Pin It

Tης Ελενας Βαρίνου

 

Mε την αντιπολίτευση να επιμένει για «εμπαιγμό του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας» λόγω της πληθώρας των διατάξεων και των τροποποιήσεων της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου – σκούπα που περιλαμβάνει το σύνολο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

 

Η «πρώτη επίσημη» του νέου υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη -που εμφανίστηκε αισιόδοξος, αλλά… μαζεμένος εν όψει προφανώς του Σεπτεμβρίου-, η προσθήκη (αναμενόμενη, αλλά και πάλι στο παρά πέντε) του υπουργού Εργασίας που θέτει εκτός ΕΤΕΑ το Ταμείο των ενστόλων και, βεβαίως, η αντιπαράθεση για τις εξελίξεις στην Αργεντινή, χαρακτήρισαν τη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοθετήματος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Οπως είναι γνωστό, το πολυνομοσχέδιο προγραμματίζεται να εισαχθεί στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, ώστε να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, 6 Αυγούστου.

 

Υποστηρίζοντας πως οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αποτελούν προϊόν διαβούλευσης και συμφωνίας σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου «και όχι πρωτοβουλία ενός ή δύο μελών της κυβέρνησης» ο Γκ. Χαρδούβελης στη σύντομη τοποθέτησή του απηύθυνε την έκκλησή του προς όλα τα κόμματα «να συμβάλουν στη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

 

Παρά την πεποίθηση που εξέφρασε για την «ανάπτυξη της οικονομίας» με καταγεγραμμένα τα συμπεράσματα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που προοιωνίζονται τρίτο μνημόνιο, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν των δανειστών με το οποίο προανήγγειλαν ήδη την παράταση της έκτακτης εισφοράς και την κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων καταβολής του ΦΠΑ, ο υπουργός δήλωσε:

 

«Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση ως χώρα, κινούμαστε σε δύσκολες στιγμές, πρέπει να δούμε τι επιλογές έχουμε. Το πολύ δημοσιονομικό ξύλο το έχουμε φάει, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Τον λογαριασμό εμείς οι ίδιοι τον πληρώνουμε και πρέπει να προσέχουμε». Κατέληξε λέγοντας ότι η δημόσια συζήτηση στην Ε.Ε. «αφορά την οικονομική και πολιτική εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» και υπογράμμισε ότι «όλες οι χώρες της Ε.Ε., ανεξάρτητα εάν προσέφυγαν στους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης, αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος των προοδευτικών αλλαγών με θετικό πρόσημο είναι μονόδρομος».

 

Τις κοπιώδεις προσπάθειες των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης να «βγάλουν άκρη» μεταξύ των 216 σελίδων του νομοσχεδίου που, συμπεριλαμβανομένης της πληθώρας των τροπολογιών και των νομοτεχνικών βελτιώσεων, αθροίζει τελικά πολύ περισσότερες, συνόψισε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ Δημ. Αναγνωστάκης, λέγοντας: «Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι ο χρόνος είναι πιεστικός, αυτό είναι πρόσχημα… Είναι αδιανόητο να μιλάμε σήμερα για τόσο σημαντικά ζητήματα και ταυτόχρονα να διαβάζουμε 600 σελίδες, ώστε να διατυπώσουμε υπεύθυνη άποψη. Αυτό είναι εμπαιγμός τόσο της δημοκρατίας όσο και του κοινοβουλευτισμού».

 

Διαβάστε:  «Δεν πά’ να μας χτυπάν»

Scroll to top