70 παιδιών που έχασαν τη ζωή τους – ΦΩΤΟ REUTERS

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι αντάρτες κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο. Είπε ακόμα ότι η Μόσχα εξακολουθεί να στέλνει «βαριά όπλα» στους αυτονομιστές.

To τρένο-ψυγείο όπου έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με το Κίεβο 196 σοροί (ΦΩΤΟ REUTERS)

To τρένο-ψυγείο όπου έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με το Κίεβο 196 σοροί (ΦΩΤΟ REUTERS)

 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του θα επιδιώξει να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για την ανάγκη επιβολής κι άλλων κυρώσεων στη Ρωσία, Το γραφείο του Γάλλου προέδρου ανακοίνωσε ότι μετά από επαφές με Λονδίνο και Βερολίνο συμφωνήθηκε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εντείνει τις πιέσεις στους αντάρτες για να επιτρέψουν ελεύθερη πρόσβαση στα συντρίμμια του αεροσκάφους. Ο Βλαντιμιρ Πούτιν, ωστόσο, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι έτοιμος να αλλάξει τακτική.

Ukraine-Boeing-sintrivi-louloudia

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 196 σοροί στην περιοχή της συντριβής του Boeing. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο αναφέρουν ότι σοροί μεταφέρθηκαν σε τρένα-ψυγεία, αλλά ότι όλη η περιοχή- και οι συρμοί παρέμεναν επί ώρες χωρις καμία φύλαξη, μετά την αποχώρηση και της αντιπροσωπείας των ΟΑΣΕ και των ενόπλων.

Σοροί θυμάτων της τραγωδίας στην άκρη του δρόμου ( ΦΩΤΟ από τον Πολ Σον της Wall Street Journal)

Σοροί θυμάτων της τραγωδίας στην άκρη του δρόμου ( ΦΩΤΟ από τον Πολ Σον της Wall Street Journal)

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαπραγματεύεται ένα σχέδιο ψηφίσματος που προωθεί η Αυστραλία, το οποίο καταδικάζει «την κατάρριψη του αεροσκάφους» και ζητά την γρήγορη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις για τα αίτια.

Λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων στην Αυστραλία παρουσία της πολιτικής ηγεσίας (ΦΩΤΟ REUTERS)

Λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων στην Αυστραλία παρουσία της πολιτικής ηγεσίας (ΦΩΤΟ REUTERS)

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters

Scroll to top