Pin It

Του Δημήτρη Ψαρρά

 

Πολύ βιάστηκαν οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας να στοχοποιήσουν τον Νάσο Θεοδωρίδη με αφορμή τις απόψεις που έχει εκφράσει για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Ως υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Θεοδωρίδης είναι φυσικό να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην υπεράσπιση της ειρήνης και των ατομικών δικαιωμάτων, χωρίς να λογαριάζει τα ταμπού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Για τον ίδιο λόγο, ήταν άστοχη η αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να υιοθετήσει τη λογοκριτική λογική των Κλουζό του τουίτερ που έχει συγκροτήσει ο κ. Κεδίκογλου.

 

Είναι αστείο να αισθάνονται τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεωμένα να απολογηθούν για τις απόψεις ενός απλού μέλους του κόμματος στο επικοινωνιακό επιτελείο της Συγγρού, τη στιγμή που επιφανή στελέχη της κυβέρνησης είναι ο κ. Βορίδης ή ο κ. Γεωργιάδης, με τις γνωστές απόψεις, τη μαθητεία τους δίπλα στον Παπαδόπουλο και τον Πλεύρη και τις εκλογικές τους συνεργασίες με στελέχη της ΕΝΕΚ και της Χρυσής Αυγής.

 

Αλλά υπάρχει και κάτι σοβαρότερο. Αν έπρεπε να απομακρυνθεί ο κ. Θεοδωρίδης από μια Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τι θα έπρεπε να γίνει με έναν πολιτικό που κρατά σήμερα στα χέρια του την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής παρά το γεγονός ότι έχει εκφράσει την άποψη ότι στη Θράκη υπάρχει «τουρκική μειονότητα», ότι «η Ελλάδα είναι ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την Τουρκία με τον ευρωπαϊκό πλακούντα» και ότι οι αντιθέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι «σχετικές» και όσοι δεν το βλέπουν ασκούν «κοντόφθαλμη πολιτική, που, αντί να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός, προσπαθεί να μας πείσει με βρυχηθμούς»;

 

Καλά το καταλάβατε. Αυτές τις απόψεις υποστήριζε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Εποπτεία» λίγους μήνες προτού αναλάβει το πόστο του υπουργού Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και στη συνέχεια Μητσοτάκη (τχ. 141, Ιανουάριος 1989).

 

Στην ίδια συνέντευξη διαφαινόταν και το προφητικό χάρισμα του σημερινού πρωθυπουργού: «Εγώ ο ίδιος, εάν ζω στα 55 ή 60 χρόνια μου και έχω κυβερνητικές ευθύνες, δεν πρόκειται να αντιμετωπίζω το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, π.χ., γιατί οι Τούρκοι θα 'χουν φύγει από εκεί, θα 'χουν εγκατασταθεί στη Φρανκφούρτη ή τη Μασσαλία».

 

Μετά απ' αυτά, και σύμφωνα με τα κριτήρια του επιτελείου της Συγγρού, ποιος πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση του; Μήπως ο κ. Φαήλος πρέπει να αναλάβει δράση;

Scroll to top