21/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εφεδρεία και οι δικαστές

ΑΠΟΨΗ Μπούμερανγκ αποδεικνύεται η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του θεσμού της εφεδρείας κατά το πρώτο Μνημόνιο, μετά την κρίση-απόφαση του Συμβουλίου.
      Pin It

Μπούμερανγκ αποδεικνύεται η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του θεσμού της εφεδρείας κατά το πρώτο Μνημόνιο, μετά την κρίση-απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η εφεδρεία είναι αντισυνταγματική! Οι δικαστές έκριναν, ορθώς, ότι η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό ώστε να προετοιμάσει την κρατική μηχανή, να οργανώσει δηλαδή κατάλληλα τον δημόσιο τομέα για να ψηφίσει στη συνέχεια την εφεδρεία.

 

Η ολιγωρία ή βιασύνη ή ανικανότητα της κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές, που προϋποθέτουν να εξεταστεί αν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημόσιων υπηρεσιών και να ερευνηθεί αν δημιουργούνται προβλήματα στην κάλυψη των κενών θέσεων.

 

Η κυβέρνηση με άλλα λόγια, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα της τρόικας, προχώρησε σε μια επιπόλαιη και αναίσχυντη υπογραφή χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις στον δημόσιο τομέα, αδιαφορώντας για το μπάχαλο που θα επακολουθήσει στις υπηρεσίες (όπως και έγινε).

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εφεδρεία του πρώτου Μνημονίου είναι αντισυνταγματική και παράνομη για 6.000 εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ανοίγει έτσι παράθυρο για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων που έχει αποφασιστεί βάσει του τρίτου Μνημονίου.

 

Ο εκπρόσωπος βέβαια του Ολι Ρεν δεν παρέλειψε να απειλήσει ότι το πακέτο των απολύσεων πρέπει να ανοίξει εδώ και τώρα, εάν θέλουμε να πάρουμε τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

 

Υπογράψαμε δηλαδή το πρώτο Μνημόνιο χωρίς καμιά προετοιμασία και ας γνώριζαν οι της κυβέρνησης ότι η εφεδρεία ουσιαστικά συνιστά για τους δημοσίους υπαλλήλους παύση από τα καθήκοντά τους. Ας φώναζαν από τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι το γεγονός αυτό παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος, βάσει του οποίου δεν μπορούν να παυθούν χωρίς προηγούμενη απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου.

 

Η απόφαση θα δημοσιευτεί μέσα στο επόμενο δίμηνο και το ενδιαφέρον εντοπίζεται ότι είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει πρόκριμα για τις διαθεσιμότητες (την εφεδρεία του τρίτου Μνημονίου). Και αν ισχύσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπορεί όλα να τιναχτούν στον αέρα μιας και θα αποτελέσει προηγούμενο δεδικασμένο.

 

Ο,τι και να λέει ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ότι δηλαδή προϋπόθεση για την εκταμίευση του Μαρτίου είναι η ολοκλήρωση των σχεδίων στελέχωσης για τα κύρια υπουργεία, τα σχέδια ανατρέπονται και η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την πρόχειρη πολιτική της.

Scroll to top