Pin It

Μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι αλλά και οι αγοραστές της Κασσιόπης ανάμεσα στους διεκδικητές – Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η παραλία θα περάσει στον έλεγχο του επενδυτή

 

ΡΟΔΟΣ Του Λουκά Μαστή

 

Ο μοναδικός διεκδικητής -και εν τέλει αγοραστής- του «φιλέτου» της Κασσιόπης στην Κέρκυρα παραγγέλνει και δεύτερο πιάτο! Στον διαγωνισμό για το Αφάντου της Ρόδου, που εισήλθε στη δεύτερη φάση του, το ρωσικών συμφερόντων -αλλά με έδρα στη Νέα Υόρκη- fund NCH Capital είναι ένας από τους 6 διεκδικητές.

 

Η περίπτωση του Γκολφ Αφάντου αποτελεί μια πονεμένη ιστορία για την τοπική κοινωνία. Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του αποκαλούμενου κάποτε ως το πιο προνομιακό ακίνητο στον χώρο της Μεσογείου, βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά επί του θέματος η τοπική κοινωνία αγνοείται. Το ίδιο συνέβη και με τρεις (!) προηγούμενους διαγωνισμούς στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίοι ανακοινώθηκαν σε πανηγυρικό κλίμα, υπήρξε ενδιαφέρον από διάφορα επενδυτικά σχήματα, όμως ποτέ δεν υπήρξε αποτέλεσμα!

Η βασική ένσταση της τοπικής κοινωνίας αφορά το θέμα του αιγιαλού και της παραλίας που εκτείνεται σε μήκος 7 στρεμμάτων. Η παραλία, που θεωρείται από τις πιο αγαπημένες των κατοίκων του νησιού, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα περάσει στον έλεγχο του επενδυτή. Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου έχει εκφράσει την αντίθεσή του για κάτι τέτοιο, χωρίς όμως να υπάρξουν κατηγορηματικές και ξεκάθαρες απαντήσεις.Η αξιοποίηση του γκολφ, υποστηρίζουν αρκετοί τοπικοί φορείς και παράγοντες, είναι επιβεβλημένη, όχι όμως με όρους αποικιοκρατίας αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος.

 

Η αξιοποίηση πρέπει να γίνει με σεβασμό σε βασικές αρχές, όπως: Η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Η δημιουργία αντίστοιχων με τη σπουδαιότητα του έργου θέσεων εργασίας. Η ανάπτυξη της περιοχής και του νησιού με όρους αειφορίας, βιωσιμότητας και ήπιων μορφών επέμβασης. Η αξιοποίηση-ανάδειξη των υφιστάμενων αθλητικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Η προστασία του περιβάλλοντος και η στροφή του τουριστικού μας προϊόντος σε εναλλακτικές-ποιοτικές μορφές. Η διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σ’ όλο το μήκος της παραλίας, με ταυτόχρονη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υφιστάμενης παραλιακής οδού και ανάπλαση-αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της έκτασης. Η οποιαδήποτε συζήτηση για αξιοποίηση θα πρέπει να περιορίζεται στον χώρο του Γκολφ Αφάντου και όχι στην έκταση την 1.858 στρεμμάτων που περιλαμβάνουν την παραλία Τραγανού μέχρι και την «Καθολική».

 

Ξεκάθαρη είναι η θέση και του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Δωδεκανήσου) που σε σχετική ανακοίνωσή του είχε επισημάνει:

 

1. Τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεις δεν μπορεί να γίνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

 

2. Απαιτείται δέσμευση πως θα παραμείνουν προσπελάσιμοι για τους πολίτες οι δύο κάθετοι οδικοί άξονες από την Ε.Ο. Ρόδου-Λίνδου προς την παραλία καθώς και ο υφιστάμενος παραλιακός δρόμος, με εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης και χρήσης στον αιγιαλό και την παραλία.

 

3. Απαιτείται η ύπαρξη τοπογραφικού σχεδίου που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα όρια της υπό παραχώρηση περιοχής καθώς και του τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας.

 

4. Απαιτείται η εξειδίκευση του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα εφαρμοστεί προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση. Οι διατάξεις δηλαδή και οι όροι που θα διέπουν τα χωροταξικά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά ζητήματα που θα αφορούν την επένδυση.

 

5. Απαιτείται η ύπαρξη περιορισμών στο μέγεθος της δυνατότητας κατασκευής λιμενικών υποδομών.

 

6. Απαιτείται η εξασφάλιση της διατήρησης της λειτουργίας του Γκολφ καθώς και των υπόλοιπων αθλητικών υποδομών.

 

7. Απαιτείται η εξασφάλιση της δέσμευσης ότι μετά την ανάδειξη του αναδόχου και κατά τη φάση εγκρίσεων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παρατηρήσεις που σχετίζονται με θέματα περιβαλλοντικά και βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού, π.χ. τεκμηρίωση κάλυψης των αναγκών άρδευσης της επένδυσης.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Εξι εταιρείες στο διαγωνισμό

 

Στις έξι εταιρείες που επελέγησαν για να συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού περιλαμβάνονται η LAMDA Development S.A. του ομίλου Λάτση και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που ανήκει στον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και τα αδέλφια του. Οι ιδιοκτήτες του «Costa Navarino» στη Μεσσηνία φαίνεται ότι έχουν σχέδια για τη δημιουργία και άλλης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας με γήπεδα γκολφ στην έκταση των 1.500 στρεμμάτων στη Ρόδο. Την ίδια έκταση διεκδικούν επίσης η ισχυρή και εύρωστη London & Regional Properties, που «χτυπά» με αξιώσεις και την έκταση στο Ελληνικό. Ακόμα, η ροδιακή ΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΕΛΛΑΣ, η γνωστή από την έκταση της Μονής Τοπλού Minoan Group και το NCH Capital.

 

 

Scroll to top