samaras-antonis-vouli-protasi-momfis

11/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας για μια ακόμα φορά πως η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται άλλο μνημόνιο. Χαρακτήρισε καταστροφικές τις πρόωρες εκλογές.
      Pin It

Την ικανότητα της Ελλάδας να βγει από το μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα προέβαλε κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας βάφτισε ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ, όποιος δεν είναι Νέα Δημοκρατία», σημειώνοντας πως έριξε «λάσπη στον ανεμιστήρα».

«Όποιος βρίζει, μόνος του τα λέει και μόνος του τα ακούει» είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ για την απουσία του από τη Βουλή υποστήριξε ότι «παλεύει» σε 1.000 μέτωπα για την Ελλάδα.

«Γιατί η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, γιατί δεν θα αφήσουμε τίποτα να εμποδίσει την έξοδο από την κρίση. Γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα γύρναγε πίσω» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει τη σταθερότητα που χρειάζεται να κάνει τα τελευταία βήματα, μετά από ένα μαραθώνιο 2,5 ετών.

«Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν» και πως η ελληνική οικονομία δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού.

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, όπως και για τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει άμεσα η συνταγματική αναθεώρηση, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την κριτική και το εμπάργκο που άσκησε στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

Κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Στις προτάσεις τους υπάρχει η αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση, το ευρώ δεν το θέλουν ίσως το θέλουν αλλά δεν το θεωρούν φετίχ. Το χρέος θα ζητήσουν να το κουρέψουν κι άλλο ή θα το μειώσουν ή θα το παγώσουν; Ο κ. Τσίπρας έχει πρόγραμμα ή έχει όσα προγράμματα έχουν και οι συνιστώσες; Βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση. Βγάζουν μία τοξική γεύση αλαζονείας. Δεν μπορούν καν να μετρήσουν τις συνέπειες των προτάσεών τους. Αυτό που παρουσίασαν δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα είναι λίστα γάμου. Τί περιμένουν ότι θα εκβιάσουν την Ευρώπη για το χρέος; Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας δεν είναι διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση από θέση απόλυτης αδυναμίας. Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν έχουν ορισμένες κυβερνήσεις αλλά 27 κοινοβούλια. Η αντιπολίτευση αγωνιά μήπως πετύχει η Ελλάδα. Φαντασιώνεστε την κυβέρνηση ενώ δεν έχετε ασκήσει τον ρόλο σας ως αντιπολίτευση. Εμείς κλείσαμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, εσείς είσαστε το παρελθόν. Όλες οι παρατάξεις έχουν τις ευθύνες τους για την κρίση, και αυτές που κυβέρνησαν και αυτές που δεν κυβέρνησαν» ανέφερε.

«Η ΝΔ προσπάθησε να περάσει μεταρρυθμίσεις αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Κι άλλα κόμματα πρότειναν μεταρρυθμίσει αλλά το πεζοδρόμιο της ακύρωνε. Εκείνοι που πρωτοστατούσαν στο πεζοδρόμιο τώρα μας κουνάν το δάχτυλο. Δεν πρόκειται η χώρα να δει άσπρη μέρα αν επανέλθουν εκείνοι που μοίραζαν αυτά που δεν υπάρχουν. Ποιός θέλει μονομερή λιτότητα; Δεν υπάρχει ούτε μία κυβέρνηση που να συμφωνεί μαζί σας. Ακόμη και ο Ρέντσι που αρνείται με πάθος την λιτότητα προωθεί μεταρρυθμίσεις. Μόλις μπούμε για τα καλά σε αναπτυξιακή τροχιά θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι μισθοί. Όχι μόνο οι κατώτατοι αλλά όλη η κλίμακα. Αν αυξάναμε τώρα τον κατώτατο μισθό μπορεί να αυξάναμε την ανεργία. Αν πέσουμε πίσω στα ελλείμματα δεν θα βρίσκεται κανείς να μας δανείσει. Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα ανέβηκε δεκάδες θέσεις στην ανταγωνιστικότητα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κοροϊδεύετε τον κόσμο και το κάνετε με τρόπο ξέπορτο. Πήγατε στο Άγιο Όρος μέχρι και το Βατικανό έφθασε η χάρη σας, αλλά προχθές στον αγιασμό αρνηθήκατε τον σταυρό», ενώ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνηθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση κάτι που δεν έκανε η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση παρότι διαφωνούσε με την τότε κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε όμως και στις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και ασκεί τα δικαιώματά της. Η Τουρκία παρεμβαίνει και προσπαθεί να τα ακυρώσει. Πρέπει να καταδικαστεί και από την Ευρώπη. Η Ελλάδα συμπαραστέκεται πλήρως στην Κύπρο.

 

Καταστροφικές οι πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το σχέδιό του για την σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ και συνεχίζοντας πάντα σταδιακά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας στην μείωση των φόρων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Κάναμε πολλά θα κάνουμε περισσότερα.

Κλείνοντας είπε: «Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές και θα ακύρωναν την πορεία που έχει γίνει. Το συμφέρον της χώρας είναι η σταθερότητα και όχι η εκλογολογία και η αστάθεια. Αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να βάλλουμε μπουρλότο σε όλα. Είμαστε το μόνο προπύργιο σταθερότητας στον περίγυρό μας, όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές βλάπτουν το συμφέρον της χώρας. Ακούστηκε ότι καμαρώνετε για τις δημοσκοπήσεις. Πρώτον οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από τις δημοσκοπήσεις αλλά από τις εκλογές και θα γίνουν όταν προβλέπει το Σύνταγμα. Μην προεξοφλείτε την ψήφο του λαού, είναι αλαζονικό. Όταν η χώρα βγαίνει από την κρίση και έχει μπροστά της μόνο καλά γι αυτό βιάζεστε να γίνουν εκλογές. Ήσασταν αντίθετοι και υπονομευτικοί σε όλα. Αυτό που είπατε προχθές ότι κάναμε ρυθμίσεις σε συμφέροντα είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Δεν φοβίζουμε εμείς τον κόσμο για εσάς, εσείς με αυτά που λέτε τρομάζετε τον κόσμο. Έχετε πολύ δρόμο ακόμη για να γίνεται κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυβέρνηση μην το σκέπτεστε».

 

Βενιζέλος: «Ασύμμετρη καταστροφή» αν «φύγει» η κυβέρνηση

Στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής επικεντρώθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ήδη φαίνονται, αλλά θα γίνουν ακόμα πιο ορατά στο τέλος της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική στήριξη εντός ή εκτός ευρωζώνης», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος εμμέσως στο «προληπτικό πρόγραμμα» στήριξης της χώρας που προανήγγειλε το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του Κινήματος, στη συζήτηση για τη ψήφιση εμπιστοσύνης στη Βουλή, αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, την οποία διατυπώνει σύσσωμη η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση.

Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «πρόκειται για πρόταση επιστροφής, όχι στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν».

Καλλιεργώντας κλίμα καταστροφολογίας, είπε πως «έχω πει πολλές φορές ότι οι προσπάθειες πέντε ετών μπορούν εύκολα να καταστραφούν σε πέντε μέρες και πως η «η καταστροφή θα είναι ασύμμετρη».

Οδικός χάρτης επτά σημείων μέχρι τον Φεβρουάριο

Λίγο πριν το κλείσιμο της ομιλίας του, παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα πορευτεί η κυβέρνηση και είναι:

«1. Συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, συμφωνία που δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

2. Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνολική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια.

3. Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

4. Η διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα χωρίς δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα με τη χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών της Ευρωζώνης.

5. Η συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, το οποίο προϋποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ύψος των επιτοκίων.

6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών.

7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις».

 

efsyn.gr

Scroll to top