Pin It

Λουκέτο θα αναγκαστούν να βάλουν σχεδόν οι μισοί (πάνω από 40%) Ελληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με το χονδρικό και λιανικό εμπόριο!

 

Τα στοιχεία που απέστειλε στον πρωθυπουργό και στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι αποκαλυπτικά της συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας.

 

Η τριμηνιαία έρευνα της Συνομοσπονδίας φέρνει στο φως την εκτίμηση ότι ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών χονδρικού και λιανικού εμπορίου το 2013 θα μειωθεί κατά 15,8% σε σχέση με το 2012, ενώ το συνολικό ποσοστό μείωσης του τζίρου από το 2009 ανέρχεται σε 37% και η επιδείνωση συνεχίζεται.

 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θεμέλιος λίθος της ελληνικής οικονομίας, συρρικνώνονται με γεωμετρική πρόοδο και οι έμποροι έφτασαν στο σημείο να βάλουν λουκέτο, γιατί αυτό τους συμφέρει πολύ περισσότερο. Ταυτόχρονα με τη μείωση των κερδών επέρχεται και η μείωση των θέσεων εργασίας, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το εργατικό δυναμικό του κλάδου του εμπορίου έχει μειωθεί σε 2,76% (το 2012 ήταν 2,88) ανά μονάδα επιχείρησης.

 

Αποθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι επτά στους δέκα επιχειρηματίες είναι βέβαιοι ότι η ύφεση θα συνεχιστεί στο εμπόριο, και πώς να ήταν διαφορετικά όταν καθημερινά διαπιστώνουν ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.

 

Στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου η μείωση του τζίρου από το 2009 φτάνει στο 54,6% ενώ σε ό,τι αφορά τα κέρδη ο μέσος όρος το 2013 δεν ξεπερνά τις 7.000 ευρώ, την ώρα που το όριο της φτώχειας ανά άτομο κυμαίνεται στις 6.500 ευρώ. Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις ο μέσος όρος κερδών εκτιμάται στις 2.160 ευρώ, άρα χίλιες φορές καλύτερα να τις κλείσουν, όπως και γίνεται.

 

Η πτώση της κερδοφορίας σωρευτικά από το 2009 για τον κλάδο του εμπορίου ανέρχεται στο 85,6%, απαγορευτική για τη συνέχιση της λειτουργίας των περισσότερων επιχειρήσεων, ακόμη και γι' αυτές που απασχολούν πάνω από δέκα υπαλλήλους.

 

Μπορεί να φαίνεται κοινότοπο ως έκφραση, αλλά «ο θάνατος του εμποράκου» είναι γεγονός. Πάει έτσι στο κενό το εθνικό σχέδιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είχε βασιστεί στους άξονες της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και στήριξης της ρευστότητας. Ούτε ενισχύσεις δόθηκαν ούτε άλλες διευκολύνσεις. Το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο διαλύει τον εμπορικό ιστό, με αποτέλεσμα η μία επιχείρηση να κλείνει μετά την άλλη, χωρίς προσδοκία αλλαγής του κλίματος. Είναι λογικό το 84% των επιχειρήσεων να στρέφουν τα βέλη τους και την αγανάκτησή τους προς το υπουργείο και την κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση στο άμεσο μέλλον.

Scroll to top