trapezatisellados

23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα ο «λογαριασμός», την Κυριακή η… σούμα

Τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής, τα γνωστά πλέον stress test, που διεξήγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έχουν και επισήμως στα χέρια τους οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, και φυσικά οι ελληνικές. Ωστόσο, οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ θα γίνουν την Κυριακή.
      Pin It

Παρότι η ομερτά για τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests «έσπασε» από το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Efe, από πλευράς ελληνικών τραπεζών εκπέμπεται το μήνυμα ότι τουλάχιστον προς το παρόν «μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι», καθώς τα δεδομένα θα είναι προσωρινά και όλα θα κριθούν από την οριστικοποίηση των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής, τα γνωστά πλέον stress test, που διεξήγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έχουν και επισήμως στα χέρια τους οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, και φυσικά οι ελληνικές. Ωστόσο, οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ θα γίνουν την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει από αύριο που θα λάβουν τον «λογαριασμό», να διατυπώσουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους και εν συνεχεία υπογράψουν πρωτόκολλο συμφωνίας με την ΕΚΤ.

 

Μέχρι την Κυριακή λοιπόν υπάρχει ρητή απαγόρευση από την ΕΚΤ για οποιαδήποτε αναφορά για τα στοιχεία των αποτελεσμάτων και η παραβίαση της απαγόρευσης συνεπάγεται συνέπειες. Χθες, ωστόσο, μέσω ανωνύμων πηγών –άγνωστου προελεύσεως– το ισπανικό ειδησιογραφικό πρακτορείο Efe ανέφερε ότι 11 τράπεζες, μεταξύ των οποίων τρεις ελληνικές, δεν θα περάσουν τα stress test, μολονότι τα ελληνικά αποτελέσματα είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν, καθώς εξετάζονται μέχρι την τελευταία στιγμή…

 

«Σπέκουλα»

 

Μόλις προχθές -πάντως- ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωνε δημοσίως ότι «με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι». Σύμφωνα με το Efe, στις τράπεζες που δεν περνούν το τεστ περιλαμβάνονται μια κυπριακή και ίσως μια βελγική και μια πορτογαλική. Από την πλευρά της πάντως, η ΕΚΤ -με αφορμή το όργιο φημών- κάνει λόγο για σπέκουλα. Οπως επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα η συνολική αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει την εξέταση της ποιότητας των assets και τα stress tests στους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Τώρα μιλούν τα κομπιουτεράκια

 

Ειδικότερα, για τις ελληνικές τράπεζες τα νούμερα που θα γνωστοποιηθούν δεν θα είναι τα οριστικά. Η Φρανκφούρτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα που θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία βάση του στατικού μοντέλου και τους ισολογισμούς του 2013. Από τον λογαριασμό που θα προκύψει θα αφαιρεθεί το ποσό της αύξησης κεφαλαίου που έκαναν οι τράπεζες την περασμένη άνοιξη, τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, καθώς και το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου. Από εκεί και πέρα και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης, ώστε στο τέλος του χρόνου να οριστικοποιηθούν οι πρόσθετες κεφαλαιακές τους ανάγκες, τις οποίες θα πρέπει να τις καλύψουν εντός 9 μηνών.

 

Scroll to top