rodakina

07/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι χώρες και προϊόντα που θα μποϊκοτάρει

Με εμπάργκο εισαγωγών προϊόντων από ΗΠΑ, Ε.Ε., Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία απαντά η Ρωσία στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Ευ. Βενιζέλος: «Συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις». Να διακόψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη) ότι προχωράει στην απαγόρευση εισαγωγής βόειου κρέατος, χοιρινού κρέατος, φρούτων, λαχανικών, κοτόπουλου, ψαριού, τυριού και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

 

Διάταγμα Πούτιν

«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (…) διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων από τις χώρες που αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας, αναφέρεται -σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου- στο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας έτσι και επίσημα έναν οικονομικο-εμπορικό «πόλεμο» με τη Δύση.
Στις επισημάνσεις του, αναφέρει το πρακτορείο Itar-Tass, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε ΗΠΑ και Ε.Ε. (χωρίς να τις κατονομάσει) για «απαράδεκτη χρήση πολιτικών εργαλείων άσκησης πιέσεων στην οικονομία, που αντιβαίνει όλους τους κανόνες». Τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε «να διασφαλιστεί η ισορροπία (προσφοράς και ζήτησης) στις αγορές και να εμποδιστεί η άνοδος των τιμών των αγροτοδιατροφικών προϊόντων». Κι έδωσε έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει αναλυτικό κατάλογο με τα εισαγόμενα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν οι ρωσικές κυρώσεις…

 

Ευ. Βενιζέλος: «Συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις»

«Οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν καμία πρακτική επίπτωση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς για το Ρωσικό εμπάργκο.

«Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι –αν θέλετε- η διαδικασία, στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει.

 

Κανονικά οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού

Παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση.

Επίσης, από την απαγόρευση για εξαγώμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, εξαιρούνται κατά πάσα πιθανότητα το λάδι και τις ελιές.

 

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών

Εν τω μεταξύ σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.

Στη σύσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη ύστερα από εκείνη του περασμένου Απριλίου, συμμετείχαν οι γγ Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Μελάς, και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ).

Αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία.

Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Οι αρχές παραμένουν εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει απαντήσεις για τις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.

 

Μέτρα στα μέτρα που έλαβε η Ρωσία εξετάζει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας μετά την ανακοίνωση της «σαφώς πολιτικής απόφασης» των ρωσικών αρχών για την απαγόρευση για έναν χρόνο των εισαγωγών των περισσοτέρων προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έπειτα από μία πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Σταματήστε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας 

Να διακόψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. με τη συμμετοχή των κυρίωνΣαμαρά και Βενιζέλου «σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος».

Αναφερόμενος στην απόφαση του προέδρου Πούτιν, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπακούσει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αποδεικνύεται καταστροφική για την αγροτική οικονομία και όχι μόνο. Οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει ότι εδώ και αρκετό καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Προέδρου του, δια των βουλευτών του και των στελεχών του, επέκρινε δριμύτατα την αλόγιστη και παράλογη εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουκρανική κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ακολούθησε μια φιλειρηνική ενεργητική εξωτερική πολιτική, σοβαρή και λελογισμένη, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση των εμπλεκόμενων πλευρών. Ταυτόχρονα δεν στάθμισε τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ελλάδας που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, που αντί να αναβαθμίζονται πολύπλευρα προς όφελος των δύο χωρών και λαών, υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται.

 

Σχετικό θέμα: Η Μόσχα μάς κάνει… παράσιτα

 

efsyn.gr

Scroll to top