Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

getFile (16)Σε πρώτο πλάνο οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα εμμένει πως πρέπει να υλοποιηθεί η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για να εκταμιευθεί η τρίτη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

 

Ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος συνεχίζει να κρατάει αποστάσεις από το επίμαχο ζήτημα των απολύσεων, συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενόψει του κρίσιμου ραντεβού που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Τα τεχνικά κλιμάκια, πάντως, ξεσκονίζουν από χθες τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

Το θέμα είναι ανοιχτό για την τρόικα δήλωνε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Mega, κρατώντας και ο ίδιος αποστάσεις, καθώς έλεγε «Εμείς (σ.σ. η κυβέρνηση) δεν θα θέλαμε απολύσεις»!

 

Ο κ. Μανιτάκης έκανε λόγο για «αγώνα δρόμου άνευ προηγουμένου» που καταβάλλει το υπουργείο, προκειμένου να σχεδιάσει τη διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων, ώστε να πειστεί η τρόικα ότι το σχέδιο θα πετύχει «χωρίς καμία απόλυση».

 

Η τύχη των 25.000 υπαλλήλων που πρέπει να πάρουν τον δρόμο εξόδου μέσα σε ένα χρόνο μπαίνοντας καταρχήν σε διαθεσιμότητα, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των επαφών με την τρόικα. Δηλαδή, αν οι δανειστές θα κρίνουν ικανοποιητική τη λύση που προκρίνει η κυβέρνηση για μετακίνηση των υπαλλήλων σε κενές θέσεις του Δημοσίου, μέσω του σχεδίου κινητικότητας. Εν τούτοις τα πρώτα μηνύματα που έχουν ήδη λάβει είναι ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι πρέπει να αποχωρήσουν από το δημόσιο φέτος και συνολικά 150.000 μέχρι το 2015.

 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.895 υπάλληλοι σε υπηρεσίες με επείγουσες ανάγκες και άλλοι 884 υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δομών 16 υπουργείων, ενώ εντός του Μαρτίου θα είναι έτοιμος και ο προγραμματισμός προσωπικού, με στόχο τον εντοπισμό των θέσεων που πλεονάζουν.

 

Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από τους πρώτους 25.000 φέτος θα προέλθει κυρίως από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς από την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων που έχει γίνει μέχρι τώρα το πλεονάζον προσωπικό είναι μόλις λίγες εκατοντάδες. Το βάρος αναμένεται να πέσει και στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι οδηγούνται αυτομάτως σε αυτοδίκαιη αργία, αλλά και τους αδικαιολογήτως απόντες και όσους διορίστηκαν με πλαστά πτυχία και δικαιολογητικά.

 

Στο πλαίσιο αυτό, χθες εκδόθηκε εγκύκλιος για τη μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012 και οι οποίοι έχουν διορία μέχρι τις 13 Μαρτίου να υποβάλουν αίτηση μετακίνησης.

 

Αιχμές κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας άφησε χθες η Συμπαραστάτις της Περιφέρειας, Μαρία Παπασπύρου, σημειώνοντας στην ετήσια έκθεσή της ότι για την κατάργηση οργανικών θέσεων στους ΟΤΑ δεν ελήφθη υπόψη η συνταγματική επιταγή της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 του Συντάγματος), δεν ζητήθηκε η γνώμη των εκάστοτε ΟΤΑ και δεν εξετάστηκαν οι επιπτώσεις που θα υπήρχαν στη συνέχιση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών κατά ικανοποιητικό τρόπο.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Εγιναν… προσλήψεις 

 

Μπορεί να μειώθηκαν κατά 17.576 οι δημόσιοι υπάλληλοι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου –Οκτωβρίου 2012, αλλά εγκρίθηκαν και 29.041 νέες συμβάσεις! Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είχε περιοριστεί σε 667.733, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκαν χθες στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

 

Στο συγκεκριμένο δεκάμηνο έγιναν και 3.793 νέες καταχωρήσεις, 393 για μεταφορές – εντάξεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου από φορείς και 70 καταχωρήσεις για επαναφορά στην υπηρεσία υπαλλήλων που είχαν παραιτηθεί για να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.

 

 

 

 

Scroll to top