Athanasiou-Xaralampos

02/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεκτό επί της αρχής το αντιρατσιστικό

«Πέρασε» κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ. Αλλαγές κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης με σκοπό να «συμβιβάσει» και να κάμψει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
      Pin It

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ), στο Γ΄θερινό τμήμα της Βουλής. Η ψηφοφορία επί των άρθρων θα γίνει την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών»(σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας), ενώ εξεδήλωσε την πρόθεσή του να καταψηφίσει το άρθρο 2, υπογραμμίζοντας πως το άρθρο αυτό ποινικοποιεί την ελευθερία της έκφρασης.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι ΑΝ.ΕΛΛ., ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι επανεκατατέθηκαν και οι τέσσερις καίριες τροπολογίες της ΔΗΜΑΡ με τις αιτιολογικές εκθέσεις.

 

Προσπάθεια «συμβιβασμού» από Χ. Αθανασίου

Με κάποιες αλλαγές που αφενός ρυθμίζουν την απαίτηση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. να ενσωματώσει στο άρθρο 2, πλην του Ολοκαυτώματος, και τα άλλα αναγνωρισμένα από διεθνή δικαστήρια και την ελληνική βουλή μαζικά εγκλήματα και αφετέρου τα ζητήματα που έβαλαν τα κόμματα σχετικά με την προστασία από ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι σε διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου προσπάθησε να «συμβιβάσει» και να κάμψει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή φάνηκαν καθαρά από τις τοποθετήσεις των βουλευτών οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην ουσία των διατάξεων, όπως και η προσπάθεια όσων υιοθετούν μισαλλόδοξες θέσεις να οχυρωθούν πίσω από το κατά τα άλλα ορθό επιχείρημα για τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου.

Το σημερινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τις υπογραφές των ιστορικών που ζητούν να μην απαγορεύεται οποιαδήποτε διατύπωση άποψης για τα ιστορικά γεγονότα, όσο ακραία και αναληθής κι αν είναι, έγινε αντικείμενο αναφοράς από αρκετούς βουλευτές.

 

Αντιδράσεις για Σύμφωνο Συμβίωσης και ομόφυλα ζευγάρια 

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να κάνει δεκτές τροπολογίες που είχαν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα πολύ πολυσύνθετο και σοβαρό θέμα που χρειάζεται μελέτη. «Το θέμα αυτό έχει πολλές παραμέτρους. Έχει χαρακτηριστικά ασφαλιστικά, κοινωνικά, θρησκευτικά, πολιτικά και χρειάζεται μελέτη. Πρέπει να ενταχθεί στο αστικό, οικογενειακό δίκαιο. Δεν είναι εύκολο ή απλό να έρθει στη Βουλή με μία διάταξη. Γίνεται επεξεργασία, θα το δούμε», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ, δια του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Παναγιώτη Ρήγα και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου, είχε επιμείνει στην ανάγκη να γίνει δεκτή η τροπολογία, που είχε κατατεθεί από 17 βουλευτές του κόμματος για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. «Πρέπει κι η Πολιτεία και η ελληνική κοινωνία να προχωρήσουν στην αναγνώριση του Συμφώνου Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών», σημείωσε ο Παναγιώτης Ρήγας.

Την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ σημείωσε δηκτικά: «Δεν είναι αόρατα τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών και δεν μπορούμε δεχόμαστε τα καλά της δύσης, αλα κάρτ».

Την έντονη, πάντως, αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προκάλεσε το επίμαχο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ποινικοποίηση της κακόβουλης άρνησης των εγκλημάτων πολέμου και των γενοκτονιών. Παρά τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβάνοντας και τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Βουλή, όπως των Ποντίων, των Αρμενίων και του χριστιανικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επέμειναν στη διαφωνία τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ποινικοποιεί την αντίθετη ιστορική άποψη, ενώ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Σταύρος Κοντονής, καταλόγισε στην κυβέρνηση «υποκρισία και προσπάθεια να διαμορφώσει την ιστορία όπως της αρέσει».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Διαφωνούμε ριζικά. Δεν μπορεί να μπει στο νομοσχέδιο τέτοια διάταξη. Είναι casus belli για εμάς».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση υποστήριξε με τη σειρά της ότι «τέτοιες διατάξεις οδηγούν σε επικίνδυνους ατραπούς και δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές».

«Σε καμία περίπτωση δεν ποινικοποιείται και δεν τιμωρείται η διανόηση και ο λόγος», αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επιμένοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου και η εναρμόνιση του με τα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα.

 

Σχετικά θέματα:

 

 

efsyn.gr

Scroll to top