Pin It

Εύλογα διαμαρτύρονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που συμμετέχουν στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ, για την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ύστερα από πρόταση του Μ. Βαρβιτισιώτη) να μην κληθούν στην επιτροπή για να εξεταστούν ως μάρτυρες πολλοί από αυτούς που είχε προτείνει το κόμμα της αντιπολίτευσης.

 

Προς τι τόση σπουδή από την κυβερνητική πλειοψηφία αυτοί οι (ουσιώδεις κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) μάρτυρες να εξεταστούν όχι από την επιτροπή αλλά από εισαγγελέα; Η διαμαρτυρία στρέφεται και κατά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους μέμφονται ότι ενεργούν μεθοδευμένα ώστε να περιορίσουν το έργο της επιτροπής. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μάλιστα, με νέα πρόταση απέκλειε την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, η πρόταση, όμως, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

 

Εχουν δίκιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Θ. Δρίτσας, Στ. Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου) να μιλούν για συσκότιση. Είναι φανερή η μεθόδευση της απαλλαγής μαρτύρων από τη βάσανο των ερωτήσεων των μελών της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτό μαρτυρεί σκοπιμότητα που ουδόλως εξυπηρετεί τον ρόλο της ειδικής επιτροπής, δηλαδή την αναζήτηση και την αποκάλυψη της αλήθειας. Σκοπιμότητα που στοχεύει η έρευνα να οδηγηθεί σε επιμέρους και όχι στο όλον. Οι ευθύνες αποδίδονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ακέραιο βαθμό στους εκπροσώπους κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη.

 

Εχουν σημασία τα ονόματα που πάνε στον εισαγγελέα αντί στην επιτροπή. Για τους Γ. Ραγκούση, Φ. Σαχινίδη και Αλ. Παπαχελά είχε αποφασιστεί πριν από μέρες να παραπεμφθούν για κατάθεση στον εισαγγελέα. Ακολουθούν «ηχηρά» ονόματα: υπουργός Οικονονικών Γ. Στουρνάρας, πρ. αναπλ. υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, πρ. υπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, πρ. υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης είναι μεταξύ αυτών τους οποίους η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να απαλλάξει (!) από την υποχρέωση να μπούνε στην επιτροπή της Βουλής.

 

Ο καθείς συμπεραίνει ό,τι νομίζει και είναι εύκολο να έχει το δικαίωμα να υποψιάζεται ότι κάτι μεθοδεύεται, κάποιοι δεν επιθυμούν τη συνταγματική διαδικασία. Αναφέρεται στη δήλωση των τριών βουλευτών: «Τέτοια ήταν η σπουδή του προέδρου της επιτροπής να αποκλείσει τις ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ώστε έσπευσε να αποστείλει τα ερωτήματα χθες (σ.σ.: προχθές), μολονότι είχαμε γνωστοποιήσει εγγράφως ότι οι ερωτήσεις μας θα υποβάλλονταν σήμερα (σ.σ.: χθες)». Καλούνται οι εν λόγω βουλευτές να απαντήσουν, και κυρίως ο πρόεδρος της επιτροπής, που υποτίθεται είναι υπεύθυνος για τη διαφάνεια και το άψογο της διαδικασίας.

 

.……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Προσπαθεί να καλύψει την Παντελή για τα 550 εκατ. δολ. ο Μιωνής

 

Υπόμνημα με το οποίο επιχειρεί να αποσυνδέσει το όνομά του από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ απέστειλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» τις σχετικές αναφορές στον λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο επιχειρηματίας κάνει λόγο για «εκστρατεία κατασυκοφάντησης», αποδίδοντας την εμπλοκή του σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης – κυρίως δε, μετατοπισμού της έρευνας. Επιρρίπτει επίσης ευθύνες τόσο στον Γ. Παπακωνσταντίνου, στον οποίο καταλογίζει αδικαιολόγητη «άγνοια» επί των διεθνών τραπεζικών θεμάτων, όσο και στον Ευάγγ. Βενιζέλο, λόγω των δηλώσεών του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής περί ατόμων εβραϊκής καταγωγής. «Οι δηλώσεις αυτές έδωσαν τη σκυτάλη σε κάθε λογής ακραία και φασιστικά στοιχεία από διάφορες παρατάξεις να ξεκινήσουν μια εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου, με έντονα στοιχεία υποβόσκοντος αντισημιτισμού» τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Ειδικότερα, ο Σ. Μιωνής ενημερώνει πως υπήρξε συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων CM Advisors Ltd, υπογραμμίζοντας πως αυτή πουλήθηκε το 2006 στην ελβετική τράπεζα ΕFG International του ομίλου Λάτση, «κατόπιν εξονυχιστικού νομικού, οικονομικού και φορολογικού ελέγχου». Υποστηρίζει πως τα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται η εταιρεία «υπόκεινται σε διαρκή και πολύπλευρο έλεγχο ως προς τη νομιμότητα της περιουσίας τους, αλλά και η περιουσία τους που αποτυπώνεται στη λίστα Λαγκάρντ δεν έχει σχέση ή σύνδεση με την Ελλάδα, την CM Advisors Ltd, τον ίδιο ατομικά ή τους συναδέλφους του».

 

Επιπροσθέτως: Καλύπτει απολύτως τη Μαρία Παντελή, χαρακτηρίζοντάς την «απλή υπάλληλο» και όχι συνδικαιούχο του λογαριασμού των 550 εκατ., δηλώνει πως δεν γνωρίζει προσωπικά τη Μαργαρίτα Παπανδρέου ή άλλο μέλος της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού, αποσυνδέει, τέλος, το όνομα του συμβούλου του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, υποστηρίζοντας πως ήταν εξωτερικός δικηγόρος της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης. Και αιτιολογεί τη συμμετοχή του κ. Παπασταύρου στη λίστα Λαγκάρντ, εξηγώντας πως το όνομά του «βρίσκεται σε τελείως διαφορετικό, δικό μου εταιρικό λογαριασμό, στον οποίο ενεργούσε για καθαρά προσωπικούς μου λόγους. Το σύνολο δε των χρημάτων του εν λόγω λογαριασμού μεταφέρθηκαν σε δικό μου προσωπικό λογαριασμό».

 

 

 

Scroll to top