01/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ

Η Μόσχα μάς κάνει… παράσιτα

Οι Ελληνες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων εξάγουν στη Ρωσία φρούτα αξίας 200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Φόβους για ισχυρό πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και κυρίως στις εξαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών πυροδοτεί η κλιμακούμενη κρίση της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ που δείχνει να λαμβάνει πλέον διαστάσεις εμπορικού πολέμου. Στον απόηχο των ρωσικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Πολωνία, χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής υπηρεσίας φυτοϋγειονομικού ελέγχου δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νοβόστι πως την ερχόμενη εβδομάδα πιθανώς θα επιβληθούν κυρώσεις και στην εισαγωγή φρούτων από την Ελλάδα, με πρόφαση «τη συνεχιζόμενη εξαγωγή προϊόντων με το επικίνδυνο μολυσματικό παράσιτο Graholita molesta».

 

Για τους Ελληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούν ετήσιες εξαγωγές 200 εκατ. ευρώ σε φρούτα (κυρίως βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, κεράσια, δαμάσκηνα κ.ά.), η ζημιά θα είναι πολύ σοβαρή, δεδομένου ότι η περίοδος των εξαγωγών μόλις ξεκινά. Συνολικά οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αποτελούν το 41% όλων των εξαγωγών που πραγματοποιεί η Ελλάδα προς τη Ρωσία και έφτασαν τα 406 εκατ. ευρώ το 2013.

 

Συνέπειες δισεκατομμυρίων

 

Η διακύβευση, όμως, για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), οι πιθανές επιπτώσεις ενός διευρυμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας αθροίζονται σε δισεκατομμύρια, επηρεάζοντας πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, τον τουρισμό και τις μεταφορές.

 

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ για το 2014 αναμένονταν 1,2 εκατ. Ρώσοι τουρίστες. Η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία αργό πετρέλαιο, πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο συνολικής αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ελλάδα φτάνουν τα 6,611 δισ. ευρώ (2013). Οι εξαγωγείς επισημαίνουν ότι «αμέσως ή εμμέσως από την πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό 7,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ». Από την ανάλυση του ΠΣΕ προκύπτει πως μπορεί να επηρεαστούν και οι εξαγωγές προϊόντων γούνας, που αντιστοιχούν από μόνες τους στο 23% των συνολικών εξαγωγών υπερβαίνοντας τα 108 εκατ. ευρώ.

 

! Με πρόφαση το… Graholita molesta σκέφτεται από την επόμενη εβδομάδα να επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα

 

Scroll to top