polemiko-ploio

29/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολεμικά σκάφη της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως η Ελλάδα θα δηλώσει «παρούσα» στην ανατολική Μεσόγειο με ναυτική παρουσία. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ζητούν από την Τουρκία οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.
      Pin It

Την τουρκική προκλητικότητα και την προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική και τόνισε πως «υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός σε βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το δίκαιο της θάλασσας», ενώ ανακοίνωσε πως μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας θα πλέουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η φρεγάτα, πρόσθεσε, αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της UNIFIL και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ.

«Για μας, η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας- επισήμανε- είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, όχι μόνο της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα στείλει στην περιοχή πολεμικά πλοία, απάντησε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα – μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Άρα, υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μια πραγματικότητα την οποίαν όλοι πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως (με την παρουσία) φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο».

Επισήμανε ότι «οι συνεργασίες μας και όλες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικο-διπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Όλοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους, όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης. Αυτό είναι και το μήνυμα μου προς την τουρκική πλευρά».

Ερωτηθείς πώς μπορεί η Ελλάδα να συμβάλει στο αίσθημα ασφάλειας των Κυπρίων, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη πολύ σημαντική συμφωνία για την Έρευνα και τη Διάσωση που ενώνει το FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών, ενώνει τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν στα δύο αυτά FIR. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. Επίσης, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στο πλαίσιο και της ΕΕ αλλά κυρίως της κοινής εθνικής πολιτικής, κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας» τόνισε.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι με τον πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν για την οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την άλλη βδομάδα και για την συνεδρίαση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του ιδίου.

 

Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου η Τουρκία

Μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, Ιωάννης Κασουλίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χασάν Σούκρι, αντίστοιχα, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καλούν όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της. Καλούν, επίσης, την Άγκυρα «να μην προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να μην επαναλάβει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

Εξάλλου, οι υπουργοί των τριών χωρών έστειλαν το μήνυμα ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας, αλλά αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισήμαναν δε ότι η συνεργασία τους εδράζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας.

Αποφάσισαν, ακόμη, διεύρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις, ενώ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Επίσης, οι τρεις υπουργοί προετοίμασαν τη σύνοδο κορυφής, που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο, μεταξύ των Προέδρων Αιγύπτου, Κύπρου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

 

 

Διαβάστε σχετικά: 

Τριμερής διάσκεψη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου στη Λευκωσία

 

 

efsyn.gr

Scroll to top