Pasok-Venizelos

02/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Η προεδρική εκλογή στο επίκεντρο της Δημοκρατικής Παράταξης

Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ως ορόσημο την προεδρική εκλογή. Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι ένας «κεντρώος χυλός, μια διακήρυξη καλών προθέσεων, χωρίς κοινωνικά ερείσματα», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δείπνο με αιχμές από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
      Pin It

Δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των ομιλητών, στη σημερινή (Κυριακή) συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης (ΔΠΠ). Το πρώτο στο οποίο αναφέρθηκαν οι περισσότεροι ομιλητές, ήταν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το δεύτερο ήταν η αναζήτηση της ταυτότητας της Κεντροαριστεράς.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ήταν αυτός που είπε πρώτος ότι αποτελεί πράξη αποσταθεροποίησης το μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ορόσημο την προεδρική εκλογή και εκτίμησε ότι εφόσον εκπληρωθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απόλυτη βεβαιότητα. Επιπλέον υποστήριξε ότι εάν η χώρα δεν συνεχίσει, «θα είναι στον αέρα όλα αυτά που κατακτήσαμε». Μιλώντας για την Δημοκρατική Παράταξη, ανέφερε ότι σε αυτή την εθνική πορεία, «έχουμε προσφέρει τα περισσότερα και έχουμε υποστεί τα περισσότερα, περάσαμε πολλά, περάσαμε φάση σύγκρουσης». «Ας την αφήσουμε πίσω», συνέχισε τονίζοντας ότι με το αποτέλεσμα της Ελιάς στις Ευρωεκλογές, που είναι «όχι ικανοποιητικό αλλά επαρκές, η παράταξη πήρε από τον λαό ψήφο συνέχειας».

Η κοινωνία δεν θέλει συνδιαχείριση απόψεων και κυβερνητικών πολιτικών, αλλά θέλει ανατροπή, υποστήριξε η Κατερίνα Μπατζελή, προσθέτοντας πως ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει ηγέτης σε αυτή την ανατροπή και πως η διακήρυξη της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να είναι σύντομη και να βασίζεται σε αρχές. Η ίδια είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναρωτήθηκε εάν αυτό θα πρέπει να είναι «αυτοσκοπός» της παράταξης, για να σημειώσει ότι «είμαστε εδώ για να φτιάξουμε τη Δημοκρατική Παράταξη, όχι για να εγγυηθούμε το status quo της σταθερότητας, αλλά για να ανατρέψουμε, με πρωτοστάτη τα σοσιαλιστικά κόμματα και τις σοσιαλιστικές ιδέες». Είπε ακόμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να διασφαλίσει την ενότητα εντός του κόμματος και της χώρας.

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι «η συνάντηση και συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής αριστεράς είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας προοδευτικής τρίτης λύσης μεταξύ της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και της συντήρησης της Ν.Δ.».  Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι ένας «κεντρώος χυλός, μια διακήρυξη καλών προθέσεων, χωρίς κοινωνικά ερείσματα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη οφείλει να είναι δημοκρατικό, μαζικό και ότι «είναι εύκολο να συμφωνήσουμε όλοι, όπως έγινε και στην Κεντρική μας Επιτροπή, ότι χρειαζόμαστε ένα συνέδριο, όπου όλοι θα είναι εκλεγμένοι, από τη βάση, μέσα από θεσμικές διαδικασίες… Το εγχείρημα γίνεται για να ενώσει και όχι για να διχάσει», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Μπίστης τόνισε ότι κανείς δεν ζητάει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα ότι το αίτημα αφορά τη δημιουργίας μιας «τριήρους» της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία, όπως είπε, δεν ολοκληρώνεται τώρα, γιατί ακόμα δεν έχουν προσέλθει οι δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν. Ανέφερε ότι η ιστορία θα αποφανθεί πως η παράταξη, το ΠΑΣΟΚ έσωσε τη χώρα από την εξαθλίωση και υποστήριξε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου να μη θέλει να συμβάλει στη Δημοκρατική Παράταξη και ότι είναι , όμως, διαλυτικό κάποιος να είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω.

Εγγυητή της σταθερότητας χαρακτήρισε την παράταξη ο Πάρις Κουκουλόπουλος και προσδιόρισε ως μείζον ζητούμενο την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και πως το «όχι» σε εκλογές είναι πολύ καθαρό και βαθιά πολιτικό, για να σημειώσει ότι «δεν φοβόμαστε τις εξελίξεις και ότι πρέπει να διεκδικήσουμε την τρίτη εντολή». Είπε ακόμα ότι «στον πόλεμο που η χώρα κερδίζει δεν δεχόμαστε υποδείξεις από αργοπορημένους λιποτάκτες».

Στο δίλημμα «σταθερή, σίγουρη και ασφαλής λύση ή ανεξέλεγκτες περιπέτειες», αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, για να τονίσει ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε να δώσουμε τον διμέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μεταξύ άλλων που έλαβαν το λόγο , ο Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για εγχείρημα που μπορεί να δώσει απάντηση για το μέλλον και χαρακτήρισε, ως πολύ σημαντικό το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει σήμερα κανένα περιθώριο ασυνεννοησίας. Υποστήριξε ακόμα ότι «το κύριο πολιτικό ζήτημα και η αλλαγή ατζέντας που πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να εδραστεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μεσα από την ευρύτερη αλλαγή πολιτικού συστήματος».

Για την αναγκαιότητα η Δημοκρατική Παράταξη να έχει ένα πρόγραμμα που θα τη διαφοροποιεί από όλα τα άλλα κόμματα, μίλησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, υποστηρίζοντας ότι με πειστικά επιχειρήματα έναντι των υπόλοιπων κομμάτων μπορεί να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ ο κόσμος που έφυγε προς άλλους χώρους. «Χωρίς ενότητα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε. Ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε ότι είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και είναι σίγουρος πως θα το κάνει:«Όλοι εμείς εδώ πρέπει να ζητήσουμε από τους πρώην πρωθυπουργούς και να βρίσκονται εδώ και να συμμετέχουν μαζί μας στην υπαρξιακή αγωνία που περνάει ο χώρος μας σήμερα».

«Η παράταξη που συγκροτούμε πρέπει να διεκδικεί τον δικό της ξεχωριστό και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις», είπε ο Χρήστος Γκόκας και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πληγωμένο αλλά όρθιο, η συμπαράταξη που επιχειρούμε αποτελεί επιλογή σταθερότητας, για αλλαγή σελίδας της χώρας».

Ο Κυριακός Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ο χώρος να εγκλωβίζεται σε ψευτοδιλήμματα, αλλά ότι «θα πρέπει να τολμήσουμε να φτιάξουμε κάτι πραγματικά μεγάλο», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στο ζήτημα της διαμόρφωσης του προγράμματος. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του παρέπεμψε στη φράση του Ζαν Ζωρές ότι «από το φως του παρελθόντος, πετάξαμε τη στάχτη και κρατήσαμε τη φλόγα», για να αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κληρονομήσει τη στάχτη του παρελθόντος, το ίδιοι και αρκετοί στο χώρο μας που είναι φορείς παλαιών νοοτροπιών» και πως «εμείς καλούμαστε να ξανα-ανάψουμε τη φλόγα».

 

Δείπνο με αιχμές Βενιζέλου

Μήνυμα συσπείρωσης του χώρου της δημοκρατικής παράταξης απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χαιρετισμό του στο δείπνο που διοργάνωσαν παλαιοί και νυν βουλευτές του Κινήματος (Θανάσης Δημητρακόπουλος, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Φοίβος Ιωαννίδης, Βασίλης Γερανίδης και Γιάννης Δριβελέγκας, σε συνεργασία με τον Νίκο Σαλαγιάννη), στο χώρο της «Αθηναΐδας».

Το δείπνο παρατέθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε ενεργοποίηση, συσπείρωση και συστράτευση παλαιών και νεότερων βουλευτών και στελεχών, ενώ τόνισε ότι πρέπει να λέγεται η αλήθεια στον πολίτη, ο οποίος έχει την ευθύνη των επιλογών του. «Ο ελληνικός λαός καταψήφισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920 και διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις μιας ολόκληρης καταστροφής», είπε, για να σημειώσει ότι «ο λαός είναι αυτός που τώρα καλείται να κάνει μια επιλογή που λίγο πολύ θα μοιάζει με την επιλογή που έκαναν μετά τον Β' Παγκόσμιο οι Βρετανοί: Πρέπει να σκεφτούν πώς κερδίζονται οι πόλεμοι και πώς χάνονται οι μάχες στην ειρήνη».

Αναφερόμενος στις εργασίες της χθεσινής συνεδρίασης ανέφερε πως ξεκινάει κάτι καινούριο και πως απέκτησε υπόσταση η «Δημοκρατική Παράταξη», προσθέτοντας πως «ενότητα υπάρχει όταν ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και μιλά καθαρά, χωρίς προσωπικές στρατηγικές». Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε συγκινητικό να βλέπει παλαιούς βουλευτές να μην έχουν πρόβλημα να εμφανίζονται ως ΠΑΣΟΚ, όπως και να βλέπει πρόσωπα που προέρχονται από άλλες πολιτικές παραδόσεις και δεν είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ να μιλούν τώρα γι΄ αυτό με πάθος. Αντίθετα, σημείωσε με νόημα, «κάποιοι άλλοι δικοί μας κρύβονται και φέρονται καιροσκοπικά».

Απευθυνόμενος στους παριστάμενους είπε ακόμη ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι νιώθουν πως ανήκουν στην παράταξη και δεν την εγκατέλειψαν, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας εγκατέλειψαν πολλοί». «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης», συνέχισε, «γιατί εμείς οι ίδιοι το διαπαιδαγωγήσαμε σε έναν τρόπο σκέψης και πολιτικής αντίδρασης που του επέτρεπε να το κάνει αυτό υπό συνθήκες κρίσης με την ελπίδα ότι κάποιος θα τους δώσει έναν χαμένο παράδεισο που στη συνείδηση τους το ΠΑΣΟΚ τους τον είχε φτιάξει». «Δεν θα τον βρουν ποτέ και εύχομαι για την χώρα να μην εξανεμιστούν σε ελάχιστες μέρες όσα κατάφερε με τις θυσίες τον αγώνα και την ταπείνωσή του ο ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια», συνέχισε.

Σχολιάζοντας αναφορές των προλαλήσαντων παλαιών βουλευτών, Θανάση Δημητρακόπουλου και Φοίβου Ιωαννίδη που εξήραν την αντοχή του κ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν διαθέτει καμία αντοχή πέρα από τα συνήθη μέτρα: «Δεν θεωρώ ότι το ζήτημα που χειρίζομαι είναι προσωπικό, αν ήταν προσωπικό δεν είχα κανέναν λόγο να αντέξω όπως και η παράταξη δεν είχε κανέναν λόγο να αντέξει τους εμπτυσμούς, τους κολαφισμούς, τα ραπίσματα, την αθλιότητα, την αδικία, την αδυναμία κατανόησης του αυτονόητου, την προσπάθεια που κάνουμε», είπε.

«Θεωρώ», συμπλήρωσε, «ότι αυτό που έλαχε να κάνω στο όνομα της παράταξης είναι μια ιστορική εθνική και παραταξιακή πρόκληση κι ότι αν καμφθούμε κι αν καμφθώ κι εγώ εκ μέρους σας, τότε οι συνέπειες θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που μπορεί να υπολογίσει κανείς δια γυμνού οφθαλμού γιατί η παράταξη αυτή είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας».

Νωρίτερα, ο Θανάσης Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι εκείνο που προέχει είναι η ενότητα. Ο Φοίβος Ιωαννίδης μίλησε για την ανταπόκριση σχετικά με την πρωτοβουλία του δείπνου και διαπίστωσε ότι υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των παλαιών και νυν συναδέλφων βουλευτών «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε».

 

Σχετικό θέμα: Νέα κινδυνολογία Βενιζέλου

 

efsyn.gr

Scroll to top