Likoudis-Spiros

27/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, βουλευτής Επικρατείας ΔΗΜΑΡ

«Η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει συναινετικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο διάλογος μεταξύ ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ θα έχει θετικό αποτέλεσμα, και στις επόμενες εκλογές θα έχει συγκροτηθεί «ο μεγάλος χώρος της Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Παράταξης» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Λυκούδης.
      Pin It

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο διάλογος μεταξύ ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ θα έχει θετικό αποτέλεσμα, και στις επόμενες εκλογές θα έχει συγκροτηθεί «ο μεγάλος χώρος της Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Παράταξης» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Λυκούδης. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι «ένα ανοιχτό ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης μπορεί να είναι η αφετηρία». Ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η ταυτόχρονη αποστολή επιστολών από την Αγίου Κωνσταντίνου προς την Κεντροαριστερά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «ο ορισμός της σύγχυσης» και εκτιμά ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για διάλογο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Λυκούδης υποστηρίζει ότι η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ευρύτερη συναίνεση και ο Φώτης Κουβέλης μπορεί να είναι το κατάλληλο πρόσωπο. Πιστεύει, τέλος, ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή αλλαγή του πολιτικού τοπίου έπειτα από εκλογές, επιμένει στην άρνησή του να πάρει μέρος στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές του σχέσεις με τον κ. Κουβέλη έχουν διαταραχθεί, αλλά «δεν έχουν αποκοπεί».

 

Στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ• Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε ο διάλογος των αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την Κεντροαριστερά και την ανασυγκρότηση του χώρου. Παρά τις καλές προθέσεις, υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα όπου οι διαφωνίες παραμένουν. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η πορεία και η κατάληξη των συζητήσεων;

 

Κατ’ αρχάς εκτιμώ ως θετικό το γεγονός της έναρξης αυτού του διαλόγου. Υποστηρίζω σταθερά την ανάγκη ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς και προσωπικά μετέχω ενεργά εδώ και καιρό σ’ αυτό τον διάλογο. Ο τόπος νομίζω ότι χρειάζεται αυτό τον χώρο, μεγάλο τμήμα της κοινωνίας δηλώνει σε κάθε δημοσκόπηση ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκρότησή του και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα ενισχύεται αναμφισβήτητα από την ισχυροποίησή του. Η συνάντηση της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ, το άνοιγμα του διαλόγου σε μικρότερες συσπειρώσεις αλλά και σε ανένταχτους δημοκράτες συναγωνιστές, αισιοδοξώ πως θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Προφανώς θα προκύψουν διαφωνίες μικρές ή μεγαλύτερες. Αλλά για αυτό διαλέγεσαι, για να τις μετριάσεις ή να τις εξαλείψεις, αν μπορείς. Ομως είμαστε στην αρχή, γι’ αυτό ας είμαστε συγκρατημένοι.

 

• Πάντως, η ΔΗΜΑΡ έχει αποστείλει επιστολή και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο θεωρεί ότι -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να προκύψει ένα νέο μπλοκ προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Διατηρείτε ακόμη τις επιφυλάξεις σας γι’ αυτή την παράλληλη πρωτοβουλία που ανέλαβε η ηγεσία του κόμματός σας;

 

Η ταυτόχρονη αποστολή επιστολών από τη ΔΗΜΑΡ και προς την Κεντροαριστερά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, δεν με βρήκε σύμφωνο. Ο χαρακτήρας της πρωτοβουλίας της ΔΗΜΑΡ, αν έχω καταλάβει καλά, δεν είχε την έννοια της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κομμάτων για ένα τρέχον πολιτικό ζήτημα, οπότε προφανώς διευρύνεται ο κύκλος των συνομιλητών σου. Είχε στοιχεία στρατηγικού χαρακτήρα, δηλαδή με ποιους θέλεις να συναντηθείς και με ποιον στόχο. Αν λοιπόν επιδιώκεις την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς για να εμποδίσεις την πολιτική ζωή του τόπου να βυθιστεί ξανά στην περιπέτεια της πόλωσης ενός νέου δικομματισμού, είναι σαφές ότι αυτή την ώρα και με αυτόν τον στόχο διαλέγεσαι με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Οι δύο επιστολές σ’ αυτή τη φάση ήταν ο ορισμός της σύγχυσης. Γι’ αυτό και δεν με εξέπληξε καθόλου η απορριπτική απάντηση και από Το Ποτάμι και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

• Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη σας, δεν πρέπει να αποτελεί συνομιλητή σας, ούτε να θεωρείται εν δυνάμει σύμμαχος;

 

Αντιθέτως. Εχω πολλές φορές δηλώσει –και στην καλή σας εφημερίδα– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον πολιτικό μου σεβασμό και επιθυμώ να υπάρχει πάντα ανοιχτή πόρτα διαλόγου μαζί του. Εδώ και ένα χρόνο έχω διατυπώσει (ίσως να ήμουν και ο πρώτος) τα στοιχεία μιας στρατηγικής του δημοκρατικού χώρου, την οποία πιστεύω ως τη μόνη ικανή να στρίψει το τιμόνι της χώρας προς τ’ αριστερά, με σιγουριά και ασφάλεια. Την προγραμματική συνάντηση μιας συγκροτημένης και ισχυρής Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό προϋποθέτει α) ισχυρή συγκροτημένη Κεντροαριστερά, που σήμερα δεν υπάρχει και β) έναν ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτών πολιτικών οριζόντων, που σήμερα δεν υπάρχει.

 

• Πρέπει η κυβερνητική πολιτική να αλλάξει προς μια πιο προοδευτική κατεύθυνση; Πώς μπορεί να συμβεί αυτό, με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς;

 

Η κυβερνητική πολιτική σε κάποια θέματα πρέπει να ανατραπεί και σε κάποια άλλα να αλλάξει προς θετικότερες κατευθύνσεις. Βεβαίως, με τους υπάρχοντες συσχετισμούς αυτό είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν και οι αγώνες. Τώρα αν η ερώτησή σας υπονοεί ότι άλλους καλύτερους συσχετισμούς θα φέρουν πρόωρες εκλογές, να μου επιτρέψετε να σας πω ότι εγώ δεν βλέπω σοβαρή αλλαγή του πολιτικού τοπίου έπειτα από ενδεχόμενες εκλογές.

 

• Η «μεγάλη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Παράταξη» που προκρίνετε, εφόσον συγκροτηθεί, θα είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και με τη Ν.Δ.;

 

Σας είπα πιο πάνω ποια πρέπει να είναι η στρατηγική της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης»: η σύγχρονη αριστερή ενόραση του μέλλοντος. Ας μην παριστάνουμε όμως τους πολιτικούς προφήτες. Οι αμείλικτες ανάγκες της χώρας καθορίζουν πάντα τις εξελίξεις για όλους. Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για όλους.

 

• Το κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο είναι μια ευκαιρία για τον χώρο;

 

Ενα ανοιχτό ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης μπορεί να είναι η αφετηρία. Ενα συνέδριο που θα το συγκαλέσει το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει, δεν μπορεί να πείσει.

 

• Για την προεδρική εκλογή, ο Φώτης Κουβέλης δηλώνει ότι δεν είναι διαδικαστικό θέμα και θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο. Ποια θεωρείτε την πιο υπεύθυνη στάση και τι σκέφτεστε να κάνετε προσωπικά;

 

Κατ’ αρχάς συμφωνώ απολύτως με τη δήλωση του Φ. Κουβέλη ότι το θέμα πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο χρόνο. Να μην παίζουμε με την προεδρική εκλογή πολιτικά παιχνίδια. Εχω υποστηρίξει και επαναλαμβάνω ότι η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει, με ευρύτερη συναίνεση, Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης έχω δηλώσει ότι ο Φ. Κουβέλης μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες συναινέσεις. Αρα, είναι σαφές τι θέλω να ψηφίσω. Σε κάθε περίπτωση θα κινηθώ σε συνεννόηση και με τους συναδέλφους μου βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

 

• Στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα πάτε τελικά; Τι θα σημάνει για το μέλλον σας στο κόμμα η απουσία της Μεταρρυθμιστικής Τάσης από το συνέδριο; Ισως αποχώρηση;

 

Η μεγάλη εκλογική ήττα της ΔΗΜΑΡ απαιτούσε απ’ όλους μας περισυλλογή, αυτοκριτική και αλληλεγγύη. Το μόνο που δεν χρειαζόταν ήταν συνέδριο και μάλιστα στο κατακαλόκαιρο. Συνέδριο σοβαρό σημαίνει χρόνος επαρκής, διάλογος χορταστικός και κόμμα, αν όχι σε ακμή, τουλάχιστον όρθιο. Τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει. Δήλωσα απ’ την πρώτη στιγμή ότι σε συνέδριο που συγκαλείται χωρίς επί της ουσίας να μπορεί, όχι απλώς να λύσει οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα αλλά ούτε καν να συγκροτηθεί με αξιόπιστους όρους, δεν πρόκειται να μετάσχω.

 

• Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση η ΔΗΜΑΡ θα έχει αυτόνομη παρουσία; Είναι κάτι τέτοιο εφικτό μετά το 1,2% των ευρωεκλογών και ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η καλύτερη λύση;

 

Δεν ξέρω πώς θα είναι το τοπίο στις επόμενες εκλογές. Εύχομαι και ελπίζω να έχει συγκροτηθεί ο μεγάλος χώρος της Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Παράταξης.

 

• Με τον Φώτη Κουβέλη ανταλλάσσετε απόψεις; Εχουν αποκατασταθεί οι πολιτικές σχέσεις σας μετά τις διακυμάνσεις του τελευταίου διαστήματος;

 

Να είμαι ειλικρινής. Οι πολιτικές μου σχέσεις (όχι οι προσωπικές) με τον Φώτη έχουν διαταραχθεί. Είναι νομίζω φυσιολογικό, αφού έχουμε διαφωνήσει σε βασικά ζητήματα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουν αποκοπεί. Βεβαίως ανταλλάσσουμε απόψεις. Είναι τόσο μακρά η κοινή διαδρομή, που δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.

 

Scroll to top