03/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αργεντινή: Πρωτοφανής ψυχραιμία από τους πολίτες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για... πόλεμο με τους κερδοσκόπους

«Δεν πά’ να μας χτυπάν»

      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

H Αργεντινή μπορεί να εξωθήθηκε σε στάση πληρωμών του χρέους της για δεύτερη φορά στα τελευταία 13 χρόνια, όμως η πλειονότητα των Αργεντινών ελάχιστα πανικοβλήθηκε. Σε αντίθεση με τα όσα φοβερά και τρομερά συνέβησαν στη χρεοκοπία του 2001, όταν στις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν είχαν σκοτωθεί περισσότερα από 20 άτομα, χθες οι δρόμοι του Μπουένος Αϊρες γέμισαν κυρίως από τα πλήθη των καταναλωτών που έκαναν τα ψώνια τους, ενώ στα καλαίσθητα μπαράκια και καφέ του ιστορικού κέντρου δεν έπεφτε καρφίτσα.

 

Σε αντίθεση με τους «ναούς τους χρήματος», τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δύσης που συνέχισαν για δεύτερη κατά σειρά ημέρα τα μακροβούτια και τα σκαμπανεβάσματα, οι πολίτες της λατινοαμερικανικής χώρας παρέμειναν αξιοζήλευτα ψύχραιμοι.

 

«Βόλτες με το τρενάκι»

 

«Εχω συνηθίσει τις βόλτες με το τρενάκι του λούνα παρκ… Εχω ζήσει δύο χρεοκοπίες, υπερπληθωρισμό, κραχ, στασιμοπληθωρισμό και είμαι μόλις 27 χρονώ», τόνισε στο Reuters o μικροζυθοποιός Χοσέ Μπίνι. Η χρεοκοπία «δημιουργεί αβεβαιότητα αλλά δεν γνωρίζω τι θα συμβεί. Ετσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να επενδύσει κανείς στη ζωή του, να αγοράσει για παράδειγμα ένα σπίτι με αυτήν την αβεβαιότητα. Αλλά τι μπορείς να κάνεις; Η ζωή συνεχίζεται», υπογράμμισε με περίσσια στωικότητα από την πλευρά της η 33 χρονη Σιλβίνια Φερέιρα, υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας.

 

Κοινός νους

 

«Η ευρύτερη εντύπωση είναι ότι θα υπάρξει λύση, γι' αυτό και ο κόσμος δεν τα παίρνει όλα πολύ στα σοβαρά», εξήγησε από την πλευρά του ο Οσβάλντο Κορμίντε, επικεφαλής της ένωσης μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Η εντύπωση αυτή πηγάζει βέβαια από το αυτονόητο για τον κοινό νου. Από το γεγονός δηλαδή ότι σε αντίθεση με το 2001 η Αργεντινή σήμερα είναι αξιόχρεη, έχει τα κεφάλαια να αποπληρώσει τα οφειλόμενα προς τους κατόχους των ομολόγων της. Δεν πληρώνει και σύρεται σε καθεστώς χρεοκοπίας λόγω της απόφασης του αμερικανικού δικαστή, Τόμας Γκρίεζα. Αυτό υποστήριξε άλλωστε και η Κριστίνα Κίρχνερ στην πρώτη ομιλία της μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τα hedge funds χθες τα ξημερώματα, ότι η Αργεντινή δεν έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών, δεν είναι χρεοκοπημένη.

 

«Το να εμποδίσεις κάποιον να πληρώσει δεν είναι χρεοκοπία», επισήμανε η Αργεντινή πρόεδρος, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις και να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια στους «απρόθυμους» (πιστωτές).

 

«Δεν υπογράφω»

 

«Αυτοί που περιμένουν από εμάς να υπογράψουμε οτιδήποτε, απειλώντας μας ότι διαφορετικά θα έρθει το τέλος του κόσμου, καλύτερα να μη βασίζονται σε μένα», επισήμανε.

 

Τόσο η Κίρχνερ όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Αξελ Κισίλοφ, διεμήνυσαν ακόμη ότι προτίθενται να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια εναντίον της ερμηνείας που δίνουν οι οντότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα (οίκοι αξιολόγησης, επενδυτικές τράπεζες, «ανεξάρτητες» αρχές, κ.λπ.) για τη στάση πληρωμών της χώρας τους και τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για χρεοκοπία.

 

Νωρίτερα ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Χόρχε Καπίτανιτς, είχε εξαπολύσει μύδρους για τη μεροληψία της αμερικανικής Δικαιοσύνης, λέγοντας: «Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο διαμεσολαβητής που όρισε είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση η ευθύνη ενός κράτους, των ΗΠΑ, που οφείλουν να εγγυώνται τον άνευ όρων σεβασμό στην εθνική κυριαρχία των χωρών».

 

Διαβάστε: Το πολυνομοσχέδιο των αιφνιδιασμών και των τροποποιήσεων

Scroll to top