Pin It

Συνεχή ραπίσματα δέχεται ο πρωθυπουργός σχετικά με τους κομπασμούς του ότι η χώρα θα βγει από το μνημόνιο και θα πάψει η επιτήρηση της τρόικας. Μετά τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, και την επιφυλακτική στάση της Γερμανίας, ήλθε χθες η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που κατηγορηματικά επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης», η οποία μάλιστα απαιτεί και μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας έως ότου η πρώτη καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μόνη της.

 

Γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος καλείται σήμερα να αποδείξει τα αναπόδεικτα, πως δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να βγει από τη θηλιά του μνημονίου και να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της από τις αγορές ομολόγων. Την ίδια «υποχρέωση» έχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος, μια και οι δύο πολιτικοί ηγέτες φρόντισαν να διασπείρουν ελπίδες στον ελληνικό λαό ότι θα βγούμε από το μνημόνιο πριν καν την καταληκτική ημερομηνία!

 

Οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ προοιωνίζονται νέες σκληρές αντιπαραθέσεις που οδηγούν ακόμα και στην αμφισβήτηση -σε ό,τι τουλάχιστον αφορά το ΠΑΣΟΚ- της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος. Η Βουλή όμως φαίνεται να αμφισβητεί και τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά, καθώς άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάτι που προκαλεί πίεση και μεγάλο εκνευρισμό στον πρωθυπουργό. Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα δεν αποκόμισαν τα οφέλη που προσδοκούσαν από την πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εχουν πειστεί και τα δύο ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και αυτό φαίνεται από τις αντιρρήσεις που εκφράζουν αρκετά στελέχη τους.

 

Η χθεσινή παρέμβαση Λαγκάρντ, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 25 δισ. ευρώ την επόμενη διετία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της, τινάζει όλα τα ψευδεπίγραφα σενάρια της κυβέρνησης για απαλλαγή από την εποπτεία της τρόικας κυριολεκτικά στον αέρα. Σύμφωνα με τους εταίρους, το χρηματοδοτικό κενό είναι αδύνατον να καλυφθεί με τις αγορές ομολόγων, άρα ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μάταια προσδοκούν να επηρεάσουν αφελείς ψηφοφόρους. Οι πολίτες δεν έχουν πλέον αυταπάτες. Η καθημερινή πραγματικότητα τους δείχνει τον δρόμο.

 

Scroll to top