Μ. Χαρακόπουλος

25/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Ν.Δ. Λάρισας

Εύλογη η οργή για τον ΕΝΦΙΑ

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι γραμμένος στο πόδι. Εύλογη είναι η οργή του κόσμου» υπογραμμίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος και συμπληρώνει: «Αναμένω να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές και όχι απλώς επιμήκυνση των δόσεων». Ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει ότι «οι σχέσεις της Ν.Δ. με τα μεσαία στρώματα έχουν χαλαρώσει ή.
      Pin It

Στον Μπάμπη Αγρολάμπο

 

• Κύριε Χαρακόπουλε, τα πρώτα προβλήματα από το ρωσικό εμπάργκο στους ροδακινοπαραγωγούς έδειξαν ότι οι ζημιές δεν είναι εύκολο να καλυφθούν. Ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τι βλέπετε εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί (ακολουθούν ακτινίδια, σταφύλια κ.λπ.);

 

Οι απώλειες για τους Ελληνες αγρότες από το ρωσικό εμπάργκο, αν μάλιστα συνεχιστεί επί μακρόν, θα είναι πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Φοβούμαι ότι τα χρήματα του Ταμείου Κρίσεων της Ε.Ε. δεν αρκούν για να αποζημιωθεί το σύνολο των θιγόμενων Ευρωπαίων αγροτών. Η Ε.Ε. θα πρέπει «να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να τους αποζημιώσει. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επικεντρωθεί η πίεση και της ελληνικής πλευράς και όχι να διευκολύνουμε τη γραφειοκρατία των Βρυξελών μιλώντας εκ προοιμίου για εθνικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας deminimis, όπως ανεύθυνα κάποιοι κάνουν.

 

• Είχατε ζητήσει με επιστολή σας προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να διαμεσολαβήσει ώστε να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση από τη Ρωσία για τα ελληνικά προϊόντα. Υπήρξε αποτέλεσμα;

 

Πιστεύω ότι κάθε δίαυλος επικοινωνίας που μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα πρέπει να αξιοποιηθεί. Εξ όσων γνωρίζω, το θέμα θα συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στις 25 Αυγούστου, όπου και θα ληφθεί συνοδική απόφαση για τις ενέργειες της Εκκλησίας, που έχει έμπρακτα αποδείξει την κοινωνική της ευαισθησία.

 

• Εκτός από την αγωνία των παραγωγών για την αγορά της Ρωσίας υπάρχει και το πρόβλημα των κτηνοτρόφων με τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Διαμαρτύρονται και δηλώνουν ότι η κυβέρνηση έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της.

 

Οι κτηνοτρόφοι είναι οι πιο αδικημένοι στον πρωτογενή τομέα. Κατά τη θητεία μου στο ΥπΑΑΤ κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να βρεθούν τα χρήματα για την εξισωτική αποζημίωση και να φτάσουν στους δικαιούχους, και στο τελευταίο χωριό της χώρας. Φέτος, πράγματι, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες, κοινωνός των οποίων έγινα κι εγώ. Ελπίζω ότι τελικά θα βρεθούν οι πόροι και θα ξεπεραστούν τα προβλήματα προκειμένου να αποδοθεί στο ακέραιο η εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

 

• Από την άλλη βλέπουμε ότι και η ρύθμιση για το γάλα, που απαιτούσε η τρόικα και που σας οδήγησε σε παραίτηση, δεν μείωσε τις τιμές στο ράφι, αλλά στους παραγωγούς. Θα έλεγε κανείς ότι έγινε πολλή φασαρία για το τίποτε…

 

Αυτό συμβαίνει όταν δεν λαμβάνεις υπόψη σου τις πραγματικές συνθήκες και ακολουθείς κατά γράμμα τις «προφητείες» των διεθνών οργανισμών. Ο ΟΟΣΑ μας είπε «αυξήστε τις ημέρες του φρέσκου γάλακτος και θα πέσει η τιμή του». Οι μέρες αυξήθηκαν -ευτυχώς μόνο κατά δύο μετά την αντίδρασή μας- αλλά και οι τιμές… αυξήθηκαν! Τώρα πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα, να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις για να δει ο καταναλωτής διαφορά προς όφελός του στο ράφι.

 

• Να ζητήσω την άποψή σας συνολικά για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μήπως το κόστος που έχει προκαλέσει είναι δυσανάλογο σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί κάποτε να αποφέρει;

 

Κακά τα ψέματα. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ο τρόπος λειτουργίας του κράτους παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα. Οχι τυχαία, λοιπόν, οδηγηθήκαμε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό. Μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, υπό την πίεση της τρόικας, παρουσιάστηκαν με τον μανδύα των μεταρρυθμίσεων παρεμβάσεις που διακρίνονταν από λογιστική αριθμολαγνεία, που και την ανάπτυξη δεν ωφέλησαν και τους πολίτες εξουθένωσαν. Ελπίζω τώρα να μπει μια τελεία σ’ αυτές τις τακτικές και να προωθηθούν στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις.

 

• Πολλοί συνάδελφοί σας θεωρούν ότι οι γκάφες που έγιναν με τον ΕΝΦΙΑ είναι αδικαιολόγητες και προβλέπουν ότι το πολιτικό κόστος δεν θα μετριαστεί με μία επιμήκυνση των δόσεων. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι;

 

Εύλογη είναι η οργή του κόσμου. Ο ΕΝΦΙΑ ήταν γραμμένος στο πόδι. Το είχα επισημάνει τότε, στη σύσκεψη με τους βουλευτές της Ν.Δ. παρουσία του κ. Στουρνάρα, όταν μας παρουσιάστηκε το «πακέτο Καραβίτη». Αναμένω να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές και όχι απλώς επιμήκυνση των δόσεων. Ενας-δυο μήνες παραπάνω για να εξοφλήσεις φόρους για κλειστά σπίτια στα χωριά και ανοίκιαστα διαμερίσματα δεν θα συνιστά διόρθωση.

 

• Η κυβέρνηση έχει μπροστά της άλλο ένα πακέτο με προαπαιτούμενα, στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό κ.λπ. Ετσι θα συνεχίσετε;

 

Ελπίζω ότι θα υπάρξει σθεναρή στάση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ώστε να μην προωθηθούν μέτρα που θα πλήττουν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Οι βουλευτές, και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μπορούμε να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

• Λέτε ότι με μία καλή συμφωνία μπορεί να συγκεντρώσει και την προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών;

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σύμβολο ενότητας, γι’ αυτό και ο συνταγματικός νομοθέτης αξιώνει αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή του. Δεν μπορεί να είναι προϊόν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και κομματικών υπολογισμών. Η απειλή μποϊκοτάζ της προεδρικής εκλογής δείχνει πόσο νηπιακά λειτουργούν ακόμη οι θεσμοί στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι τελικά η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο.

 

• Πάντως, δεν φτάνουν μόνον οι βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τη Ν.Δ. ή τους ΑΝ.ΕΛΛ. Συνεπώς, θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα ξανά προς τη ΔΗΜΑΡ ή πού αλλού;

 

Οταν έρθει η ώρα της εκλογής του Προέδρου θα τα δούμε αυτά. Αυτό που προέχει είναι ο υποψήφιος να είναι εγνωσμένου κύρους, ώστε να καταστεί Πρόεδρος όλων των Ελλήνων.

 

• Για τη Ν.Δ. πιστεύετε ότι πρέπει να πάει στις αλλαγές που είχαν πέσει ως ιδέες στο παρελθόν – σε διεύρυνση και αλλαγή ονομασίας;

 

Η Ν.Δ. όπως την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει και όνομα και ιδεολογία. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της εφαρμοσμένης πολιτικής οι βασικές μας ιδεολογικές αρχές φαίνεται να έχουν «ξεθωριάσει», ενώ έχουμε χάσει μεγάλο μέρος της βάσης μας. Οι σχέσεις με τα μεσαία στρώματα, που ήταν και ο συμπαγής άξονας της ελληνικής κοινωνίας, έχουν χαλαρώσει ή και διαρραγεί. Η διεύρυνση δεν μπορεί να περιοριστεί σε ευκαιριακές μεταγραφές. Για να είναι η Ν.Δ. μεγάλο κόμμα, πρέπει να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης.

 

Scroll to top