venizelos-slider

30/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Βενιζέλος προς τρόικα: Ελάτε να συμφωνήσουμε

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε -με το βλέμμα στους δανειστές- ότι οι θέσεις της δικομματικής είναι διαμορφωμένες, επιχειρώντας να δώσει μία εικόνα κυβερνητικής ετοιμότητας απέναντι στην τρόικα. Έχει γίνει πολλή δουλειά, είπε ο κ. Βενιζέλος για τα επιμέρους ζητήματα-αγκάθια.
      Pin It

Εικόνα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας της κυβέρνησης θέλησε να εκπέμψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι η τρόικα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα, αν η ελληνική πλευρά δεν αναλάβει πρωτοβουλίες.

«Η τρόικα θα έρθει το ταχύτερο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας -με το βλέμμα στους δανειστές- ότι οι θέσεις της δικομματικής είναι διαμορφωμένες, «υπάρχει το πλαίσιο, ολοκληρωμένο σχέδιο που τηρείται και χρονοδιαγράμματα», ενώ εξέφρασε τη βούληση η επικείμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών «να είναι η τελευταία εμφάνισή τους στην Αθήνα».

Για τα επιμέρους ζητήματα-αγκάθια, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι για ασφαλιστικό είπε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά, υπάρχουν οι αναλογιστικές μελέτες και «όταν συζητάμε γι' αυτό είναι σαν να ξεχνάμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει». Όσον αφορά τα εργασιακά και το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο υποστήριξε ότι υπάρχει διαβούλευση ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους και οι επισημάνσεις του ΠΑΣΟΚ λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Ερωτηθείς τέλος για τη χθεσινή συνάντηση Σόιμπλε – Χαρδούβελη στο Βερολίνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι «άλλο η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και άλλο η ύπαρξη συμφωνίας».

Μετά τη συνάντηση, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη – σε μία προσπάθεια να δείξουν την «πυγμή» και την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης – διέρρεαν πως οι  Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συμφώνησαν πως δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού, ούτε ομαδικών απολύσεων, καθώς τα θέματα αυτά θεωρήθηκαν «κλειστά». Σχετικά, πάντως, με το ενδεχόμενο προσφυγής μιας επιχείρησης στη Δικαιοσύνη, με βάση τον αστικό κώδικα, επικαλούμενη οξύτατη δυσμενή κατάσταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα συζητηθεί η αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο οι αποφάσεις να εκδίδονται ταχύτατα, ώστε να μη παραμένουν εγκλωβισμένοι οι εργαζόμενοι σε μια ατέρμονη διαδικασία.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα του ενιαίου μισθολογίου και του συνδικαλιστικού νόμου παραπέμφθηκαν προς συζήτηση σε διμερή συνάντηση, στην οποία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα μετάσχουν οι Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Κουτρουμάνης, Π. Ρήγας, Κ. Πιερρακάκης και Γ. Κουτσούκος, που θα έχουν συζήτηση με τον υπουργό Επικρατείας, Δημ. Σταμάτη και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Σχετικά με το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι αυτό αναμορφώθηκε πριν από δύο χρόνια και ότι χρειάζεται συζήτηση για να φανεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν.

 

Σχετικά θέματα:

efsyn.gr

Scroll to top