Papadimoulis-Dimitris

27/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Επιστημονική φαντασία ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη Ν.Δ.»

«H κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή» υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στην πρώτη μετά την ευρωεκλογή του συνέντευξη στον έντυπο Τύπο, ενώ εκτιμά ότι οι επόμενες εκλογές «δεν θα αργήσουν».
      Pin It

«H κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή» υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στην πρώτη μετά την ευρωεκλογή του συνέντευξη στον έντυπο Τύπο. Εκτιμά ότι οι επόμενες εκλογές «δεν θα αργήσουν» και επισημαίνει πως «ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να συζητηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη Ν.Δ.». Καθιστά σαφές πως «δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι σ’ όσους έφεραν ώς εδώ τη χώρα» και όσον αφορά τις συμμαχίες επιμένει πως «την απάντηση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός», επιμένοντας ότι «και σε περίπτωση αυτοδυναμίας μάς ενδιαφέρει να έχουμε ευρύτερες συμμαχίες».

 

Στον Φώτη Παπούλια

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ• Γιατί, παρά την κοινωνική και οικονομική λαίλαπα, η κυβέρνηση δείχνει να αντέχει;

 

Το κυβερνητικό δίδυμο μετράει μήνες, μετά το 30% που άθροισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση υλοποιεί πιστά όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Ο κ. Χαρδούβελης έστειλε μάλιστα επιστολές στους υπουργούς προκειμένου να τους πιέσει να τελειώνουν με τα προαπαιτούμενα μέσα στον Αύγουστο. Είναι ένα ωραίο προεκλογικό «παραμύθι» όλα αυτά που εκπέμπουν τα επιτελεία Σαμαρά-Βενιζέλου, ότι δήθεν η τρόικα φεύγει, το Μνημόνιο τελείωσε κ.ο.κ. Αν θέλουν να φύγει η τρόικα και να τελειώνουν με τα μνημόνια, πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό θα γίνει μόνο με εκλογές και με άλλη κυβέρνηση. Ο,τι είχε να δώσει η σημερινή κυβέρνηση το ‘χει δώσει, και ο «ισολογισμός» είναι έντονα αρνητικός για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

 

• Μήπως φταίει το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ακόμα να μετατρέψει την κοινωνική οργή σε πολιτικό μπλοκ αλλαγής;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανατρέψει μια πολύ βαθιά εμπεδωμένη, κυρίως μεταπολεμικά, ευρωπαϊκή συνθήκη, που ήθελε την Αριστερά να καταλαμβάνει μια οριοθετημένη «ακίνδυνη» θέση στο πολιτικό σύστημα, ως κόμμα διαμαρτυρίας και αντιπολίτευσης. Πρέπει να πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα πλειοψηφικό, εν δυνάμει κυβερνητικό, που εκφράζει μια χειροπιαστή προοπτική δημοκρατικής ανατροπής με κρίσιμες ευρωπαϊκές επιδράσεις. Οφείλουμε να βελτιωνόμαστε καθημερινά, σε όλους τους τομείς, μακριά από κάθε επανάπαυση, για να ανταποκριθούμε στις ιστορικές προκλήσεις των καιρών.

 

• Οι πρωτοβουλίες για τη «μικρή ΔΕΗ», τους αιγιαλούς -και έπονται δάση και Ασφαλιστικό- έδωσαν συγκριτικό πολιτικό πλεονέκτημα στο κόμμα σας. Πώς αυτό θα μεταφραστεί σε μέσο πολιτικής πίεσης;

 

Εμείς κάθε φορά θέτουμε ένα στόχο και ζητάμε απ’ όσους συμφωνούν ή συγκλίνουν σ’ αυτόν να δράσουμε μαζί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στόχος μας ήταν να εμποδίσουμε μια κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας να συνεχίζει να εκποιεί τον δημόσιο πλούτο και να δεσμεύει τον ελληνικό λαό με επιλογές που καταστρέφουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας. Στην υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» η μοναδική δημοσκόπηση που μέτρησε τις διαθέσεις της κοινής γνώμης έδειξε μια σαφή λαϊκή πλειοψηφία εναντίον των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Το θέμα του αιγιαλού δεν ανήκει καν στα λεγόμενα «μνημονιακά προαπαιτούμενα»· είναι απλώς «γραμμάτιο» για εξυπηρέτηση αρπακτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Το νομοσχέδιο για τα δάση το μόνο που υπηρετεί είναι η λεηλασία και ο αποχαρακτηρισμός τους. Το φθινόπωρο «ξανανοίγουν» Ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικό κενό του 2015, «κόκκινα» δάνεια, απολύσεις στο Δημόσιο, προνοιακά επιδόματα, ενιαίο μισθολόγιο, ενώ οι περιβόητες φοροελαφρύνσεις παραπέμπονται για αργότερα. Είναι αυτονόητο ότι απέναντι στην κυβερνητική λαίλαπα θα αναζητήσουμε συνομιλητές και συμμάχους με κοινές επιδιώξεις και θα αξιοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να τους σταματήσουμε.

 

• Εννοείτε τη συγκέντρωση υπογραφών που επί της ουσίας μπορεί να «μπλοκάρουν» την εκλογή ΠτΔ; Μήπως όμως το ζήτημα αυτό μεταφερθεί στις δικές σας πλάτες;

 

Η ευκολία με την οποία βρέθηκαν 123 βουλευτές, χωρίς τους χρυσαυγίτες, να λένε «όχι» στο κυβερνητικό σχέδιο και να ζητούν δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, έδειξε ότι εκ των πραγμάτων δυσκολεύει το σχέδιο Σαμαρά-Βενιζέλου για την εξεύρεση των περίφημων 180. Επίσης, για πρώτη φορά δημοσκόπηση δίνει την πλειοψηφία των πολιτών να προτιμούν η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να προέλθει από «φρέσκια» Βουλή, με νωπή λαϊκή εντολή. Στην ίδια δημοσκόπηση, η πλειοψηφία θέλει εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες, κι όχι στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Πιστεύω ότι ο λαός στις επερχόμενες εκλογές, που δεν θα αργήσουν, θα διαμορφώσει εκείνους τους συσχετισμούς που θα επιτρέψουν μια θετική έκβαση και στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου.

 

• Tο διακύβευμα των εκλογών θα είναι η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο/αντιμνημόνιο ή θα οριστεί στο πεδίο της υπεράσπισης της δημοκρατίας;

 

Διανύουμε πολύ ιδιαίτερη και επικίνδυνη περίοδο. Δεν βρισκόμαστε βέβαια στο μυθικό «τέλος των μνημονίων». Τείνουμε προς την κανονικοποίηση των μνημονίων, στη μετατροπή του έκτακτου σε μόνιμο. Το κεντρικό διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών είναι αν θα νομιμοποιηθούν και θα παγιωθούν οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων ως ένα μόνιμο καθεστώς ή αν θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάκτηση των δημόσιων αγαθών και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και την εκθεμελίωση των αιτιών που μας έφεραν ώς εδώ. Το πολιτικό, εκλογικό και κυβερνητικό δίλημμα είναι σαφές και πιεστικό: ή κυβέρνηση ανασυγκρότησης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ή κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας, με κορμό τη Ν.Δ.

 

• Ζητάτε την αυτοδυναμία, πώς θα την πετύχετε; Ταυτόχρονα επιμένετε στις συνεργασίες, πώς «παντρεύονται» αυτά τα δύο;

 

Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα επιδιώξουμε συμμαχίες και στην κοινωνία και στη Βουλή, στηριγμένες σε πρόγραμμα και αξιόπιστα πρόσωπα. Αυτός ο τόπος χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση και συσπείρωση για να αλλάξει πορεία. Θα επιμείνουμε σ’ αυτόν τον δρόμο, όχι μόνο μιλώντας για εναλλακτική κυβερνητική λύση, αλλά και για κάθε πρόβλημα που συναντούμε. Το κάναμε με τη «μικρή ΔΕΗ», το επαναλάβαμε με το άθλιο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Και θα επιμείνουμε να απλώνουμε το χέρι, όχι μόνο σε μικρότερες πολιτικές δυνάμεις αλλά και σε μεμονωμένα πρόσωπα, αρκεί να θέλουν να δουλέψουν πάνω στο πρόγραμμά μας με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια.

 

• Στις συνεργασίες ποιοι «χωράνε», ας πούμε η ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ ή ακόμα και το ΠΑΣΟΚ;

 

Το αν και με ποιους μπορούμε να εξασφαλίσουμε δρόμους μετεκλογικής συνεργασίας ή προεκλογικής συνεργασίας είναι πολύ νωρίς να το απαντήσουμε. Θα το απαντήσει πριν από όλα και όλους ο ελληνικός λαός στην κάλπη, και φυσικά τα συλλογικά μας όργανα, όταν έρθει η ώρα. Πάντως, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, μας ενδιαφέρει να έχουμε ευρύτερες συμμαχίες.

 

• Σενάριο αριστερής παρένθεσης και μεγάλου συνασπισμού με τη Ν.Δ., πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα;

 

Ούτε ως σενάριο τολμηρής επιστημονικής φαντασίας δεν μπορεί να συζητηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη Ν.Δ. Είναι ένα σενάριο που θα καθιστούσε τη ριζοσπαστική Αριστερά μέρος του προβλήματος και του γηρασμένου πολιτικού σκηνικού και όχι μέρος της λύσης. Υπάρχουν δύο αντίπαλα σχέδια, ένα αυτό που υπηρετεί η σημερινή συγκυβέρνηση και το άλλο, το εναλλακτικό σχέδιο που υπηρετεί η αξιωματική αντιπολίτευση και στο οποίο αρχίζουν να συγκλίνουν και άλλες δυνάμεις. Δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι σε όσους έφεραν ώς εδώ τη χώρα αλλά και όσους άσκησαν τις πολιτικές του μνημονίου την τελευταία τετραετία. Είναι ένα σενάριο που αποτυπώνει την αγωνία της Ν.Δ. πριν από το… «πέναλτι» της εθνικής κάλπης, και ταυτόχρονα τα αδιέξοδα και τον βαθύ διχασμό στο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.

 

Scroll to top