13/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O Ελληνας δεν είναι ρατσιστής

      Pin It

Του Αγγελου Αναστασόπουλου

 

Μεγαλώσαμε ακούγοντας ότι ο Ελληνας δεν είναι ρατσιστής. Ο Ελληνας έχει μέσα του τη φιλοξενία και επιπλέον έχει βιώσει την άδικη αντιμετώπιση ως μετανάστης. Αρα δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον λαό μας σε αυτό το ζήτημα.

 

Ο Ελληνας δεν είναι ρατσιστής. Αυτό το διδαχθήκαμε, κυριολεκτικά, στο σχολείο, ασχέτως ποια ήταν ταυτόχρονα η συμπεριφορά μας προς τους Αλβανούς, τους Πακιστανούς και τους Αφγανούς μετανάστες. Ασχέτως τι έλεγε ανοιχτά η πλειοψηφία για τους Τούρκους, του Βούλγαρους, τους Αφρικανούς και τους γείτονές μας από την ΠΓΔΜ, όπως κι αν τους ονοματίζει ο καθένας.

 

Ο Ελληνας δεν είναι ρατσιστής. Κι όμως το δικαίωμα στην ανεξιθρησκία δεν εδραιώθηκε ουσιαστικά μέχρι το 2000 και την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Αν δηλαδή εδραιώθηκε, αφού οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν έχουν δικαίωμα να χτίσουν τζαμί.

 

Ο Ελληνας δεν είναι ρατσιστής. Μας το επιβεβαίωσε η γιαγιά μας κάποιο βράδυ δίπλα στο αναμμένο τζάκι, πριν βρίσει τους παλιότουρκους που μας πήραν την Πόλη μας πριν από 600 χρόνια και τους κωλοεβραίους επειδή σκότωσαν τον Χριστούλη ακόμα παλιότερα.

 

Ο Ελληνας δεν είναι ρατσιστής. Ποιος ξέρει πού θα βρίσκονταν σήμερα τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής αν ήταν. Μπορεί το «κόμμα» των υμνητών του μεγαλύτερου εγκληματία της σύγχρονης ιστορίας να κυβερνούσε τον τόπο μας.

 

Ο Ελληνας δεν είναι ρατσιστής. Γι' αυτό και οι ομοφυλόφιλοι τραμπουκίζονται στο κέντρο της Αθήνας από ένστολους, τη στιγμή που στο gay pride του Αμστερνταμ η Αστυνομία είχε δικό της άρμα-πλοίο στην παρέλαση με το μήνυμα «Περήφανοι που είμαστε φίλοι σας».

 

Ο Ελληνας δεν είναι ρατσιστής. Γι' αυτό και είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ψηφίσει (αν δεν αποφασιστεί εκ νέου απόσυρσή του) αντιρατσιστικό νόμο. Εστω ένα νόμο που -κόντρα στις εντολές όλων των οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων- δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.

 

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Ελληνας δεν είναι ρατσιστής. Οχι περισσότερο από κάθε άλλο κάτοικο του γαλάζιου μας πλανήτη. Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται με ρατσιστικά γονίδια. Το μίσος καλλιεργούν η φτώχεια, η πείνα, η ανασφάλεια και η ημιμάθεια. Και από αυτά έχουμε χορτάσει.

 

[email protected]

 

Scroll to top