Pin It

Του Βίκτωρα Νέτα

 

Η κυβέρνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, δηλαδή από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τη στηρίζουν και βεβαίως πρέπει να την ψηφίσουν. Δεν θα μπορούσε, ωστόσο, για πολλά θέματα να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινή γνώμη, δηλαδή από το εκλογικό σώμα, που δυσφορεί έντονα, εξοργίζεται και αγανακτεί από την αναξιοπιστία και την ασυνέπεια του κράτους, το οποίο αυτή διαχειρίζεται.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με την πολιτική για την ενέργεια και ειδικά με τις αποφάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες. Με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κυρίως το 2010 και το 2011 για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και οικιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε στέγες, πολλοί ιδιώτες έσπευσαν να επενδύσουν στην «πράσινη» ενέργεια, πιστεύοντας τις υποσχέσεις για ικανοποιητικές και εγγυημένες αποδόσεις των χρημάτων τους. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι οι οποίοι τα έξοδα για την εγκατάσταση των συστημάτων τα κάλυψαν με δάνεια από τις τράπεζες.

 

Στη διαδρομή, όμως, οι επενδυτές της «πράσινης» ενέργειας, που είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, διαπίστωσαν ότι παγιδεύτηκαν με τα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων που είχαν υπογράψει με τη ΔΕΗ. Στους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπου αναφέρεται και η απόδοση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης στέγης, έκπληκτοι διάβασαν ότι: «Η τιμή αναφοράς στο φ/β σύστημα από 1-4-2014 προσδιορίζεται βάσει του Ν. 4254/14 (ΦΕΚ 85/7-4-14)». Αυτό που δεν λέει καθαρά η σημείωση σημαίνει «κούρεμα» της «σταθερής τιμής αναφοράς», δηλαδή μείωση της εγγυημένης τιμής πώλησης του παραγόμενου από τα φωτοβολταϊκά ρεύματος προς τη ΔΕΗ! Λογικό είναι οι ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών να αισθάνθηκαν ότι εξαπατήθηκαν και έσπευσαν να διαβάσουν την 25ετή σύμβαση που είχαν υπογράψει με τη ΔΕΗ, στην οποία ρητά αναφέρεται (στο άρθρο 5, τιμολόγηση): «Η σταθερή τιμή αναφοράς για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας σύμβασης, ορίζεται σε 0,55 ευρώ/kWh και αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 της κοινής υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 1079/04.06.2009».

 

Βεβαίως κατά την υπογραφή της σύμβασης κανείς δεν έψαξε να δει τι έγραφε η κοινή υπουργική απόφαση και να ανακαλύψει την παγίδα που κρυβόταν πίσω από τις λέξεις «σταθερή τιμή αναφοράς» και «αναπροσαρμόζεται». Οταν γίνεται λόγος για «σταθερή τιμή», η «αναπροσαρμογή» κατά την κοινή λογική πρέπει να σημαίνει αύξηση και όχι μείωση της τιμής. Η παγίδα ανακαλύφθηκε με την προσεκτική ανάγνωση της «τιμής αναφοράς» στους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η οποία από 0,55 ευρώ/kWh «κουρεύτηκε» και έπεσε στα 0,47064 ευρώ/kWh.

 

Το «κούρεμα» που έγινε με πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τον περασμένο Μάρτιο, μέχρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών πάρκων και οικιακών φωτοβολταϊκών στη λεωφόρο Μεσογείων, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προκλήθηκαν, μάλιστα, και σοβαρά επεισόδια όταν έγινε επέμβαση των ΜΑΤ. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους υπουργούς, τους βουλευτές και τη διοίκηση της ΔΕΗ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης κατήγγειλε ότι έγινε μονομερής παραβίαση 42.000 συμβάσεων εκ μέρους του κράτους και υπογράμμισε:

 

- Οι εγγυημένες τιμές πώλησης μειώθηκαν παράνομα σε ποσοστό έως 40%, με κύριες αιτίες την αφερεγγυότητα της κυβέρνησης, την κακοδιαχείριση από το ΥΠΕΚΑ και την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

 

- Σε 42.000 νοικοκυριά προκαλούνται οικονομικά προβλήματα, ιδίως σε ανέργους και δανειολήπτες.

 

- Ως προς το επιχείρημα του ΥΠΕΚΑ περί υψηλού κόστους υποστήριξης των φωτοβολταϊκών, επισημαίνεται ότι οι μηχανισμοί στήριξης για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες δεν περιλαμβάνουν καμία αρχική επιδότηση ή απαλλαγή φόρου στην προμήθεια του ακριβού εξοπλισμού και της εγκατάστασης. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες επιβαρύνθηκαν με ένα παράβολο 1.300 ευρώ προς το κράτος, την υποχρεωτική αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, τη στεγάνωση και πολλά έξοδα για τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για την τοποθέτηση ρολογιών και άλλα έργα στις σκεπές των οικιών τους, οι οποίες δεσμεύτηκαν από τα φ/β για 25 χρόνια.

 

- Τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του Νόμου 4254/2014, οι ρυθμίσεις του οποίου, σύμφωνα με τη γνώμη έγκυρων νομικών, είναι παράνομες και αντισυνταγματικές.

 

Ιδιαίτερα έχουν πληγεί από τις μειώσεις των τιμών οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων, οι οποίοι σε ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι ανατρέπονται οι υπολογισμοί τους, διότι με άλλους όρους προχώρησαν στην επένδυση και άλλους βρίσκουν μπροστά τους. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι το «κούρεμα» τους καταστρέφει οικονομικά, αφού οι πραγματικές αποδόσεις των επενδύσεών τους μειώνονται δραματικά και δεν επαρκούν για την εξόφληση των «πράσινων δανείων» που πήραν από τις τράπεζες. Πολλοί γεωργοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα διότι πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις για «εγγυημένες τιμές» και έσπευσαν να «φυτέψουν» στα χωράφια τους φωτοβολταϊκά, εγκαταλείποντας ακόμη και αποδοτικές καλλιέργειες.

 

Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά του κράτους και η αναξιοπιστία του δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στις επενδύσεις. Χωρίς σταθερούς κανόνες στις σχέσεις των πολιτών με το κράτος ποιος τολμάει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα;

 

[email protected]

 

Scroll to top