Pin It

Του Αγγελου Αναστασόπουλου

 

Ενα νεαρό ζευγάρι ομοφυλόφιλων δέχτηκε επίθεση από ομάδα αστυνομικών την περασμένη Παρασκευή, όπως αποκάλυψαν μέσω της «Εφ.Συν.», και για άλλη μια φορά σε αυτήν τη χώρα ψάχνουμε σύννεφα για να πέσουμε. Κανείς δεν το περίμενε από την ελληνική αστυνομία να τραμπουκίσει δύο εικοσάχρονους γκέι.

 

Το να περιοριζόμαστε στους αστυνομικούς, όμως, είναι σαν να πυροβολούμε καθιστές πάπιες. Ο ρατσισμός και το μίσος κατά των μειονοτικών ομάδων είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Ειδικά στο θέμα των γκέι, έρευνα του 2011 μας τοποθετεί στην κορυφή της λίστας των πιο ομοφοβικών Ευρωπαίων πολιτών.

 

Ο ίδιος ο όρος «ομοφοβία» είναι παραπλανητικός. Για όλα ευθύνονται οι Γάλλοι, που στα τέλη του 19ου αιώνα δημιούργησαν τη λέξη «ξενοφοβία» από ελληνικά παράγωγα. Σκυτάλη πήρε η ομοφοβία, βρετανικής -αυτή τη φορά- σύνθεσης. Η χρησιμοποίηση των λέξεων αυτών δίνει άλλοθι στους ρατσιστές. Η αγοραφοβία και η αραχνοφοβία, για παράδειγμα, είναι σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Η ομοφοβία και η ξενοφοβία είναι καθαρό μίσος.

 

«Μισώ τη λέξη ομοφοβία. Δεν φοβάσαι τίποτα. Είσαι απλά ένα καθίκι που μισεί τη διαφορετικότητα», είναι μία φράση που κακώς αποδίδεται στον ηθοποιό Μόργκαν Φρίμαν, αφού πρώτος την είχε χρησιμοποιήσει ο συγγραφέας Χέρμπερτ Χέτσμπεργκ.

 

Και είναι πραγματικό μίσος κόντρα σε μία μερίδα του πληθυσμού που αναγκάζεται (και σε καμία περίπτωση δεν επιλέγει), την εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, να διατηρήσει τη σεξουαλικότητά της στα μοτίβα του 1920. Δύο ερωτευμένοι άνθρωποι απαγορεύεται να περπατήσουν χέρι χέρι, όπως κάνουν όλα τα ετερόφυλα ζευγάρια, αν θέλουν να είναι σίγουροι για τη σωματική τους ασφάλεια.

 

Σύμφωνοι, το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα την Ελλάδα. Οι αυτοκτονίες των νεαρών Ιταλών είναι ακόμα φρέσκες, όπως και η δολοφονία μιας τρανσέξουαλ στο Μεξικό από τον πατέρα της, επειδή ντρόπιαζε την οικογένεια. Το ζήτημα είναι να αποφασίσουμε ως χώρα ποιον θα έχουμε ως παράδειγμα για τη συνέχεια.

 

Η απάντηση είναι εύκολη αυτές τις μέρες: από τη Δευτέρα η Ολλανδία γιορτάζει τη σεξουαλική διαφορετικότητα και οι εκδηλώσεις του Gay Pride θα κορυφωθούν το Σάββατο με την τεράστια παρέλαση στο Αμστερνταμ. Εκεί όπου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 85% των συμμετεχόντων και των θεατών είναι ετεροφυλόφιλοι.

 

Scroll to top