Με τα ψυγεία τους γεμάτα με χιλιάδες τόνους αδιάθετων ροδάκινων και νεκταρινιών ελληνικής παραγωγής άρχισαν ήδη να επιστρέφουν στην Ημαθία και την Πέλλα δεκάδες νταλίκες-ψυγεία, που είχαν ξεκινήσει για τη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες αλλά βρέθηκαν στη «δίνη» του ρωσικού εμπάργκο.
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Εκεί την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην Ε.Ε., αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις.
Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, οι αποζημιώσεις των παραγωγών, αλλά και η απόσυρση, απογραφή και καταστροφή της παραγωγής ως μόνη διέξοδος θα συζητηθούν στο πλαίσιο σημερινής σύσκεψης, που συγκαλεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας με τους εξαγωγείς των νομών Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς.
Τα αποτελέσματα της σύσκεψης επρόκειτο να τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιοιούνταν στο υπουργείο στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης. Ωστόσο, η σύσκεψη αναβλήθηκε και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί νέα ημερομηνία πραγματοποίησής της.
Σε αμηχανία η κυβέρνηση
Εξανεμίζονται μέρα με τη μέρα οι ελπίδες της κυβέρνησης για ευνοϊκή μεταχείριση από τη Ρωσία στο θέμα των περιορισμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η Μόσχα, παρότι διαμηνύει ότι κατανοεί την ευαίσθητη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και εκτιμά τη στάση της στα πρόσφατα «κανόνια» ρωσικών τουριστικών εταιρειών, υπογραμμίζει ότι η έγκριση των κυρώσεων εις βάρος της ήταν ομόφωνη.
Η ελληνική πλευρά αναμένει τώρα τη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων στις 14 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστούν οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, ενώ σειρά χωρών έχουν ζητήσει να συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε για να αποφασίσουν την καταβολή αποζημιώσεων .
Παράλληλα, αύριο (Τρίτη) το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, αυτήν τη φορά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και τις καταγγελίες των ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης ότι «κοράκια» θέλουν να πάρουν μισοτιμής τη σοδειά τους. Υπό αυτές τις συνθήκες οι αγρότες ζητούν τη δημιουργία δύο χωματερών, βλέποντας ως μόνη λύση να καταστρέψουν τα φρούτα τους και αν αποζημιωθούν.
Σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, συμμετείχαν γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ. Επιχειρήθηκε να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της οικονομικής ζημιάς από το ρωσικό εμπάργκο αλλά και να δρομολογηθούν τυχόν δράσεις, σε συντονισμό βεβαίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζημιά αναμένεται πως θα αγγίξει περίπου τα 170-200 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλύουν τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο. Παράλληλα, εξετάζεται το θέμα των αποζημιώσεων, ωστόσο το διαθέσιμο ποσό που υπάρχει στο Ταμείο δεν φθάνει για να καλύψει ούτε τις ζημιές των Ιταλών αγροτών.
Δράσεις για τη στήριξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων
Δύο συμβάσεις που αφορούν σε δράσεις στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικών προϊόντων της xώρας, υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ειδικότερα, η πρώτη σύμβαση αφορά στην προώθηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων (Ροδάκινο – Πορτοκάλι) στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και ειδικότερα στις χώρες Σουηδία, Φιλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη αφορά στην προώθηση των προϊόντων Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και συγκεκριμένα στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς.
Αντιδράσεις από τα κόμματα
«Συσκέψεις επί συσκέψεων για να αποφασίσουν πώς, πόσο και πότε θα αποζημιώσουν τους αγρότες λόγω του ρωσικού εμπάργκο, όταν δεν χρειάστηκαν οι κυβερνητικοί συνέταιροι να καταναλώσουν τόση φαιά ουσία και τόσες ώρες κουβέντας στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν απερίσκεπτα στα μέτρα κατά της Μόσχας και να βάλουν την Ελλάδα σε τέτοια οικονομική και πολιτική περιπέτεια. Επιτέλους διορθώστε αντρίκια το οδυνηρό λάθος σας», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει πως η ανακοίνωση της απαγόρευσης εισαγωγών στη Ρωσία «δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη φετινή φρουτοπαραγωγή και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, μετά τις ζημιές από χαλάζι και βροχοπτώσεις, και τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού από την πλευρά εμπόρων – εξαγωγέων». Και συμπληρώνει πως η κυβέρνηση «αντί να σταθεί αρωγός της μικρομεσαίας αγροτιάς στον αγώνα της επιβίωσης, έρχεται να προσδεθεί στο άρμα Ε.Ε. και ΗΠΑ υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων, γυρίζοντας την πλάτη στα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών . Επιβάλλεται να στηρίξει το εισόδημα της αγροτιάς διαχωρίζοντας τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία».
Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «απαιτείται να αναπληρώσει η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να πάρει άμεσα μέτρα για απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων φρούτων σε νοσοκομεία, στρατό, κατασκηνώσεις, ιδρύματα κλπ., σε τιμές κάλυψης του κόστους παραγωγής».
Εξάλλου, η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει πως «από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε και την ελληνική κυβέρνηση. Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημιώσεων με αξιοποίηση του τρόπου διαχείρισης αντίστοιχων κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο Ε.Ε. Αναγκαίες είναι επίσης οι χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται καθώς και στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Η Ε.Ε., μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 400 εκ. ευρώ, τα οποία έχει ως αποθεματικό ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων. Οι πόροι αυτοί μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν τώρα».
Κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ αποτελούμενο από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον βουλευτή Θωμά Ψύρρα, βρίσκονται σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία και στο νομό Ημαθίας με θέμα της επίσκεψης το εμπάργκο από την Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα και τη διαχείριση της κρίσης. Για τον λόγο αυτό θα γίνει συνάντηση με παραγωγούς σε αγροτικούς συλλόγους και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχουν και θα εκθέσουν τις απόψεις του κόμματος στη σύσκεψη των παραγωγών και των εξαγωγέων οπωροκηπευτικών της Μακεδονίας.
Εξάλλου, ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας, συντονιστής της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) αγροτικών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε σήμερα το νομό Ημαθίας. Ο κ. Αποστόλου συναντήθηκε και ενημερώθηκε με αγρότες παραγωγούς και φορείς του αγροτικού χώρου για την κατάσταση που επικρατεί μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στα νωπά αγροτικά προϊόντα και μετέφερε ακόμη μια φορά τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα τους για τη διάθεση της παραγωγής τους. Αργότερα συμμετείχε στη σύσκεψη των παραγωγών και των εξαγωγέων φρούτων της Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας, όπου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες της.
Όπως επισήμανε, «εμείς δεν συμφωνούμε να συνδεθεί η αποζημίωση με την απόσυρση σε χωματερές, αφού λίγα είναι τα νωπά προϊόντα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αναγκαστικά θα καταστραφούν, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να διοχετευθούν είτε προς χυμοποίηση, είτε με ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και των δομών αλληλεγγύης, να διατεθούν σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο η διάθεση μιας παραγωγής αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ… είναι και η απώλεια της μεγαλύτερης αγοράς των ελληνικών ποτών και τροφίμων».
Σχετικά θέματα:
- Ε.Ε.: Ψάχνει τρόπους για να απαντήσει στο ρωσικό εμπάργκο
- Βούλτεψη: Η εξωτερική πολιτική δεν καθορίζεται με βάση κάποια φορτία ροδάκινου
- Τα ροδάκινα που γύρισαν απ’ το… κρύο
- Η Ε.Ε. φοβάται το… μπούμερανγκ
efsyn.gr