Του Τάσου Τσακίρογλου
Το όποιο ειδικό πολιτικό βάρος διαθέτει εκ της θέσεώς της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνει, δεύτερη φορά την τελευταία διετία, η Μαρία Δαμανάκη, προκειμένου η χώρα να μείνει εντός μνημονιακής τροχιάς και να φανεί «συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», ενώ η επανεμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό προκαλεί σκέψεις για τις επόμενες κινήσεις της.
Με συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η Ευρωπαία επίτροπος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, θέμα που άνοιξε με ανάλογες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου, οι οποίες ανάγκασαν πριν από μία εβδομάδα τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί προσωπικά ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει ουσιαστικά την κυρία Δαμανάκη «λαγό» της κυβέρνησης, καθώς «κατ' ουσίαν προαναγγέλλει περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και λήψη νέων μέτρων». Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «αυτό που η επίτροπος με απόλυτη ειλικρίνεια περιγράφει δεν είναι τίποτα άλλο από το μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων».
Η κυρία Δαμανάκη τονίζει μεν ότι η ίδια ήταν «ευθύς εξαρχής αντίθετη στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες», επιμένει όμως ότι «η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές». Ερωτηθείσα, επίσης, εάν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής μετά την παραδοχή του λάθους του ΔΝΤ, απαντά ότι ο οικονομολόγος του Οργανισμού κ. Μπλανσάρ ανασκεύασε ήδη επισήμως και χαρακτηρίζει «προσωπικές» τις τοποθετήσεις του. Καταλήγει δε λέγοντας ότι «για ν' αποφύγουμε στο μέλλον τις οποιεσδήποτε πιέσεις, ο σίγουρος δρόμος είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας».
Κόντρα στη γλώσσα της «ωμής αλήθειας» (ή του «ρεαλισμού») που χρησιμοποιεί η επίτροπος, έχοντας την πολυτέλεια της αναγκαίας απόστασης από τις τριβές της εσωτερικής πολιτικής καθημερινότητας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έσπευσε να αποσαφηνίσει μέσω του ΣΚΑΪ ότι «ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού δεν υφίσταται».
Η Μαρία Δαμανάκη είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις και τον Μάιο του 2011, με παρέμβασή της στην καυτή συζήτηση περί «ευρώ ή δραχμής», όταν, στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπανδρέου ενόψει δευτέρου Μνημονίου, είχε δηλώσει πως «ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Ολα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες». Στην άποψη αυτή παραμένει συνεπής, καθώς, στη χθεσινή συνέντευξη τονίζει ότι «εκτός ευρώ τα πράγματα δεν θα ήταν απλώς γκρίζα, όπως είναι σήμερα, αλλά κατάμαυρα και για πολλές δεκαετίες. Η χρεοκοπία θα οδηγούσε σε απώλεια εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων που θα ήταν τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή».