25/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για την οικοδόμηση των δασών

     
Pin It

Βορά στα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ρίχνει η κυβέρνηση τα δάση της χώρας, καθιστώντας τα φυσικά δασικά οικοσυστήματα οικόπεδα προς αξιοποίηση. Για ακόμα μια φορά το δημόσιο συμφέρον παραγκωνίζεται και στη θέση του μπαίνει το ιδιωτικό. Ο φυσικός πλούτος της χώρας ξεπουλιέται, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για τα δάση, χωρίς να ληφθούν υπόψη η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις που θα έχει σε αυτό το περιβάλλον η αποψίλωση των δασών στο όνομα της οικοδόμησης και της ανάπτυξης. Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν αμέσως το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό, οι δασολόγοι και οι περιβαλλοντολόγοι. Στόχος του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι οι επενδύσεις, τουριστικές, βιομηχανικές, μεταλλευτικές δραστηριότητες κ.ά. Οι διατάξεις του, όμως, δεν προστατεύουν τον δασικό πλούτο και το μόνο που εγγυώνται είναι η περαιτέρω οικοδόμηση.

 

Κατ' αρχάς δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες, περαιτέρω επιτρέπεται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές η εγκατάσταση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), καθώς και κάθε είδους μεταλλευτικές δραστηριότητες. Ουσιαστικά επιτρέπονται τα πάντα, αφού τίποτε δεν διασφαλίζει τον δασικό χαρακτήρα και το φυσικό περιβάλλον. Ακόμη και οι πιο φιλικές στο περιβάλλον εγκαταστάσεις βαρύνουν τον χαρακτήρα των δασών, διότι αλλοιώνεται η φυσική αναπνοή του δάσους, που είναι τα δέντρα και τα όποια μικρά ποτάμια ή μικρές κοιλάδες. Η επέμβαση του ανθρώπου, χωρίς μελέτη, χωρίς μέριμνα, είναι καταστροφική για το οποιοδήποτε οικοσύστημα, πολύ περισσότερο για τα δάση που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Την πυροπροστασία οφείλει η κυβέρνηση να αναπτύξει και να ενδυναμώσει, αλλά δυστυχώς το νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον της πυροπροστασίας.

 

Οι χώροι για σκουπίδια και τα οποιαδήποτε μεταλλεία τραυματίζουν θανάσιμα τα δάση, τα υποβαθμίζουν, όπως και την αισθητική και την «υγεία» τους, τη χλωρίδα και την πανίδα τους, που συρρικνώνονται δραματικά. Αλλά τι είναι όλα αυτά για την κυβέρνηση μπροστά στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των επιχειρηματικών συγκροτημάτων και των βιομηχάνων;

 

Και επιτέλους, ποια τουριστική ανάπτυξη ευαγγελίζονται όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500.000 απούλητες τουριστικές κατοικίες; Το υπουργείο δεν φαίνεται να έχει εκπονήσει μελέτη που να δείχνει ότι υπάρχει η αγορά που ενδιαφέρεται για τουριστικές επενδύσεις, διότι όταν του ζητήθηκε, προσκόμισε μόνο μία, γενική και αόριστη…