Του Τάσου Παππά
Οι αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης ότι αυτή τη φορά οι συζητήσεις με την τρόικα θα έχουν ευτυχή κατάληξη διαψεύσθηκαν. Η νέα «οχυρωματική γραμμή», ότι οι διαφορές με την τρόικα είναι τεχνικής φύσεως και αφορούν ήσσονος σημασίας θέματα, γρήγορα θα καταρρεύσει. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιωτικώς οι κυβερνητικοί παράγοντες το παραδέχονται. Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει ότι ο έλεγχος των δανειστών επί των εσόδων θα γίνεται κάθε μήνα και στην περίπτωση που ο στόχος δεν πιάνεται, θα ενεργοποιούνται αυτομάτως οι σχετικές ρήτρες.
Αυτό σημαίνει νέα μέτρα. Ωστόσο, ο Αντ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί ότι δεν θα ληφθούν καινούργια επαχθή μέτρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε χθες να μη συνδεθεί η καταβολή των δόσεων με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε και επανέλαβε ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Φ. Κουβέλης. Οι βουλευτές και των τριών κομμάτων έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να βάλουν πλάτη και καθημερινώς μεταφέρουν στις ηγεσίες τους το κακό κλίμα που επικρατεί στις εκλογικές περιφέρειές τους. Οταν ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε στους βουλευτές του ότι «αν κρατήσουμε μέχρι τον Ιούνιο, από το φθινόπωρο θα μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες», ήξερε τι έλεγε. Ο Ιούνιος είναι, πράγματι, ο κρίσιμος μήνας, γιατί μέχρι τότε η χώρα έχει αποθεματικά. Το ερώτημα είναι αν μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση.
Η αγωνία είναι διάχυτη στις επιτελικές ομάδες και των τριών κομμάτων και έχει αρχίσει δειλά δειλά να συζητείται η εκδοχή των πρόωρων εκλογών. Το σκεπτικό όσων τις εισηγούνται είναι απλό και συνάμα ιδιοτελές: «Δεν πρέπει να καταποντιστούμε. Είναι προτιμότερο να προκηρύξουμε εκλογές πριν σκάσει στα χέρια μας η βόμβα και μας διαλύσει. Ακόμη κι αν τις χάσουμε, η διάδοχη λύση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα καταφέρει να σταθεί. Γρήγορα θα απαξιωθεί και θα συρρικνωθεί η επιρροή του».
Από την πλευρά, του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μετ' επιτάσεως εκλογές. Το κάνει εξ υποχρεώσεως; Οχι, λέει ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση για να σταματήσει η πορεία προς την καταστροφή. Παράγοντες της Κουμουνδούρου, που έχουν γνώση των οικονομικών δεδομένων, συστήνουν αυτοσυγκράτηση στο πεδίο των υποσχέσεων γιατί «δεν ξέρουμε τι θα κληρονομήσουμε. Αν παραλάβουμε ερείπια, η ανόρθωση θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τον κόσμο».