13/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ξένα χέρια θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ

      Pin It

Των Χαράς Τζαναβάρα-Μάριου Χριστοδούλου

 

Εντονες πιέσεις προκειμένου η διαχείριση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων να περάσει σε διεθνή φορέα ασκούν οι Γερμανοί βιομήχανοι. Αυτό ζήτησε χθες ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ντάνιελ Σαλ σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η πρόταση του Γερμανού εκπροσώπου των βιομηχάνων γίνεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να «τρέξει» τον διορισμό του νέου επικεφαλής Στέλιου Σταυρίδη για να μην πέσει έξω το φετινό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων από το οποίο προσδοκώνται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ.

 

Ο υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΑΙΠΕΔ σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο τόνισε ότι «η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις. Οι επενδύσεις σημαίνουν θέσεις εργασίας, προοπτική για τους νέους. Αυτοί που έχουν τα λεφτά και θέλουν να επενδύσουν, θέλουν να βγάλουν και χρήματα όσο γίνεται περισσότερα».

 

Εν τω μεταξύ, στο «μάτι» των Κινέζων επενδυτών συνεχίζει να βρίσκεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

 

Χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του κινεζικού fund Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset Management, που για δεύτερη φορά εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στον διαγωνισμό για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι επενδυτές ζήτησαν να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το «Ελ. Βενιζέλος», καθώς θέλουν να δραστηριοποιηθούν και στον χώρο των εναέριων μεταφορών στην Ελλάδα.

 

Επισημαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την παράταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος», η οποία με τα σημερινά δεδομένα λήγει το 2026. Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται ήδη σε συζήτηση με τη Hochtief. Ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει ταυτόχρονα η πώληση του ποσοστού του Δημοσίου ή σε διαφορετικό χρόνο από την παράταση της σύμβασης.

 

Η γερμανική Hochtief, που κατέχει δύο πακέτα μετοχών του αεροδρομίου συνολικού ύψους 40%, έχει δηλώσει κατά καιρούς την πρόθεσή της να διαθέσει το ένα που αντιπροσωπεύει το 26,66%.

 

Η μεταβολή αυτή δεν προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, που μέσω ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 30% των μετοχών, ενώ το ίδιο το Δημόσιο κατέχει το 25% της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου. Το υπόλοιπο σχεδόν 5% ανήκει στην οικογένεια Κοπελούζου.

 

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την παράταση του χρόνου παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» από τα 30 στα 50 χρόνια, δηλαδή ώς το 2046, σε συνδυασμό με τη μείωση του περίφημου «σπατόσημου» που είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής.

 

Τα ακριβά τέλη στάθμευσης στο «Ελ. Βενιζέλος» έθεσαν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ενωσης Αεροδρομίων (IATA) στη χθεσινή συνάντησή τους με τον Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις τους και τους παρουσίασε το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης 21 περιφερειακών αεροδρομίων.

Scroll to top