oukrania-tanks1

12/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Δεν θα πάρουμε μέτρα εις βάρος μας

Για τον Ρώσο πρόεδρο οι «παράξενες» κυρώσεις της Δύσης πλήττουν την ουκρανική ειρηνευτική διαδικασία, αλλά κι εκείνους που τις επιβάλλουν. «Εξετάζεται» η επιβολή αντιποίνων είπε, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «δεν θα κάνουμε επίδειξη δύναμης ζημιώνοντας εμάς τους ίδιους». Παράλληλα, αναβάλλεται η εφαρμογή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.
      Pin It

Στο να διαταράξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία στοχεύουν οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που επισήμανε ότι η Μόσχα εξετάζει την επιβολή αντιποίνων.

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε σήμερα Παρασκευή πως δεν θα ληφθούν μέτρα σε βάρος της ρωσικής οικονομίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από μια σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «λίγο παράξενη» την επιβολή των νέων κυρώσεων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ειρηνευτική διαδικασία περιλαμβανομένης μιας κατάπαυσης του πυρός.

«Εδώ και καιρό είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κυρώσεις ως ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής είναι αναποτελεσματικές και πρακτικά δεν αποφέρουν ποτέ το επιθυμητό τους αποτέλεσμα – ακόμα και αν αφορούν μικρές χώρες. Φυσικά η πολιτική των κυρώσεων επιφέρει κάποια πλήγματα, μη εξαιρουμένων εκείνων που τις επιβάλλουν», σημείωσε.

Η Μόσχα θα μπορούσε, επιπλέον με το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα, να περιορίσει τις εισαγωγές ορισμένων οχημάτων ή καταναλωτικών αγαθών, όπως προϊόντων ένδυσης, προειδοποίησε χθες Πέμπτη, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου.

«Η κυβέρνηση το εξετάζει αυτό, προετοιμάζει προτάσεις» δήλωσε ο Πούτιν.

«Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους μέτρα ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της οικονομίας μας, θα τα υιοθετήσουμε. Όμως δεν θα το κάνουμε στο πλαίσιο μιας επίδειξης δύναμης και ζημιώνοντας εμάς τους ίδιους» τόνισε ο ίδιος.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι θα ανακοινωθούν θα προχωρήσει σύντομα σε μέτρα ανταπόδοσης μετά την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων που επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μια κίνηση την οποία επέκρινε έντονα κάνοντας λόγο για άλλο ένα «εχθρικό βήμα».

«Φυσικά δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ τα μέτρα αντιποίνων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους αναγνώρισε ότι το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα έχει «σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις, όμως ελάχιστες». Από την άλλη, αυτό το μέτρο «τονώνει την ανάπτυξη της δικής μας γεωργίας».

Πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χρησιμοποιείται με στόχο «να αναβιώσει το ΝΑΤΟ ως ένα από τα στοιχεία κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 

poutin

«Η Ουκρανία είναι ντε φάκτο όμηρος ξένων συμφερόντων» και χρησιμοποιείται «για να αναβιώσουν το ΝΑΤΟ ως ένα από τα στοιχεία κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», εκτίμησε ο Πούτιν.

 

Αναβάλλεται η εφαρμογή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σήμερα Παρασκευή να αναβληθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ.

Η συμφωνία αυτή, που επρόκειτο να επικυρωθεί από το ουκρανικό Κοινοβούλιο την Τρίτη, δεν θα εφαρμοστεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2015, ανακοίνωσε η Επιτροπή μετά τις συνομιλίες που είχε με την Ουκρανία και τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό το σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Ντε Χουχτ, μέχρι τότε η Ουκρανία θα συνεχίσει να απολαμβάνει προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η απόφαση αυτή «μας αφήνει 15 μήνες για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες (…). Συμφωνήσαμε να παρατείνουμε τα προσωρινά εμπορικά μέτρα» που αφορούν τη μείωση ή και πλήρη κατάργηση των τελωνειακών δασμών για ορισμένα ουκρανικά προϊόντα, διευκρίνισε ο Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Είχε προηγηθεί η απειλή της Μόσχας στην Ουκρανία με την επιβολή εισαγωγικών δασμών, εάν το Κίεβο θέσει σε ισχύ την εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Τον Αύγουστο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως η ρωσική οικονομία μπορεί να υποστεί ζημίες ύψους 100 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθάνουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Κιέβου – Ε.Ε.

 

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top