laurentiadis

17/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Λαυρεντιάδη

Για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατηγορείται ο επιχειρηματίας για την υπόθεση της διπλής αγοραπωλησίας της εταιρείας Νεοχημική, το οικονομικό αντικείμενο της οποίας ξεπερνά τα 500 εκατομ. ευρώ.
      Pin It

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρόσφατα αποφυλακισμένου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ασκήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία Αθηνών, για την υπόθεση της διπλής αγοραπωλησίας της εταιρείας «Νεοχημική» από τον Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια.

Το οικονομικό αντικείμενο της υπόθεσης φέρεται να ξεπερνά τα 500 εκατομμυριων ευρώ. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Τα αδικήματα απήγγειλε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροζαλία Λάλλη , μετά απο έρευνα, και εναντίον 5 στενών συνεργατών του Λαυρεντιάδη, ενώ για την άσκηση της ποινικής δίωξης συναίνεσε και η Εισαγγελία Εφετών δια του εισαγγελέα Παν. Καψιμάλη και ήδη μάλιστα η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, ανατέθηκε στην 10η ειδική ανακρίτρια κα Ευαγγέλου η οποία αναμένεται σύντομα να καλέσει σε απολογίες τους εμπλεκόμενους.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιουλίο του 2012 όταν επτά τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα) κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Λαυρεντιάδη για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle.

Ο κ. Λαυρεντιάδης αποφάσισε να πουλήσει την πατρική του εταιρεία και επιχειρηματική του ναυαρχίδα τον Μάιο του 2008. Η Νεοχημική, εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, αγοράστηκε από την Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, η αμερικανική εταιρεία κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις μηνύτριες τράπεζες.

Στις τράπεζες φέρεται να κατατέθηκε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο με βάσει την εμφανιζόμενη κερδοφορία της εταιρίας , όμως λίγους λίγους μήνες αργότερα οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν «τα λεφτά τους πίσω».

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top