Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ως ανταπόδοση της διακυβερνητικής διάσκεψης που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 2013.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μετείχε από ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκίας, συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου και τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου.
Απόσταση στο Κυπριακό
Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.
Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».
Ο Τούρκος Πρόεδρος, ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.
Απογοήτευση στην Κύπρο
Δεν υπάρχουν εξελίξεις που να δικαιολογούν κοινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης στην Νέα Υόρκη είχε αφήσει χθες ανοικτό μετά την συνάντηση του με τον Ντερβίς Έρογλου ο νέος ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι για να πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντηση θα πρέπει να έχει σημειωθεί πρόοδος και να υπάρχει ουσιαστικό αντικείμενο.
Πρόσθεσε: «Δεν βλέπουμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχει ενδεχόμενο κοινής συνάντησης με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
Για τις χθεσινές επαφές του κ. Άιντε, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης άκουσε τις θέσεις των δύο πλευρών και εξέφρασε γενικές απόψεις αναφορικά με το πώς αντικρίζει ο ίδιος το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Είπε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση δείπνου στις 16 Σεπτεμβρίου, των ηγετών των δύο κοινοτήτων, και την επομένη, κοινή συνάντηση, παρουσία και του ειδικού συμβούλου.
KKE: «Αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό»
«Η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν, λίγες μόνο μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του νέου προέδρου της Τουρκίας από την κατεχόμενη Κύπρο, όπου έθεσε διχοτομικό σχέδιο «δύο κρατών», μόνο ανησυχία προκαλεί για αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε μια περίοδο μάλιστα όπου προωθούνται διχοτομικές λύσεις με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας.
Σχετικό θέμα: Σαμαράς: Ανέκδοτο η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ
efsyn.gr