11/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεραπεία και όχι εγκλεισμός

      Pin It

Σήμερα παρεμβαίνουν στον διάλογο για το Νομοσχέδιο για τα Ναρκωτικά -που εισάγεται αύριο στη Βουλή- ο Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), και η Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

 

Του Γεράσιμου Νοταρά *

 

Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες ουσίες και τις οικογένειές τους ότι το σχέδιο για τον Κώδικα για τα Ναρκωτικά βρίσκεται ξανά στη Βουλή. Το νομοσχέδιο διέπεται από τη βασική αρχή ότι ο εξαρτημένος χρήστης χρειάζεται πρώτα απ' όλα θεραπεία και κοινωνική επανένταξη και ότι η διασφάλιση του δικαιώματος αυτού είναι προς όφελος και του ατόμου και της κοινωνίας, αφού η συμμετοχή σε πρόγραμμα απεξάρτησης τεκμηριωμένα απομακρύνει και από τη χρήση ουσιών και από την παραβατικότητα και στοιχίζει λιγότερο και από την παραμονή στη χρήση και από τον εγκλεισμό.

 

Το ΚΕΘΕΑ βλέπει με ικανοποίηση να έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο πολλές από τις αιτιολογημένες προτάσεις που είχε κατά καιρούς καταθέσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει της αρχής «θεραπεία και όχι εγκλεισμός» να υιοθετούνται.

 

Το νομοσχέδιο αποκαθιστά την αναλογικότητα των ποινών, ώστε να αντιμετωπίζονται αυστηρότερα οι μεγαλοδιακινητές και πολύ ευνοϊκότερα οι εξαρτημένοι μικροπαραβάτες. Κατοχυρώνει το δικαίωμα σε θεραπεία και διευρύνει τα εναλλακτικά της φυλάκισης μέτρα.

 

Εφόσον ψηφιστεί, θα ανοίξει τον δρόμο για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη πολλών ανθρώπων, που ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης εγκλωβίζονται στη χρήση και το περιθώριο.

 

Πολύ σημαντική στο πλαίσιο αυτό είναι η θέσπιση μιας νέας, πολυ-επιστημονικής και έγκυρης μεθόδου για τη διάγνωση της εξάρτησης κατά την ποινική διαδικασία, με σύγχρονες ψυχολογικές, κοινωνικές και εργαστηριακές μεθόδους, η οποία θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, κατά την προδικασία αλλά και μετά την καταδίκη, να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για να ενταχθούν σε θεραπεία αντί να εκτίσουν ποινή φυλάκισης, με τα γνωστά επακόλουθα που συνεπάγεται ο εγκλεισμός.

 

Είναι επίσης σημαντικό ότι το νομοσχέδιο οργανώνει με καλύτερο τρόπο τα όργανα και τις διαδικασίες χάραξης και υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά, εφαρμόζοντας τη δημοκρατική αρχή του διαχωρισμού σχεδιασμού και την εποπτείας από την υλοποίηση των δράσεων. Ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων συντελεστών που εργάζονται στον τομέα της απεξάρτησης, χωρίς να καταργεί την αυτοτέλειά τους. Αποβλέποντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ενεργειών και των δράσεων. Απομακρύνοντας, κατά το δυνατό, τον πελατειακό και κομματικό εναγκαλισμό φορέων.

 

Ελπίζουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που θα κληθούν, σε λίγες μέρες, να συζητήσουν το νομοσχέδιο αυτό να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να το υιοθετήσουν, χωρίς συμψηφισμούς και αλληλοεξουδετερώσεις καθιστώντας το κενό περιεχομένου.

 

Βέβαια, πέρα από το ευνοϊκότερο νομοθετικό πλαίσιο, ζητούμενο παραμένει και η ουσιαστική στήριξη των εγκεκριμένων φορέων θεραπείας που εφαρμόζουν προγράμματα στην κοινωνία και στη φυλακή, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε.

 …………………………………………………………………………………………………………………………..

 

* Πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)

 

……………………………………………………………………………………………………………………………

 

Κρίση-μα σεμινάρια

 

Με θέμα «Ο σωφρονισμός σε κρίση» αύριο Τρίτη, στις 19.15 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, συνεχίζεται ο 3ος κύκλος των «κρίση-μων σεμιναρίων» «Κοινωνία σε κρίση – κοινωνία σε (ανα)συγκρότηση. Τις εισηγήσεις θα κάνουν οι Σοφία Βιδάλη, Νίκος Κουλούρης (ΔΠΘ) και Νίκος Παρασκευόπουλος (ΑΠΘ). Τον συντονισμό θα έχει η δικηγόρος για την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κλειώ Παπαπαντολέων. Οπως αναφέρεται για την πρωτοβουλία στον ιστότοτοπο www.koinonia-demo.gr: «Θέλει να δημιουργήσει ευρείες συσπειρώσεις και να διαδώσει παντού το μήνυμα ότι το «ελληνικό πρόβλημα» απλώς προειδοποιεί για τον κίνδυνο που διατρέχουν βασικές ευρωπαϊκές κοινωνικές και πολιτικές αξίες. Και, επομένως, μας αφορά όλους και όλες. (…) Στην κρίση κανείς δεν είναι μόνος του. Απάντηση στους αποκλεισμούς είναι η συμμετοχή».

 

T.T.

 

 

Scroll to top