29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίμηνο-φωτιά για ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλο

Πολλά και δύσκολα τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει το κόμμα ως κυβερνητικός εταίρος, ενώ το τοπίο στο εσωτερικό του παραμένει συγκρουσιακό.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Δύο μήνες-φωτιά θα είναι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος για το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει η Χαριλάου Τρικούπη ως μικρότερος εταίρος, έχει πολλά και δύσκολα μέτωπα να αντιμετωπίσει ώς τα τέλη του έτους, ενώ στο ίδιο διάστημα, στο αμιγώς κομματικό πεδίο, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τύχη του εγχειρήματος για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.

 

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών έγιναν αποδεκτά από το ΠΑΣΟΚ ως μια απόφαση-ανάσα και αξιοποιήθηκαν από τον κ. Βενιζέλο ως μια καλή αφετηρία για τον οδικό χάρτη που έχουν καταστρώσει από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά για την περιβόητη σταδιακή και συνετή έξοδο από το Μνημόνιο.

 

Ομως και στη δήλωσή του για τη χθεσινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο- επιχείρησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη απόσταση στην πορεία για την «οριστική και ασφαλή» υπέρβαση της κρίσης έχει διανυθεί, με βασική προϋπόθεση να μην πάνε «στράφι» οι κόποι που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα.

 

«Κάθε γενιά αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις και στη δική μας έλαχε να αντιμετωπίσει έναν διαφορετικό, ανορθόδοξο πόλεμο με ασύμμετρες χρηματοοικονομικές απειλές. Μπορούμε πλέον να πούμε ότι ο πόλεμος της γενιάς μας έχει κερδηθεί, αρκεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός να σεβαστεί τις θυσίες του και να έχει ως ύπατο κριτήριο την αλήθεια», τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχόμενη παρέκκλιση από τον κυβερνητικό μονόδρομο θα μπορούσε να διακόψει την κατεύθυνση προς το «ξέφωτο» με ομαλό τρόπο.

 

Πίσω από τα πρόσκαιρα χαμόγελα, κρύβεται πάντως η αγωνία της Χαριλάου Τρικούπη για την επικείμενη άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές του μήνα, που είναι πολύ πιθανόν -εφόσον επιμείνουν στις σκληρές απαιτήσεις τους- να προκαλέσει νέες αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν, η ηγεσία του κόμματος -έστω και για τυπικούς λόγους- διαβεβαιώνει ότι θα επιμείνει στις θέσεις της για εργασιακά, Ασφαλιστικό και ιδίως για τον δημόσιο τομέα, ζήτημα για το οποίο καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνιακή αντιπαράθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου θεωρούν ορόσημο το Eurogroup και τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, καθώς εκτιμούν ότι στο ευνοϊκό σενάριο, η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στη Βουλή την υπόθεση της προεδρικής εκλογής με την επίσημη έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

 

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της αναζήτησης διαχωριστικών γραμμών με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ μέσω του ΙΣΤΑΜΕ διοργανώνει αύριο το απόγευμα στο Περιστέρι εκδήλωση για την κοινωνική προστασία, με ομιλητή τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Βενιζέλος.

 

Ο Γ. Παπανδρέου

 

Καθοριστικό θα είναι εξάλλου το προσεχές δίμηνο και σε ό,τι αφορά τις κομματικές διεργασίες για τη μετεξέλιξη στο σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης. Το τοπίο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ παραμένει τρικυμιώδες και συγκρουσιακό, αφού το σχέδιο του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη δεν βρίσκει ευήκοα ώτα σε μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού. Επιπλέον, τις αντιρρήσεις του εξακολουθεί να εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αποτυπώθηκε στην ομιλία του στην Κρήτη, γεγονός που συνιστά σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στις κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εμφανίζεται ανυποχώρητος να υλοποιήσει την απόφασή του για τον νέο φορέα, «με όποιον είναι αποφασισμένος και έτοιμος να προχωρήσει».

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο (1-2 Νοεμβρίου) στην «Αθηναΐδα» η Ολομέλεια της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης που αναμένεται να προσδιορίσει περισσότερες λεπτομέρειες και ίσως την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, έχοντας πάντοτε υπόψη ότι οι εκλογές ενδέχεται να μην αργήσουν και ως εκ τούτου η αναβλητικότητα λειτουργεί επιβαρυντικά. Από την άλλη πλευρά, τα διαδικαστικά ζητήματα μια τόσο σημαντικής διοργάνωσης απαιτούν επεξεργασία και χρόνο, δεδομένων των διαφωνιών που παρατηρούνται και της οργανωτικής αποσάθρωσης του υφιστάμενου κομματικού μηχανισμού.

 

[email protected]

 

Scroll to top