O πολιτικός εκνευρισμός που προκλήθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ύστερα από τη δημοσιοποίηση των σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση ή τον ξαφνικό θάνατο του ΟΑΕΔ ξαναφέρνει στο προσκήνιο την πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας και όλα τα αδιέξοδά της.
Τα κάθε είδους επικοινωνιακά success stories, που οσονούπω δήθεν στέλνουν… από 'κεί που ήρθαν την τρόικα και τα μνημόνιά της, ξεθωριάζουν. Οι δανειστές και οι εταίροι δεν αφήνουν στην τύχη του το πειραματόζωό τους.
Οι περιοριστικές πολιτικές, δηλαδή η διαρκής αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των λαϊκών τάξεων και η οριστική καταστροφή του όποιου κοινωνικού κράτους έχει απομείνει, όχι μόνο συνεχίζονται στη χώρα μας, αλλά επεκτείνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να εξασφαλιστεί η παντοκρατορία των τραπεζών και των «αγορών», ακόμα και με συνταγματικές εκτροπές. Με κάθε μέσο, όσο ολοκληρωτικό και απάνθρωπο κι αν είναι.
Ακόμα και οι τράπεζες, καθώς και όλα τα άλλα επιτελεία της ευρωπαϊκής και της εγχώριας ελίτ, μιλούν για τουλάχιστον μία δεκαετία που θα απαιτηθεί ώστε να επανέλθει η ελληνική οικονομία στα προ της χρεοκοπίας επίπεδα, τρέχοντας συνεχώς με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, 2-3 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι νεοφιλελεύθεροι, όμως, όταν μιλάνε για ενάρετο κύκλο της οικονομίας ύστερα από μια χρεοκοπία δεν μετρούν τα θύματα ή τους κοινωνικούς δείκτες, αρκούνται στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ. Και το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 30% σε 5 χρόνια. Οταν λοιπόν μεταφέρεις στην «αγορά» τα λεφτά από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, το ΑΕΠ βελτιώνεται, αλλά για ποιους; Ο κ. Βρούτσης, λ.χ., διαχειρίζεται ορισμένες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τού ΕΚΤ για την «αντιμετώπιση της ανεργίας».
Πάνω από το 40% των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ήδη πηγαίνει σε «πιστοποιημένους» μεσάζοντες, δηλαδή σε ιδιωτικά συμφέροντα στην Ελλάδα, για «κατάρτιση» ή «μαθητεία» ανέργων, οι οποίοι ωστόσο αυξάνονται και πληθύνονται. Σήμερα, για 80 ώρες «εκπαίδευσης» ανέργων ο «πιστοποιημένος» ιδιώτης αρπάζει γύρω στα 1.400 ευρώ το κεφάλι από το υπουργείο του κ. Βρούτση. Με την «αναδιάρθρωση» του ΟΑΕΔ οι δουλειές θα ανοίξουν. Είναι τόσο απλό.