Της Σίσσυς Αντωνάτου*
Το ΤΕΙ στο Αργοστόλι εγκαινιάστηκε το 1999. Και τα δύο τμήματά του είναι για τους Κεφαλονίτες η ελπίδα για το μέλλον. Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς η απομάκρυνση των φοιτητών από την πόλη μας δεν θα φέρει μόνο οικονομικό πλήγμα.
Τα παιδιά μαζί με τους καθηγητές του τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων συνεργάζονται με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς για την ποιότητα των προϊόντων τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δύσκολης σύγχρονης αγοράς, εντός και εκτός Ελλάδας. Το Τμήμα στεγάζεται σε δύο προκατασκευασμένα κτίρια εμβαδού 835 τ.μ. και 1,200 τ.μ. και διαθέτει ιδιόκτητο αρδευόμενο βιολογικό αγρό έκτασης 100 στρεμμάτων περίπου. Στις εγκαταστάσεις αυτές, εκτός από τα αμφιθέατρα, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία του προσωπικού, στεγάζονται τα εξοπλισμένα εργαστήρια. Yπάρχει γυάλινο θερμοκήπιο δύο στρεμμάτων, βιολογικός οπωρώνας-ελαιώνας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση πειραματικού-εκπαιδευτικού βιολογικού αμπελώνα.
O εξοπλισμός περιλαμβάνει σύγχρονα εργαστηριακά όργανα αξίας 1.000.000 ευρώ. Προκύπτει ότι το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων έχει λόγο ύπαρξης, διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για την ενσωμάτωσή του στα Προγράμματα Σπουδών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και μπορεί να εξελιχθεί έτσι ώστε με καινοτόμες δράσεις να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα όχι μόνο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ιδρύθηκε με το όραμα των Δημοσίων Σχέσεων. Οι πτυχιούχοι του απασχολούνται είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες είτε αυτοδύναμα ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνιακή πολιτική στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εχουν συνεργαστεί με την τοπική αγορά συμμετέχοντας σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και portal, παρουσιάζοντας μελέτες για προώθηση και προβολή των νησιών μας στο κομμάτι του τουρισμού, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες για την τουριστική προβολή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και όχι μόνον.
Και τα δύο τμήματα στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια χωρίς να βαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, η προσφορά στην οικονομία της Ελλάδας ανέρχεται -με υπολογισμούς που κάναμε ως τοπική κοινωνία- σε περισσότερα από 10.000.000 ευρώ.
Το σκεπτικό του «Σχεδίου Αθηνά» δεν είναι ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης. Είναι η διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο κατακερματισμός της και η απορρόφησή της από τη Διευρυμένη Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Αυτό μάλιστα το τόνισε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, όταν δήλωσε πως τα τμήματα δεν θα φύγουν μέσα από την περιφέρειά τους και πως ο σκοπός του «Σχεδίου Αθηνά» είναι η ενδυνάμωση των περιφερειακών Πανεπιστημίων.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου, τον Ιανουάριο του 2013, συγκάλεσε στην Κέρκυρα σύσκεψη με θέμα τη συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μετά το τέλος δε της σύσκεψης εκδόθηκε και κοινή ανακοίνωση που αναφέρει ότι «δηλώνουμε τη βούλησή μας για ενδυνάμωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων μας, καθώς και για μελλοντική σύμπραξη σε κοινές ακαδημαϊκές και ερευνητικές δράσεις».
Και σας ερωτώ: Γιατί, κύριε Υπουργέ, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν ισχύουν αυτά που τονίσατε με περισσό στόμφο στην πρωινή εκπομπή του κ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1; Μήπως θεωρείτε δεδομένη τη διάλυση της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων; Το συμπέρασμα δικό σας…
* αρχισυντάκτρια του www.cosmos965.gr