megaro-Maximou

11/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πίστωση χρόνου «κέρδισε» η κυβέρνηση

Η συγκυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης εν μέσω σφοδρού κύματος αμφισβήτησης και πλέον οδεύει για το επόμενο «μαξιλαράκι» που είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από τους ανεξάρτητους βουλευτές .
      Pin It

Μικρή «ανάσα» πήρε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Η επόμενη μέρα πάντως παραμένει δύσκολη καθώς είναι αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα.

Η πίστωση χρόνου που πήραν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προήλθε κάτω από έντονη αμφισβήτηση ακόμα και από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να θυμίζουν κινούμενη άμμο, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση νέων τακτικών κινήσεων.

Στην υπάρχουσα κατάσταση ήρθε να προστεθεί και η ακόμα μεγαλύτερη πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά «εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση».
Η ανακίνηση των σεναρίων που παραπέμπουν στο προηγούμενο της κυβέρνησης Παπαδήμου πριν από τρία χρόνια, έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κατηγορηματική διάψευση από τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες κλείνει προσώρας αυτή τη συζήτηση, ωστόσο η ζημιά για το κυβερνητικό σχήμα ήδη θεωρείται μεγάλη.

Εν των μεταξύ αύριο (Κυριακή) ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ αναφορικά με τη διακοπή της παρουσίας του ΔΝΤ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση κατόπιν, αναμένει το τελευταίο Eurogroup τον Δεκέμβριο και τα stress tests των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός θεωρούσε ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης θα διαμορφωθούν συνθήκες στοιχειώδους ηρεμίας για τη κυβέρνηση όμως οι συνθήκες που επικρατούν μόνον αίσθηση ηρεμίας και πολιτικής σταθερότητας δεν αποπνέουν.

Στο γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί και η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η φθορά της κυβέρνησης. Σ' αυτές τις συνθήκες η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, καθίσταται δυσκολότερη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες αναβολές έως ότου αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.

 

 Σχετικό θέμα: Επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

 

efsyn.gr

Scroll to top