Samaras-SETE

21/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Σαμαράς: «Δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο»

Ο πρωθυπουργός, που πρόσφατα υποχρεώθηκε σε στροφή από την πανηγυρική ρητορική της εξόδου από το Μνημόνιο, υποστήριξε σήμερα πως η Ελλάδα θα είναι «απολύτως ασφαλής στη μετά-μνημόνιο εποχή» .
      Pin It

Παρά το γεγονός πως  ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υποχρεώθηκε πρόσφατα σε στροφή από την πανηγυρική ρητορική της εξόδου από το Μνημόνιο, επανήλθε σήμερα (Τρίτη), μιλώντας στο 13ο συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Υπενθυμίζεται πως σε δήλωσή του από το Μιλάνο την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρώτη φορά για μία «μεταβατική φάση». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους» και αναφορικά με την έξοδο σημείωσε: «Εχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο. Οπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης. Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Ετσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με συνέντευξή της στην  ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», επιβεβαίωσε την αλλαγή πλεύσης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα προβεί σε «μονομερή» έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, καθησυχάζοντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους: «Η Ελλάδα καθησυχάζει την Ευρώπη: τέλος του Μνημονίου μόνον με την συναίνεση της τρόικας» ήταν ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας.

Σήμερα, ωστόσο, από το συνέδριο του ΣΕΤΕ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο, όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στη μετά-μνημόνιο εποχή». Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι την πόλωση κανείς δεν την θέλει αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιτρέψει σε κανέναν να καταργήσει όσα έχουν γίνει και να εμποδίσει τις «μεταρρυθμίσεις». Υπογράμμισε ότι τα δυόμισι χρόνια έγιναν πολλά και θα γίνουν περισσότερα, αρκεί «να μην πέσουμε ξανά σε περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα και να συνεχίσουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων γιατί αυτό είναι το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το κυβερνητικό success story, υποστηρίζοντας ότι σε αυτά τα δυόμισι χρόνια «πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει γίνει παράλληλα με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανεβήκαμε 111 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας και θα συνεχίσουμε…», ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν και κάποιοι που ειρωνεύονται ή προσπαθούν να καταργήσουν τέτοιες «επιτυχίες». Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός υπήρξε το μεγάλο στήριγμα της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές και παραμένει η ατμομηχανή και ο μοχλός επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top