27/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάσχα μες στον Αύγουστο

      Pin It

Του Αγγελου Αναστασόπουλου

 

Θαύμα, θαύμα. Ο Αντώνης Βαρδής έφυγε από τη ζωή, όμως ευτυχώς ξαναγύρισε γρήγορα. Σαν τον Δημήτρη Καλλιβωκά στην ταινία «Μια τρελή τρελή οικογένεια», όταν πέθανε, αλλά όχι πολύ και τουλάχιστον όχι ακόμα.

 

Οι «ενημερωτικές» σελίδες στο ίντερνετ έχουν κατά καιρούς «πεθάνει» κόσμο και κοσμάκη, για να αποδειχτεί τελικά ότι όλα ήταν αναδημοσιεύσεις κάποιας αρλούμπας που ένας απίθανος ανέβασε σε κάποιο ιστολόγιο. Ολα στον βωμό της ταχύτητας, χωρίς να υπάρχει καν στο λεξιλόγιο η έννοια της διασταύρωσης μιας είδησης ή ακόμα ακόμα και αυτή της αλήθειας.

 

Δεν τίθεται αμφιβολία: το ίντερνετ είναι το μέλλον της δημοσιογραφίας. Είμαστε οι τελευταίες γενιές που θα γνωρίσουν τον έντυπο Τύπο και κάποτε θα εξηγούμε σε παιδιά και εγγόνια τι ήταν η εφημερίδα, όπως σήμερα μας μιλούν οι παππούδες για τα γραμμόφωνα και τα σίδερα με κάρβουνο. Ηδη οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν να ψάχνονται στο διαδίκτυο από το να πληρώσουν το 1,30 ευρώ της εφημερίδας.

 

Ομως για να έρθει η οριστική αλλαγή από το χαρτί στο ταχύτερο, οικονομικότερο και οικολογικότερο ίντερνετ, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Οσο θαυμαστός κι αν είναι ο κόσμος του διαδικτύου, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι να το εμπιστεύεται κανείς με κλειστά μάτια. Εύλογα θα ρωτήσει κανείς αν η εφημερίδα είναι de facto τόπος αναπαραγωγής της αλήθειας. Προφανώς όχι. Και ανακρίβειες περιέχει και κακούς συντάκτες και δόλια προπαγάνδα. Ομως παρέχει στον δημοσιογράφο τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά του σωστά. Και σε αυτό ίσως ευθύνονται οι χρόνοι.

 

Εχοντας δουλέψει τόσο σε έντυπες όσο και σε ηλεκτρονικές εφημερίδες, έχω μάθει πως στη μία περίπτωση αυτό που μετράει είναι η ποιότητα και στην άλλη η ποσότητα και η ταχύτητα. Η διασταύρωση, ακόμα και το ρεπορτάζ, είναι πολυτέλεια. Ο ανταγωνιστής θα προλάβει να ανεβάσει την τάδε ή τη δείνα είδηση δέκα λεπτά νωρίτερα και εννέα στις δέκα φορές θα είναι αληθινή. Οπότε πού είναι το κακό να ανεβάζουμε μία ανακρίβεια κάθε τόσο; Αλλωστε, μόλις μάθουμε την αλήθεια, μπορούμε κάλλιστα να σβήσουμε τη δημοσίευση, ενώ στην εφημερίδα ό,τι γράφει δεν ξεγράφει.

 

Το χαρτί θα αντικατασταθεί από το ίντερνετ, όμως μόνο όταν σταματήσουν στο διαδίκτυο να πεθαίνουν ανθρώπους στον βωμό της ταχύτητας και να προβάλλουν ως μεγάλη είδηση ένα μάτσο ανθρώπους που αδειάζουν στο κεφάλι τους κουβάδες με παγωμένο νερό.

 

[email protected]

 

Scroll to top