Υπάρχει ζωή μετά τα αφεντικά;
Του Γιάννη Καλαιτζή
Πριν ακόμα αποσαφηνίσουμε εάν οι κυβερνώντες φιλόσοφοι κατατάσσονται τους ελεάτες, στους στωικούς ή στους νεοπλατωνικούς, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε επί πλέον πως είναι πρωτοπόροι στα μαθηματικά και σκαπανείς στις επιστήμες.
Αγαπητοί αναγνώστες, το πάθος της έρευνας, η αδιάλλακτη εμμονή στην αλήθεια αποτελούν χαρακτηριστικό όλων των πρωτοποριών που αμφισβητούνται και διασύρονται ως αγύρτες, παλαβοί ή αιρετικοί. Ακόμα και σήμερα άτομα με ακαδημαϊκή παιδεία διαβάλλουν, καθυβρίζουν τον Δαρβίνο και τη θεωρία του. Και έπρεπε να φτάσουμε στον αιώνα του Στιβ Τζομπ για να δικαιωθεί απολύτως η φράση: «Το παν αριθμός». Η εικόνα βορείως του παρόντος κειμένου υπάρχει μόνο στην ψυχή του υπολογιστή. Μια ανοικονόμητη στρατιά από νούμερα. Οι μισοπάλαβοι, οι άφρονες, όπως γράφει ο Μπέρναρ Σο, «θέλουν να προσαρμόσουν τον κόσμο στα μέτρα τους. Για τον λόγο αυτό η πρόοδος προέρχεται από αυτούς». Και ο Προυστ: «Το σημερινό απαράδεκτο θα είναι η προκατάληψη του αύριο».
Παρά τα λάθη, το όραμα και μόνο οδηγεί κάποτε στη δικαίωση. Ο Φιλέας Φογκ, αν και έχει τη βεβαιότητα πως ολοκλήρωσε τον γύρο του κόσμου μία μέρα αργότερα από όσο είχε στοιχηματίσει (όπως θα νόμιζε ο καθένας), εν τούτοις έφτασε στη λέσχη του ακριβώς μετά από 80 ημέρες. Ο Ευκλείδης θα ανατρίχιαζε εάν άκουγε το παράδοξο ότι δύο παράλληλες συναντώνται κάπου στο μέλλον. Πριν κατηγορήσουμε λοιπόν τους σχεδιαστές της ελληνικής οικονομίας, ας αναλογιστούμε το έπος των πιονιέρων.
Επί μακρόν παρατηρούμε την αλύγιστη προσήλωση των ιθυνόντων στον ισχύοντα πολλαπλασιαστή, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση όλων των μη κυβερνητικών σχολιαστών. Επιμένουν (οι Σαμαράς και Στουρνάρας) στο αλάθητο του πολλαπλασιαστή με φανατισμό νεοφώτιστων. Είναι εύκολο το λάθος όμως;
Η γελοιογραφία σάς είναι γνωστή. Πάνω από τον μπαρμπέρη με το καλοακονισμένο ξυράφι και τον πελάτη στην πολυθρόνα διαβάζουμε την επιγραφή: «Το λάθος είναι ανώτερο της τέχνης». Παρ' όλα αυτά, φορές φορές το σφάλμα είναι ακατόρθωτο. Ιδίως όταν παραγωγοί και καταναλωτές έχουν το αυτό ποσόν πληροφόρησης. Η τηλεοπτική εκπομπή π.χ. που προβάλλει καλλιτέχνες αστέρες του μέλλοντος ονομάζεται «Ες αύριον τα σπουδαία». Αλλά ποια προέλευση έχει ο τίτλος; Ο Αρχίας, τύραννος της Θήβας (4ος π.Χ. αι.), γλεντούσε όταν ο αγγελιοφόρος που έστειλε φίλος τού παρέδωσε ένα γράμμα και επέμενε: «Διάβασέ το!.. Αναφέρεται σε σπουδαία ζητήματα που σ' ενδιαφέρουν». «Ες αύριον τα σπουδαία» απάντησε ο Αρχίας και συνεχίζοντας το γλέντι παραμέρισε τον αγγελιοφόρο. Τον έσφαξαν την επομένη όπως έγραφε η επιστολή του φίλου. Ουδείς (απ' όσο γνωρίζουμε) έχει διαμαρτυρηθεί για τον εξόφθαλμα λανθασμένο τίτλο της εκπομπής.
Ακόμα κάτι: Ο πρωθυπουργός Σαμαράς ή «Ντάντη» (μπασμένος στον Καβάφη) απευθυνόμενος στον Τσίπρα απαγγέλλει: «Αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις». Αγνοώντας ότι το ποίημα από όπου ο στίχος ονομάζεται «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» καταχειροκροτήθηκε.
Επίσης: Ανορθόγραφος Αθηναίος, γνωρίζοντας πως τα λάθη γράφονται με ήτα, έγραφε εντελώς ορθά: κληδηά, ηδρήα, πησήνα, Ηφηγένηα, ηχθηοτροφήον.
Αγαπητοί αναγνώστες, τα λάθη στον τόπο μας είναι ανέφικτα.
www.gianniskalaitzis.gr