samaras-xasrd

26/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Πανηγυρίζει για τις τράπεζες η κυβέρνηση, βουλιάζει η οικονομία

Σε άμεση πολιτική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των stress tests των συστημικών τραπεζών επιδίδεται ο πρωθυπουργός και ισχυρίζεται – για πολλοστή φορά – ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ικανοποιημένος δηλώνει και ο υπουργός Οικονομικών.
      Pin It

Για έξοδο από την κρίση κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests. Όπως αναφέρει ο κ. Σαμαράς, «τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα-βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο.  «Περιττεύει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους “τραπεζίτες” », σημείωσε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει ότι «τα σημερινά θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από μια αλυσίδα κινήσεων της περιόδου 2011-2014 που αρκετοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν χωρίς να μπουν στο κόπο να δουν το συνολικό σχεδιασμό που θα αποβεί επωφελής και για το δημόσιο και για την εθνική οικονομία συνολικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος σημείωσε πως «ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα. Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι «η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προεκτείνει το μύθο του success story, την ίδια στιγμή που βασικοί οικονομικοί δείκτες περιγράφουν μία οικονομία σε βαθιά ύφεση με υψηλή ανεργία και μηδενική ανάπτυξη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, σε μία σαφή αναφορά στην πολιτική συγκυρία και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν την κυβέρνηση σε σταθερή οπισθοχώρηση, επαναφέρει την κινδυνολογία, με την απειλή πως οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή θα ανακόψει την υποτιθέμενη θετική πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας.

Οι παραπάνω αναφορές παραβλέπουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο μόνος ωφελημένος της κρίσης, με την καθοριστική βοήθεια των κυβερνήσεων, είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για το ξέσπασμα της κρίσης. Άλλωστε, διαχρονικά από την έναρξη της κρίσης, το βασικότερο μέλημα των κυβερνήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν η διάσωση των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη πως «ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», κάτι που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε, παρά τα ιλιγγιώδη ποσά που εισέρρευσαν στα ταμεία τους. Μέχρι και σήμερα, οι «κάνουλες» των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένουν ερμητικά κλειστές για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

 

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Άννα Ασημακοπούλου, στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση, ρίχνοντας ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μετά την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αντιλαμβάνεται πια κανείς τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις «προτάσεις» του. Είπαν ότι θα πάρουν χρήματα από τα 11 δις ευρώ του ΤΧΣ για να διαγράψουν τα χρέη προς τις τράπεζες, την ώρα που χρειάζονταν σχεδόν 80 δισ. Είπαν ότι πρώτα πρέπει να σωθούν οι δανειολήπτες και μετά οι τράπεζες, την ώρα που η κυβέρνηση επιτυγχάνει και τα δύο, προχωρώντας στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ και διατηρώντας συγχρόνως ασφαλές το τραπεζικό μας σύστημα. Μίλησαν για «σεισάχθεια», όταν το σχέδιό τους θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους, με πάνω από 20 δισ. ευρώ. Είπαν ότι θα θέσουν τις τράπεζες υπό «δημόσιο κοινωνικό έλεγχο», όταν αυτό συμβαίνει ήδη.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ίδρυση δυο-τριών νέων τραπεζών «ειδικού σκοπού», υποστηρίζοντας ότι για κάθε μια δεν χρειάζεται πάνω από 1 δισ., όταν ήδη 25 ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζουν προβλήματα. Έκαναν τα πάντα για να δυσφημήσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό, αποκαλώντας τις τράπεζές μας «ζόμπι» και βομβαρδίζοντας με ερωτήσεις τον κ. Ντράγκι. Απείλησαν θεούς και δαίμονες, στοχοποιώντας κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για διασφάλιση των καταθέσεων. Προειδοποίησαν ότι «οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν μονομερώς», απειλώντας ουσιαστικά την παρουσία της χώρας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και προεξοφλώντας την έξοδο της χώρας μας από την Ε.Ε. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν ότι τίποτε δεν είναι διασφαλισμένο αν δεν είναι ασφαλείς οι καταθέσεις τους».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ.: «Όταν στην κυβέρνηση δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο παρά η τρομολαγνεία και οι φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη μετράνε το χρόνο αντίστροφα. Μέχρι τότε τους καλούμε να επιδείξουν την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει και να μην δοκιμάζουν άλλο τη νοημοσύνη μας».

 

 

Σχετικά θέματα: 

 

 

efsyn.gr

 

Scroll to top