23/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εξοδος της Ελλάδας, θάνατος για την Ευρώπη»

Της Παρής Σπίνου «Είναι αυτοκτονία για την Ευρώπη αν φύγει η Ελλάδα. Αν η Ευρώπη είναι μόνο ένας εμπορικός χώρος διακίνησης αγαθών, χωρίς ψυχή και πνεύμα, τότε δεν χρειάζεται την Ελλάδα. Αν όμως η Ευρώπη είναι αυτή που οραματίστηκαν οι πατέρες της, ένα σώμα με αξίες που πρέπει να εκφράζει την ψυχή και το πνεύμα του σε παγκόσμια.
      Pin It

Της Παρής Σπίνου

 

«Είναι αυτοκτονία για την Ευρώπη αν φύγει η Ελλάδα. Αν η Ευρώπη είναι μόνο ένας εμπορικός χώρος διακίνησης αγαθών, χωρίς ψυχή και πνεύμα, τότε δεν χρειάζεται την Ελλάδα.

 

Αν όμως η Ευρώπη είναι αυτή που οραματίστηκαν οι πατέρες της, ένα σώμα με αξίες που πρέπει να εκφράζει την ψυχή και το πνεύμα του σε παγκόσμια κλίμακα, τότε δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα. Το να δεχτούν οι Ευρωπαίοι την έξοδο της Ελλάδας θα ήταν σαν να αποδεχτούν τον θάνατο της Ευρώπης».

 

Ευθύβολος, ορμητικός, γητευτής του λόγου, ο ακτιβιστής φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί μίλησε χθες στην κατάμεστη αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής (ανάμεσα στο κοινό και πολλοί Γάλλοι) για τα μεγάλα πολιτικά θέματα της Ευρώπης, της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής επιβεβαιώνοντας τα φιλελληνικά του αισθήματα. «Χτυπώντας» μία μία τις λέξεις, κουνώντας με έμφαση τα χέρια, δήλωσε πολλές φορές τον θαυμασμό του για τους Ελληνες και χειροκροτήθηκε θερμά.

 

«Θαυμάζω τον ελληνικό λαό, που αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια μια άνευ προηγουμένου κρίση, για την οποία δεν ευθύνεται.

 

Τον θαυμάζω γι' αυτό το πολιτικό θάρρος που δείχνει, να κοιτάζει την αλήθεια κατάματα», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα μοιράστηκε τις αναμνήσεις του από τα φοιτητικά του χρόνια στην Εκόλ Νορμάλ, τότε που διάβαζε Ιλιάδα και Οδύσσεια και παρακολουθούσε τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας.

 

«Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και η φιλοσοφία με σμίλεψαν», συμπλήρωσε.

 

Ο διάσημος όσο κι αμφιλεγόμενος διανοούμενος δηλώνει πολιτικά ανεξάρτητος. Αλλωστε με όλες τις γαλλικές κυβερνήσεις τα έχει καλά. Φίλος τού Νικολά Σαρκοζί εδώ και χρόνια, υποστήριξε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ψήφισε Φρανσουά Ολάντ, την πολιτική του οποίου υποστηρίζει.

 

Απαντώντας στις εύστοχες ερωτήσεις του δημοσιογράφου Ζαν-Μαρί Κολομπανί, πρώην διευθυντή της «Μοντ», που έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, ο Λεβί επιχείρησε εξαρχής να αποδώσει ευθύνες για την οικονομική κρίση.

 

«Πρέπει να τις αναζητήσουμε στην πολιτική τάξη που ευνόησε τις πελατειακές σχέσεις, στην ευρωμάνικα που μοίρασε λεφτά δημιουργώντας τεχνητό πλούτο, στην κακή διακυβέρνηση.

 

Οι Ευρωπαίοι έκαναν αρχικά τα στραβά μάτια και δεν πήραν τις σωστές αποφάσεις, την ώρα που έπρεπε. Υπήρξε αλαζονεία από τη μια πλευρά και ταπείνωση από την άλλη. Τώρα την ελληνική κρίση την πληρώνει και η Ευρώπη».

 

Πώς θα ήταν όμως μια Ελλάδα εκτός Ε.Ε; «Θα σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, απελπισία, μετανάστευση, αποδυνάμωση του εργατικού δικαίου. Η επιστροφή στη δραχμή ήταν μια ιδέα που οι δημαγωγοί επέλεξαν. Κάτι τέτοιο, θα ήταν ακόμα χειρότερο από τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν», είπε ενώ έκανε μια αναδρομή στις απαρχές της ελληνικής κρίσης που δίχασε την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο.

 

«Είναι ανυπόφορο η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία να υπομένει την ανοησία των εταίρων», δήλωσε ο Λεβί. «Ανυπόφορο είναι επίσης να λέγονται οι χώρες της νότιας Ευρωπης P.I.G.S.- ούτε καν πολιτικά ορθό».

 

Δικαιολόγησε πάντως τη Μέρκελ και την πολιτική της Γερμανίας λέγοντας ότι «οι ιθύνοντες είχαν να κάνουν με μια πρωτόγνωρη κρίση, οικονομική, πολιτική, πνευματική, που δεν ήξεραν πώς να τη χειριστούν, βρέθηκαν μπροστά στον ίλιγγο του αγνώστου».

 

Τελευταία, όμως, ιδίως μετά την (καθυστερημένη, όπως τη χαρακτήρισε) επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα έχει γίνει πρόοδος στην κατανόηση των συνιστωσών της κρίσης.

 

Επίσης διευκρίνησε πως, καθώς δεν είναι οικονομολόγος, δεν μπορεί να κρίνει εάν τα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα μας είναι τα σωστά. Θα βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση εάν σταματήσει η φτώχεια και αρχίσει η ανάπτυξη.

 

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, γι' αυτό δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχουν απλές και εύκολες λύσεις. Στο χέρι σας, όμως, είναι να διαμορφώσετε και να διορθώσετε το πρόγραμμα και να προχωρήσετε».

Scroll to top