02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραιτήθηκε ο Κομπαορέ

ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ - Είχε προηγηθεί λαϊκή εξέγερση τα τελευταία 24ωρα και κατάληψη του Κοινοβουλίου από πλήθος μαινόμενων διαδηλωτών.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

 Στο κέντρο της Ουαγκουντούγκου, άγνωστοι φορτώνουν σε φορτηγάκι «απαλλοτριωμένα» υλικά από καμένο κτίριο που σύμφωνα με τους ντόπιους ανήκει στον αδελφό του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο  REUTERS/ Joe Penney


Στο κέντρο της Ουαγκουντούγκου, άγνωστοι φορτώνουν σε φορτηγάκι «απαλλοτριωμένα» υλικά από καμένο κτίριο που σύμφωνα με τους ντόπιους ανήκει στον αδελφό του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο
REUTERS/ Joe Penney

Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο «παραίτησε», τελικά, τον επί 27 χρόνια «πρόεδρο» της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ, μετά τη λαϊκή εξέγερση των τελευταίων 24ώρων και την κατάληψη του Κοινοβουλίου από πλήθος μαινόμενων διαδηλωτών. Αυτό ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ένας συνταγματάρχης της προεδρικής φρουράς μέσα από το -πολιορκούμενο από χιλιάδες συγκεντρωμένους- Παλάτι του Εθνους.

 

Στα βίαια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι από πυρά του στρατού και της αστυνομίας.

 

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια βαριά οπλισμένη οχηματοπομπή, η οποία φέρεται να μεταφέρει τον Κομπαορέ, ταξιδεύει προς την πόλη Πο, στο νότιο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, κοντά στα σύνορα με την Γκάνα.

 

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, ο Κομπαορέ επισημαίνει: «Με την έγνοια να διατηρηθούν τα δημοκρατικά κεκτημένα, καθώς και η κοινωνική ειρήνη [...], δηλώνω ότι υπάρχει κενό εξουσίας με στόχο να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος η οποία θα πρέπει να οδηγήσει στη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών εκλογών το ανώτερο σε 90 ημέρες».

 

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε εκτιμήσει ότι «εναπόκειται στον λαό της Μπουρκίνα Φάσο να αποφασίσει για το μέλλον του».

 

«Αδειασμα»

 

Της παραίτησης προηγήθηκε, βέβαια, το «άδειασμα» του παρ’ ολίγον ισόβιου ηγέτη από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε ευχηθεί ο Κομπαορέ «να λάβει τις σωστές αποφάσεις» ώστε να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα του και στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ο ίδιος ο «πρόεδρος» προσπάθησε με κάθε μέσον να γαντζωθεί στην εξουσία, δηλώνοντας πως θα ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης ώς τις εκλογές· αλλά η «ντρίμπλα» δεν του βγήκε.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κομπαορέ ανήλθε στην εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1987, όταν δολοφονήθηκε και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο αριστερός Τόμας Σανκαρά, ο αποκαλούμενος και «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής». Οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας κρατούσαν φωτογραφίες του Σανκαρά και πλακάτ με το σύνθημα: «Σανκαρά, κοίτα τους γιους σου. Δίνουμε τον δικό σου αγώνα»…

 

Ο Κομπαορέ εγκατέλειψε το σχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει την επανεκλογή του τον επόμενο χρόνο, κάτι που προκάλεσε τις χθεσινές διαδηλώσεις.

 

Scroll to top