Του Θόδωρου Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Τριάντα τεσσάρων ετών, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα είναι ένας από τους εκατόν εξήντα τρεις βουλευτές και γερουσιαστές που κατάφερε να εκλέξει το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Πτυχιούχος Φιλοσοφικής, εργάστηκε στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, για την εφαρμογή προγραμμάτων διεθνούς συνεργασίας και ως συνεργάτης της UNESCO. Πρόσφατα, εξέδωσε το βιβλίο «Δήμιοι για πέντε ευρώ», μια έρευνα για την φτώχεια και την κοινωνική πραγματικότητα στην κεντρική Αμερική. «Δεν μπορούσα να μείνω αδιάφορος, η χώρα μου καταβαραθρώνεται», «δεν θέλουμε άλλους μεσολαβητές που να ασκούν εξουσία», μας είπε ο Ντι Μπατίστα, ο οποίος θεωρεί -όπως και ο Γκρίλο- ότι «οι ιδεολογικοί φραγμοί πρέπει, πλέον, να ξεπεραστούν οριστικά».
-Tι σημαίνει, προσωπικά για εσάς, η μεγάλη εκλογική επιτυχία των «Πέντε Αστέρων», σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη;
Πρώτα απ΄όλα, θέλω να πω ότι δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές. Αυτή η Ευρώπη, όμως, αποφασίστηκε αποκλειστικά και μόνο από μια ολιγαρχία. Αυτό που θέλουμε, είναι, σε κάθε χώρα, να μπορεί ο λαός να παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά τα κύρια ευρωπαϊκά προβλήματα, θέλουμε να προκαλέσουμε συζητήσεις επί συζητήσεων ώστε ο λαός να ενημερωθεί και να μπορεί, στο τέλος, να αποφασίσει.
-Για ποιο λόγο θελήσατε να ξεκινήσετε αυτή την εμπειρία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων;
Είμαι ρεπόρτερ και συγγραφέας και θα είμαι ρεπόρτερ και συγγραφέας και στο μέλλον. Ολοι μας θεωρούμε ότι οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να βάλουν τον εαυτό τους στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου, για ένα περιορισμένο, βέβαια, χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι η πολιτική συνεχίζει να είναι η υψηλότερη δραστηριότητα που μπορεί να επιλέξουμε, ως πολίτες. Εβλεπα τη χώρα μου να καταβαραθρώνεται -περίπου σαν την Ελλάδα- και δεν μπορούσα να μείνω αδιάφορος. Επέστρεψα από το εξωτερικό όπου δούλευα, και μαζί με τα άλλα μέλη του κινήματός μας, θα προσπαθήσω να βελτιώσω την Ιταλία, για να βοηθηθούν οι μελλοντικές γενιές αλλά και η οικογένειά μου.
-Tι γνωρίζετε για την κατάσταση στην Ελλάδα και ποια είναι η άποψή σας;
Τα προβλήματα, στην Ιταλία και στην Ελλάδα, είναι ίδια. Το χρέος βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά τις σχετικές δεσμεύσεις δεν τις υπέγραψαν οι πολίτες. Τις υπογραφές, τις έβαλαν καλά οργανωμένες ολιγαρχίες. Κατά βάση, το πραγματικό πρόβλημα, παντού, από την Ελλάδα μέχρι τη Γερμανία, είναι η παρουσία των μεσολαβητών. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πέρα από τις υπόλοιπες ιδέες, γεννήθηκε για να μπορεί να οικοδομηθεί μια κοινωνία χωρίς μεσολαβητές. Αυτός είναι ο στόχος μας και με το Διαδίκτυο μπορεί να γίνει πράξη. Καλούμε τον ελληνικό λαό, με τη δοξασμένη Ιστορία των τόσων αγώνων του, να οργανωθεί και να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να απαλείψει- δημοκρατικά- τους μεσολαβητές. Εννοώ, κυρίως, τα κόμματα με τα συνδικάτα. Διότι όποιος μεσολαβεί, ασκεί εξουσία.
-Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε σε συνεργασία το κίνημά σας. Θα αποφασίζετε τη στάση σας στο Κοινοβούλιο κατά περίπτωση, ανάλογα με τον κάθε νόμο που θα προτείνουν; Συμφωνείτε, νομίζω, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στο ασυμβίβαστο επιχειρηματικής και πολιτικής δράσης.
Συμφωνούμε, όντως, διότι τα μέτρα αυτά είναι μέρος του προγράμματός μας, όχι επειδή τα προτείνει ο Μπερσάνι. Ο Μπερσάνι, αντιθέτως, προτείνει όλα αυτά, τώρα, διότι είναι αναγκασμένος να το κάνει, αφού δεν έχει, πλέον, δικαιολογία και τον έχουμε κολλήσει στον τοίχο. Εχει αποτύχει, αλλά, αυτή τη στιγμή, λόγω μιας ισχυρότατης λαϊκής παρουσίας, είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε τέτοιες προτάσεις. Είμαστε πρόθυμοι να αξιολογούμε το κάθε μέτρο, όχι να συμμαχήσουμε με το Δημοκρατικό Κόμμα. Πιστεύουμε ότι όλα τα κόμματα έχουν μετατραπεί, πλέον, σε τράπεζες και, στην πορεία, πρόκειται να εξαφανιστούν.
-Σχετικά με το ευρώ, ποια είναι η θέση σας; Είστε υπέρ, κατά, θέλετε δημοψήφισμα;
Βεβαίως, είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος. Δεν έχω, προσωπικά, σχηματίσει οριστική γνώμη. Μελετώ, διαβάζω βιβλία οικονομολόγων όπως του Τζόζεφ Στίγκλιτς και της Λορέτα Ναπολεόνι, άρθρα άλλων ειδικών. Δεν υπάρχει μόνο το δίλημμα «ναι ή όχι στο ευρώ». Υπάρχει η εναλλακτική να βγούμε, να μείνουμε, το ευρώ διπλής ταχύτητας, να ξανασυζητήσουμε την ισοτιμία με τη λιρέτα ή και να υιοθετήσουμε ένα κοινό νόμισμα για τη νότια Ευρώπη. Εχουμε πολλές εναλλακτικές που μπορούν να εξεταστούν μόνον μέσω πραγματικής συζήτησης. Και η πραγματική συζήτηση αναπτύσσεται μόνον αν ο κάθε πολίτης νιώσει πιο υπεύθυνος, χάρη στο δημοψήφισμα. Θα προσπαθήσω να πληροφορηθώ, να βρω στοιχεία, να καταλάβω. Ωστε να μπορέσω να έχω πραγματική γνώση της κατάστασης, πολύ περισσότερο από πέντε μαλάκες που, έως τώρα, χειρίστηκαν τη ζωή μας. Δεν τους αντέχουμε πια.
-Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις σας, όπως τη δημόσια παιδεία και υγεία, ή το εγγυημένο εισόδημα, πολλοί λένε ότι πρόκειται για αριστερές θέσεις. Εσείς, όμως, απαντάτε ότι δεν υπάρχει, πλέον, η διάκριση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς…
Ναι, δεν υπάρχει. Ο καθένας μας έχει μια ιδεολογική καταβολή, αλλά την ξεπεράσαμε. Τώρα, μας ενδιαφέρουν οι λογικές ιδέες, όχι οι ιδεολογικές θέσεις. Το εγγυημένο εισόδημα υπάρχει στη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, ανεξαρτήτως από το αν αλλάζει η κυβέρνηση. Είναι αναγκαίο μέτρο, διότι η ζωή των ανθρώπων μετρά περισσότερο από την οικονομία.
Δεν θέλουμε να αγοράζονται άλλα πολεμικά αεροσκάφη, όταν στις λαϊκές αγορές δεν πωλούνται, πλέον, ντομάτες, όταν ο κόσμος αυτοκτονεί και η χρήση ψυχοφαρμάκων έχει φτάσει, και στην Ιταλία, σε πρωτοφανή επίπεδα. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα, και η πολιτική πρέπει να καταφέρει να τα λύσει.
Μέχρι σήμερα, όμως, η ιθύνουσα τάξη ήταν εντελώς αποκομμένη από τον κόσμο, λόγω και των αστρονομικών αποδοχών των πολιτικών. Οταν δεν ξέρεις πόσο κοστίζει ένα κιλό ψωμί, πώς να καταλάβεις πώς ζει μια οικογένεια με χίλια ευρώ τον μήνα; Αλλά εμείς μπορούμε να το κάνουμε, διότι βρεθήκαμε σε ταμεία ανεργίας, είμαστε έκτακτοι υπάλληλοι, και, συχνά, πολύ μορφωμένοι. Σε όσους μας κατηγορούν, απαντώ ότι διαθέτουμε και υποψήφιους που έχουν δουλέψει στη ΝASA.
Δεν έχουμε εμπειρία σε θεσμικό επίπεδο, αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε απαίδευτοι. Γνωρίζουμε τη ζωή και στο Kοινοβούλιο θα φέρουμε τα αιτήματα των πολιτών, όχι της ολιγαρχίας.
-Τι πιστεύετε για το Μπερλουσκόνι;
Οτι θα εξαφανιστεί σαν το πουλί ντοντό. Χωρίς τις τηλεοράσεις του, ο Μπερλουσκόνι θα ήταν το απόλυτο τίποτα, η ανυπαρξία ζυμωμένη με μια τιποτένια υπόσταση. Αν το Δημοκρατικό Κόμμα δούλευε σοβαρά για την έγκριση νόμου που να απαγορεύει σε επιχειρηματίες να κάνουν πολιτική, το πρόβλημα αυτό θα είχε λήξει εδώ και καιρό.
-Πώς βλέπετε τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη;
Δεν μπορώ να τα βάλω με τη Γερμανία επειδή φροντίζει τα συμφέροντα του λαού της. Καταδικάζω, όμως, την ιταλική ιθύνουσα τάξη, όταν ασχολείται με το συμφέρον του γερμανικού λαού και όχι του δικού της. Πρέπει να φερθούμε και εμείς σαν και αυτούς, χωρίς, βέβαια, να εκμεταλλευτεί τη φτώχεια των άλλων.
-Οι συνάδελφοί σας που εκλέχθηκαν στη περιφέρεια της Σικελίας, δίνουν, κάθε μήνα, τις μισές απολαβές τους για την παροχή μικρών δανείων σε επιχειρήσεις. Θα το κάνετε και εσείς;
Βεβαίως. Δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει υπέρ του λεγόμενου «μικροδανεισμού», διότι η Σικελία έχει διαφορετικούς κανόνες από το Κοινοβούλιο. Αλλά έχουμε ήδη δηλώσει ότι θα κρατάμε μόνο το 50% της συνολικής αμοιβής μας και ότι, στο τέλος, δεν θα πάρουμε το προβλεπόμενο εφάπαξ. Κάθε μήνα, το υπόλοιπο ποσόν θα επιστρέφεται στο κράτος. Και σύντομα, θα αποφασίσουμε πώς πρέπει να αξιοποιηθεί.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΝΤΙ ΜΠΑΤΙΣΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕΠΕ ΓΚΡΙΛΟ